Petre777 Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 (editat) Am achizitionat mai multe becuri LED ieftine, la cca. 6-7RON bucata, de "5W" in iulie si le-am utilizat pe scari si intr-o lampa de birou care merge cam 10 ore pe zi. Dupa 3 luni unul dintre becuri a cedat, si l-am depanat. Apoi a cedat din nou. De data asta la-m demontat si am extras schema, simulat, etc. Concluziile triste le puteti vedea in PDF-ul atasat. editat: Nota suplimentara: becul nu se incalzeste prea tare la 2W (mare minune ;-) - dar la 4W s-ar putea sa nu faca fata carcasa de plastic intr-un luminar obisnuit. Deci, va rugam sa nu operati modificarea la 4W conform schemei daca aveti ocazia. In concluzie, este un bec de 2W cu materiale substandard pe care scrie 5W... din greseala. bec-led-5w-schema.pdf Editat Octombrie 2, 2015 de Petre777 Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 (editat) Nimic nou sub soare... Ce te asteptai? Pe aici se discuta (critic) despre becuri mult mai scumpe, si principial corect realizate. Din pacate insa chiar si variantele scumpe sunt deficitare la racire. Raman doua solutii: 1. varinate foarte, foarte scumpe, unde racirea se vede de departe ca e buna ... 2. sa-ti faci singur corpuri de iluminat led, corect dimensionate, chiar cu rezerve... Editat Octombrie 2, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
mihaicozac Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Nu există leduri peste 0,5W în capsulă 5630, deci cele 8 leduri admit maximum 4W împreună, şi asta dacă sunt de calitate şi bine răcite. Cum probabil nu este cazul, peste 2W prin ele produc mai multă căldură decât lumină. Link spre comentariu
florinellll Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Foarte corect ce spune @mihaicozac Un raport lm/w foarte bun se obtine la o putere de 40--60% din ce-a nominala, indiferent de led. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Nu e chiar asa, este mai complicat putin: - pentru leduri emitter puterea recomandata de producator este undeva la 30% poate si mai putin din maxim. - pentru COBuri nu exista o "recomandare" de la producator, dar un proiect rezonabil ar trebui sa se opreasca la 50%...75% Deci, ce consideri tu probabil ca putere mica, este defapt cam prea mare. La putere de 30% pentru emitter si ceva mai mare pentru COB poti spera la produsele bune la randament de pana la 150lm/W, la produsele foarte recente (evolutia este foarte rapida). Randament bun insa poate fi si peste 200lm/W, asta chiar la un indice de incarcare mic, in jurul valorii de 10% si sub. Asa ca ar fi fost corect: Un raport lm/w foarte bun se obtine la o putere de 5--10% din ce-a nominala, indiferent de led. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Exact asta e problema, că nu ştim sigur care e puterea nominală... ce spun producătorii sau vânzătorii de multe ori sunt doar basme. Singurul criteriu cât de cât valid pt. aprecierea corectă a puterii este suprafaţa cipului. Astfel ledurile chinezeşti de 1W de bună calitate sunt dotate cu pastile de 45x45 mil, respectiv cca. 1,1x1,1mm, sau 1,2mm2. Am putea aproxima astfel 1W/mm2. Însă au apărut leduri de 1W pe piaţă care sunt echipate cu cipuri de 25mil, iar cele de 45mil sunt vândute pe post de 3W. Am multe COB-uri de la SURE Electronics fabricate cu cipuri Epistar de 1W/45mil care funcţionează stabil şi eficient, în vreme ce altele produse de fabricanţi obscuri cu pastile de 25mil dau colţul după 2-3 luni. Am luat de la un chinez ceva SMD-uri 5630 roşii şi galbene, vroiam să modific nişte lămpi de spate la o maşină, ăla spunea că sunt de 150mA, deci 0,5W, însă la un test preliminar peste 40mA se schimba deja nuanţa luminii emise, iar la 100mA se defectau. Pastilele erau la vedere, adică dacă aveai vedere bună le vedeai, aşa erau de mici, când de fapt trebuiau să fie măcar de 0,5mm2. Am făcut reclamaţie şi mi-am recuperat banii de la chinez, dar e un indiciu despre ce fel de piaţă este vorba. Link spre comentariu
Petre777 Postat Octombrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2015 (editat) @mihaicozac buna observatia. Ledul de "5W" a cedat la unul dintre ledurile 5630 care a dezvoltat un "punct negru" unde este jonctiunea. Acest punct a fost foate mic, asa cum spui, mult mai mic de 0.5mm^2. Mi-am dat seama dupa ce am inlocuit 1 led la inceput ca cel ars era singurul cu punct negru. Cand s-a ars al doilea din sir, nu cel nou pus de mine, a facut aceeasi forma de patratel mic negru si bine definit ca patrat in luminoforul galben. Deci, concluzia ar fi, ca, daca vedem un punct dreptunghiular mic mic in luminoforul ledului atunci acesta este aproape sigur ars, iar dimensiunea lui ne poate spune daca merita sa incercam o reparare. Dimensiune foarte mica, cat varful de ac, in 5630 sau 5050 = nu merita. Ledurile normale cu jonctiune de 0.5mm^2 au un punct "negru" mult mai mare decat acestea cand sunt arse, si, se vede un patratel alb cand nu sunt arse, prin luminofor, unde este jonctiunea. M-am uitat la led-ul pe care l-am pus eu la reparare si se vede ca jonctiunea lui este mult mai mare decat la celelalte din sir. Deci ar fi o cale de a verifica dimensiunea jonctiunii in leduri prin deschiderea capacului emisferic transparent de pe bec, si examinarea cu lupa. Poate chiar inainte de cumparare, sau de catre vanzator / cumparatorul de la angrosist. Capacul se poate scoate si pune la loc fara scule si nu lasa urme, dar necesita o oarecare forta. Si acesta ar putea fi un defect de fabricatie - poate lasa circuitele interne descoperite si gata sa fie pipaite de degetele cuiva, dar, este un avantaj in acest caz, altfel nu ai cum sa vezi jonctiunea. Interesant. Sa vedem ce zice vanzatorul de la care le-am luat, poate iese ceva din asta pe viitor, sa aleaga mai bine. Mai mentionez ca, becul de "5W" este marcat in exterior cu inkjet de acelasi fel ca si ouale (data de pe oua), si nu avea nici o sigla de firma. Scrie pe el numai '5W 230V' si data fabricatiei - 2014 si luna. Deci, feriti-va de tzepe, cu lupa, literalmente. Editat Octombrie 8, 2015 de Petre777 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum