Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec led 12v cc

daniel1972

Postări Recomandate

vreau sa cumpar doua becuri led 12v cc/3-5w consum, pentru asigurarea iluminarii unei camere si a unui hol   intr-o casa de la tara, in cazul intreruperii retelei de 220v. alimentarea acestora o fac de la o baterie auto de 12v/45a. am gasit intr-un hipermercat, bec led, pe al carui ambalaj scrie 12v/ac dc 3,5w nu. sunt sigur daca poate fi alimentat in curent continuu, nenea sef de raion mi-a spus ca nu stie. stiti cumva daca acest tip de bec functioneaza direct in cc?

Link spre comentariu

stiu ca dc e acelasi lucru cu cc, numai ca angajatul magazinului nu a putut garanta functionarea in curent continuu. mi-a recomandat sa incerc, dar totusi e o incercare de 25 lei, cu care e posibil sa raman si sa nu imi foloseasca.

Link spre comentariu

Am desfacut multe modele de la Philips, Well, Osram si no name-uri-toate au punte de diode. Pierderile in alternativ sunt mai mici decat in continuu dar motivul principal e accesibilitatea si simplitatea pentru utilizatori; fara redresare spoturile ar trebui sa aiba polaritatea marcata, soclurile GU5.3 sa aiba si ele marcaj, ar aparea probleme la garantie in conditii de alimentare inversa. Spoturile in soclu GU10 sunt insa pentru retea.

Trebuie vazut ce eficienta au spoturile. Puterea afisata e cea consumata de la retea/12V cum e si firesc si nu a grupului de leduri. Scazand consumul sursei care nu intotdeauna da curent constant obtinem si 50-60lm/W-cazul spoturilor de 5W/280-300lm. Pana in 5W sunt de obicei 3-5leduri fie in paralel fie grupate serie paralel. Peste 5W avem step-up cu iesire in scc. Am un Philips cu 6 leduri inseriate, alimentat la 12V.

Fiind vorba de o baterie auto, conteaza ce diferenta e intre tensiunea de amorsare si cea de stingere (cand sursa nu mai oscileaza) a driverelor. Riscul e sa descarci excesiv bateria pana la 7-8V sau la cat se incapataneaza driverul sa mearga. E indicata o protectie baterie cu releu ceva sau macar monitorizarea ei.

Link spre comentariu

Sa cumperi un produs, probabil prost, la 25 lei  -  sau cu aceiasi bani sa-ti construiesti tu ceva care ar putea iesi mult mai bine...

De obicei produsele industriale in aceasta gama de pret, chiar si cand sti ce iei nu merita si sunt deplorabil de slabe pe racire. Evident ca inclin spre solutia a doua.

Defapt vrei doua bucati.

Cu 50 lei poti cumpara COB bun si driver in comutatie. Daca rezolvi (posibil cu cost zero) racirea, ai o solutie care da mult mai multa lumina (1000lm ar fi posibil) cu CRI mult mai bun si cu fiabilitate incomparabil mai buna.

Ideea cu rezistenta serie este profund gresita, pentru ca pe baterie tensiunea va varia mult, deci nu ai tensiune constanta la atacarea driverului pasiv. In plus puterea de care vorbim este in domeniul unde discutam de drivere active, oricum.

Cat despre randament mare al driverului pasiv cu rezistenta serie, intradevar poti sa ai si 100% cu R=0, dar asta merge cu limitare curent tot zero!

Alta idee profund gresita este de a alimenta dintr-o baterie auto - cand tie iti trebuie ceva deep-cycle. Adica va merge ca in tara lui "merge si asa" - prost! Ai baterii deep cycle la UPSuri, ai baterii litiu pe la laptopuri, deci solutii corecte ar exista...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Hi Hi!!!

Ma pregateam sa-i raspund lui Nomikos si mai jos vad ca deja i-a raspuns Alexutz (multumesc, bine sa mai fie si pareri pertinente...)

Pentru ca "3528" nu inseamna nimic, doar codul (dimesiunile) unei carcase.

Asta inseamna ca poate sa fie produsa si de Nichia sau Cree dar si de amicul din China, pe dreapta...

Pentru ca daca te pricepi minimal si ai un minim de pretentie vrei date despre ledurile din "banda", adica ce gasesti intr-un DS normal.

Nu contest ca unele "benzi" iti dau asa ceva, dar in Ro peste 95% nu sunt de asemenea calitate, sunt doar ieftine.

Pe mine m-ar interesa CRI, temperatura culoare, speranta viata, randament, unghi radiatie, racire, putere pe unitatea de lungime, poate si altele.

Link spre comentariu

Intrebare.Cati dintre voi sunteti casatoriti ?

No offence @Dxxx sau @Alexutz. Din cate stiu @Alexutz nu este. Despre @Dxxx nu stiu.

Cati oameni vor putea face ceva DIY astfel incat sa fie si estetic aidoma celor din comert ?

Sa multumeasca si consoarta.

Nu ii poti spune sotiei , dupa ce te plimbi o zi prin magazinele de specialitate , "Lasa draga mea, iau LED-uri si fac eu iluminatulasa cum stiu eu.

Ce a aratat @nomikos e nevoie de un timplar care pentru a obtine acel finisaj nu prea cere putin.

Ce importanta are ca e Banda LED si CRI.

Observ o tendinta aici la LED-uri ca se tot recomanda Liteon , Cree , Philips et.

Dar daca omul are alea deja in ograda si vrea sa aplice sau daca lui i place acea banda led ?

Eu mi-am facut iluminat ambiental in autoturism cu benzi led fara SSC si fara nimic altceva. Functioneaza foarte bine.

Este cumva sectiune exclusivista Cree ? Philips ? Liteon ?

Oricine are oalta parere decat domniile voastre e trimis la plimbare.

X e cel mai tare , ce ai luat tu nu e bun ,  etc , etc.

Asa e, Victor Ponta.

@Alexutz - nu fi cel care arunca piatra stiind ca si tu ai facut  clone. Te rog.

Te respect ,iti respect munca si cunostintele dar temperat te rog.

Link spre comentariu

stimati domni, vreau doar putina lumina atunci cand cade reteaua publica, cu un consum minim, alimentare la o baterie auto de 12v/40a, nu vreau opere de arta. voi merge pe varianta cu banda led aplicata pe un canal cablu. functie de pret, daca voi cumpara banda de 120 led/m,     voi folosi 40 leduri pentru un corp de iluminat, daca voi cumpara banda de 60 led/m voi folosi 30 leduri pentru un corp de iluminat.                       va multumesc tuturor. nu am vrut sa creez polemici. se poate considera rezolvat. stima!

Link spre comentariu

@daniel1972 - stai linistit ca nu tu creezi polemici ci cei care nu vad "altceva" decat LED-uri "adevarate".

Solutia aleasa de tine este ok . Asaam si eu in bucatarie si nu numai.

Am doua acumulatoare de 12 Volti puse in paralel cu care alimentez o banda LED .

La noi mai pica curentul mai ales cand e Viscol , vreme urata , etc. Ultimul record a fost de trei zile.

Noroc ca am avut acumulatoriii ncarcati si masina parcata in curte .

De ce ? Simplu. In masina am bagat un invertor iar de acolo am tras un prelungitor at sa alimentez un Monitor LCD si un media player.

Am stat la filme cu familia.

Iluminatul a fost efectuat cu benzi cu LED-uri din acumulatori mai mici Li-Ion sau cu LED-uri de 14W alimentate dintr-un acumulator auto.

de asemenea , am mai aruncat pe ici pe colea , dupa ce am cumparat de la magazinul de vis -a -vis multe baterii R20 si R6 , cate doua LED-uri albe in loc de umina de veghe.

Totul a fost ok. In fiecare iarna ma pregatesc astfel. Imi incarc tableta , toate gadgeturile multimedia , laptopul meusi al sotiei

Acumulatorii la, lanterne .

Banda LED este montata sub dulapul de la Bucatarie si da o lumina perfecta ,ambientala si intima.

Poti alimenta banda fara problema de la acel acumulator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări