Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce spun cu adevarat datele din foile de catalog ale lampilor

Vizitator

Postări Recomandate

tubul 4 ,emisie 70%----- bine, comparat cu ce?

Pe de alta parte in ce regim au cantat finalele alea timp de 2ani si jumatate?Sunt finale in paralel nu?

Editat de mila
Link spre comentariu
Vizitator viobio

tubul 4 ,emisie 70%----- bine, comparat cu ce?Pe de alta parte in ce regim au cantat finalele alea timp de 2ani si jumatate?Sunt finale in paralel nu?

Tuburile sunt montate in paralel ,doua cite doua,etaj final clasa B.70% ,emisia masurata pe catometru,dupa datele tubului,comparat cu un tub nou care are emisie 100%.In ce regim au cintat? Concerte live,repetitii,din cite stiu ampul este folosit la volum destul de mare,mai mergeau si acele tuburi dar ampul incepuse sa cam piarda din putere,avea si un sunet cam distorsionat,murdar.Cind am pus osciloscopul pe etajul final am vazut un sinus dezechilibrat,normal...pe o semialternanta un tub avea 50% emisie si celalalt 65% ,tuburile fiind in paralel. Editat de viobio
Link spre comentariu

Tuburile sunt montate in paralel ,doua cite doua,etaj final clasa B.

70% ,emisia masurata pe catometru,dupa datele tubului,comparat cu un tub nou care are emisie 100%.

In ce regim au cintat? Concerte live,repetitii,din cite stiu ampul este folosit la volum destul de mare,mai mergeau si acele tuburi dar ampul incepuse sa cam piarda din putere,avea si un sunet cam distorsionat,murdar.Cind am pus osciloscopul pe etajul final am vazut un sinus dezechilibrat,normal...pe o semialternanta un tub avea 50% emisie si celalalt 65% ,tuburile fiind in paralel.

Asdar: <Ce spun cu adevarat datele din foile de catalog ale tuburilor>...?

Datele din foile de catalog ale tuburilor spun ADEVARUL punct.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Uzura tuburilor in paralel e mai accentuata decat a tuburilor single si sunetul se "murdareste" mai repede.In plus pe un amp de instrument folosit si la volum mare apar foarte multe varfuri de sarcina astfel tuburile in paralel ajung repede sa debiteze unul pe altul si astfel unul din tuburi intodeauna cedeaza mai mult decat celalant desi initial au fost "pereche" sa zicem in 0,5% :rade:

Eu zic ca au tinut bine 2ani si jumatate!

Dorine, te rog sa fi mai explicit!

"Observ ca nu a ''comentat'' nimeni postarea #42"

Nu am comentat pentru-ca am amintit intr-o postare anterioara sa nu comparam mere cu pere si @Misa a confirmat faptul ca lampile rusesti au dispersie enorma.

Editat de mila
Link spre comentariu

dragilor aşa prezintă fabricantul în foaia de catalog(un exemplu 6n3p/6Н3П

http://oi60.tinypic.com/ra3osx.jpg

sunt acolo trecute datele cu plus respectiv minus(o plajă valorică dată în jurul valori centrate).

cam tot ce sa prezentat aici legat de 6Н3П corespunde cu precizările din foaia de catalog.

datele din foaia de catalog 6Н3П reflecta cu adevărat plajă pentru parametri tubului dat ,în realitatea fizică această plajă este deseori foarte mică adică vom gasi tuburile măsurate/verificate cu plaja mai mică decât apare stipulat în foaia de catalog (valori relativ centrate).

Atunci când proiectăm un montaj cu tuburi avem la dispoziţie şi foia de catalog ,cine sapă mai adânc poate realiza chiar unicate cu tuburi declasate/uzate din târguri/oboare cu funcţionare ireproşabilă pentru o perioadă scurtă de timp.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ar fi fost interesant daca der_doktor masura si ne spunea si noua cum stateau cu uzura tuburile schimbate in acel preu,din ce am citit ,a schimbat doar tuburile.Reparatia a fost facuta profi,pentru ca are aparatura de laborator multa si de calitate,si pe mine ma bate gindul sa cumpar un analizor de spectru si un distorsiometru .Nu stiu daca der_doktor a masurat si ceva tensiuni pe pinii tuburilor inainte de a le schimba,din practia am observat ca la tuburile de semnal mic (ecc83 de exemplu) in momenul in care sunt pe duca creste tensiunea in anod,mai simplu tubul nu mai are emisia buna,scade curentul prin tub,mai pe romaneste "nu consuma) ,la altele creste consumul ,in special la cele la care apar probleme intre catod si filament,e o metoda mai simplista dar ne poate da ceva indicii.Oricum acest topic o sa-i bage in ceata pe multi,o sa fie ca isteria de acum citiva ani,cind toata lumea nu avea in cap decit vibratia filamentului,acum toata lumea o sa suspecteze tuburile ca nu sunt in caracteristicile foilor de catalog,ma refer in special la novici botanisti (botanistii sunt cei care pun botul la prima bazaconie citita pe net,nu cei care se ocupa cu studiul plantelor)

Editat de viobio
Link spre comentariu

Ar fi fost interesant daca der_doktor masura si ne spunea si noua cum stateau cu uzura tuburile schimbate in acel preu,din ce am citit ,a schimbat doar tuburile.Reparatia a fost facuta profi,pentru ca are aparatura de laborator multa si de calitate,si pe mine ma bate gindul sa cumpar un analizor de spectru si un distorsiometru .Nu stiu daca der_doktor a masurat si ceva tensiuni pe pinii tuburilor inainte de a le schimba,din practia am observat ca la tuburile de semnal mic (ecc83 de exemplu) in momenul in care sunt pe duca creste tensiunea in anod,mai simplu tubul nu mai are emisia buna,scade curentul prin tub,mai pe romaneste "nu consuma) ,la altele creste consumul ,in special la cele la care apar probleme intre catod si filament,e o metoda mai simplista dar ne poate da ceva indicii.Oricum acest topic o sa-i bage in ceata pe multi,o sa fie ca isteria de acum citiva ani,cind toata lumea nu avea in cap decit vibratia filamentului,acum toata lumea o sa suspecteze tuburile ca nu sunt in caracteristicile foilor de catalog,ma refer in special la novici botanisti (botanistii sunt cei care pun botul la prima bazaconie citita pe net,nu cei care se ocupa cu studiul plantelor)

Daca iti cumperi aparatele de care ai amintit se vor simplifica multe lucruri , practic ai sa vezi cite baliverne se vehiculeaza pe net si cit de simplu este sa proiectezi si sa testezi un etaj de amplificare oarecare, eu am renuntat de mult sa mai construiesc ceva dupa vreo schema publicata in plus asa cum procedeaza der_doktor depanarile se pot face rapid si corect, ba mai mult te asigur ca un aparat reparat si verificat  cu aceste aparate are sanse mari ca in urma unor reglaje sa fie mai performante

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dl Popa foarte adevărat ce spuneți despre acele aparate de masura,pina acum nu prea am avut nevoie de asa ceva,lărgind gama aparatelor modificate,reparate, construite, simt ca am nevoie de asa ceva.

Link spre comentariu

@viobio, sa stii ca doar cu osciloscopul nu vezi tot ce se intampla real in amplificator. Daca te uiti la poza aia din topicul celalalt cu sinusul , vezi doar ca un canal e mai redus ca amplitudine. Nici prin gand nu-ti trece ca ar fi si ceva distorsiuni pe acolo. Punand analizorul de spectru pe fiecare canal observi pe langa fundamentala si ''iarba'' aia de ''spitze'' (tzepi) pe 2KHz, 3KHz....etc, care in mod normal nu are ce cauta acolo la un preamplificator. Clientul care iti vine cu un aparat la reparat stie foarte bine cum suna si cum a sunat cand era ok 100%. Fara aparate de masura risti sa te certi cu clientii si in final sa nu mai ai de lucru. Imagineaza-ti ce se intampla daca doar ii reglam amplitudinea pe canalul mai slab si i-l dadeam in brate. Poate ca dupa aceea se ducea cu el la altul, pt ca nu-i convenea cum suna, si cand il masura pe analizorul de spectru vedea distorsiunile alea. Nu ma faceam de ras ???

Identic la PP_uri, pui iesirea pe analizor si reglezi bias_ul pana armonica a 2-a este minima la aceeasi putere in sarcina. Abia atunci poti spune ca ai bias_ul reglat corespunzator si sarcina in anod se pupa cu tuburile.

La fel si cu masuratul tuburilor. Nu poti pune baza decat in ceea ce masori personal. Am cumparat extra mai demult doua ECC81 imperecheate pe Funke W19 si m-am convins ..cat de imperecheate erau. Fara scule bune nu poti face nimic ca lumea.

Cum ti-ar fi cand iti duci masina in service si vine unul si bate cu barosul in fuzeta ca nu are presa sa scoata rulmentul ? Nu-ti vine sa ..plangi ?? Sunt destui din astia care au ''dinamometrica'' in mana, nu le trebuie scule, totul se regleaza la ''mana'', la ''ochi''.

Si daca tot suntem la capitolul asta , stii de unde m-i se trage ''boala'' asta cu aparatele de masurat distorsiuni ??

De la dl.Popa Marius. A fost primul de pe forumul asta care a masurat real distorsiunile la amplificatoare. Multi vorbesc de distorsiuni dar de pe net, nu stiu real cum suna un amplificator reglat pt un factor de distorsiuni minim. Multi dau vina pe tuburi si trafuri pt calitatea sunetului. Poti sa ai tuburile lui ''peste'' si toate trafurile Tango, daca nu vezi ce scoate la iesire e egal cu zero. Abia dupa ce am masurat real cateva amplificatoare am inteles importanta acestui aparat. Atunci am realizat cat timp pierdeam inainte cu reglaje si masuratori ca sa pot face un aparat sa sune cat de cat ok. Nici nu stii de cate ori o luam de la zero pt ca nu-mi placea cum suna.

Cum ar fi ca baietzii aia de la RAR sa aprecieze dupa ''ochi'' cum franeaza fiecare roata si noxele sa le evalueze dupa culoarea fumului ?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

dar_doctor,în postul 61 am scris ca vreau să-mi dotez atelierul cu aceste aparate de masura, știam de utilitatea lor dar am tot amânat achiziționarea lor,acum a venit timpul,de nevoie....

Link spre comentariu

A propos de uzura inegala. Am vazut intr-un muzeu din Berlin o frumoasa finala de emitator UUS care a functionat corect 28.000 de ore in loc de 3.ooo dupa catalog.

Telefunken au dat intotdeauna in catalage timpul de functionare mai mic de 5-10 ori decat cel real. Da' astia chiar stiau sa faca un catod ca lumea.

Link spre comentariu

Telefunken au dat intotdeauna in catalage timpul de functionare mai mic de 5-10 ori decat cel real. Da' astia chiar stiau sa faca un catod ca lumea.

Da Telefunken si nu numai , da ... astazi este o mare gluma (laba trista )printre producatorii de catozi valorosi . pana prin anii 68 maximum 72 nu se facea rabat de la calitate ( daca era vorba de platina in catozi platina se punea ... ) acuma se cauta fraieri in necunostinta de cauza ...pacat de o asemenea politica ... 

Editat de romicap
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări