Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator casti 320 ohm

tobi

Postări Recomandate

Va salut,

CCS “forteaza” tubul sa lucreze in regim de curent anodic constant, pe o rezistenta anodica virtuala de peste 2Mohm. Avantajele fata de utilizarea rezistentei clasice sunt: liniaritatea deosebita(distorsiuni mai mici), excursie de tensiune marita(castig in tensiune cu aproape 3dB), rejectia zgomotelor induse de sursa de tensiune anodica(datorita impedantei mari “vazuta” spre sursa, exact ce sugera dl. Popa Marius), si (de ce nu?) prelungirea vietii tubului.

Configuratia CCS cascoda cu DN2540 are avantajul injumatatirii capacitatii totale Cds la aprox. 15pF si dublarii rezistentei dinamice la o valoare de peste 2Mohm.

As vrea sa va indic o pagina sugestiva despre aceasta configuratie, merita atentia oricui doreste sa obtina pe langa “caldura” naturala a lampii si un plus de precizie:

http://www.monoandstereo.com/2013/11/dn2540-high-voltage-constant-current.html

Tot in acest articol acest tip de FET este denumit “silicon triode” datorita similitudinii proprietatilor Ia/f(Ug) comparativ cu trioda. Mie personal imi da ceva idei, mai ales privind timpii de front si cadere de ordinul 15-20ns…

Link spre comentariu

...

Tot in acest articol acest tip de FET este denumit “silicon triode” datorita similitudinii proprietatilor Ia/f(Ug) comparativ cu trioda. Mie personal imi da ceva idei, mai ales privind timpii de front si cadere de ordinul 15-20ns…

Este vorba de un MOSFET, asa ca nu poate avea caracteristici tip trioda ci tip pentoda!

Chiar si la tensiuni mici de drena nu prezinta acest tip de caracteristici. Din cate se observa, curentul este destul de constant la o tensiune de grila data. Asa ca as zice ca este o caracteristica tip pentoda pura. J-FET-ul, in schimb, la tensiuni mici de drena are ceva caracteristici tip trioda.

Timpii Ton, Toff si Tdelay (on si off) sunt utilizati in comutatie, asa ca aici nu au relevanta, decat ca ar functiona si la frecvente mari.

Ceea ce nu-mi place la acest mosfet e ca utilizeaza tensiuni de grila negative si pozitive. La curenti mici, ar trebui sa fie excitat cu tensiuni negative.

http://www.futurel.bg/datasheets/4/DN2540.pdf

PS: M-am uitat si pe link-ul aratat de tine. Poate, montajul acela se comporta ca o trioda, desi caracteristicile aratate sunt luate de la o trioda, nu cred ca sunt masurate.

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări