Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aflarea unor necunoscute.


Vizitator Caresshill

Postări Recomandate

Vizitator Caresshill

Salut ... as avea mai multe intrebari (imi cer scuze dacai topic nou Posted Image )

1. Cat curent suporta 1 mm(patrat) al unui conductor de cupru si de aluminiu (stiu ca conteaza foarte mult dacai aerian/subteran, lungime si altele) vreau asa in mare sa-mi fac o idee ce si cum (si ce este mai bine ingropat sau pe aerian? )

2. Am un aparat de sudura facut de tata, si as dori niste formule de calcul pentru aceasta sa aflu amperaju si puterea acestuia, are 3 trepte din care ultima corenteaza, mi se arde siguranta la casa cand se "lipeste" electrodu, date stiute : curent monofazat, tensiune alimentare 230 V, mentionez ca sigurantele casei sunt fuzibile.

3. Am vrut sa fac o iluminare la un pat cu banda de leduri, da m-am trezit cas mai multe tipuri : RGB (red, green, blue) SMD si mai are si seria exemplu :5050, cares diferentele dintre ele si un sait de unde pot cumpara tot ce-mi trebuie ( coate, prelungiri, alimentator 12 V, si restul)

 

MULTUMESC ANTICIPAT!

Editat de Caresshill
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

1. La instalatii electrice in locuinte se foloseste in mod normal conductor de cupru cu sectiune de 1,5 mm² la 10 A si conductor de cupru cu sectiune de 2,5 mm² la 16 A. Daca conductorul este din aluminiu, atunci trebuie sa fie cu sectiune mai mare. Pentru alegerea sectiunii potrivite trebuie sa tii cont si de lungimea conductorului. Daca este vorba de lungimi de zeci de metri, se schimba treaba. Conteaza si daca este aerian sau subteran, deoarece subteran conductorul se raceste mai greu si atunci este nevoie de sectiune mai mare, pe cand conductorul aerian se raceste mult mai bine, fiind in aer. In pamant se pune doar cablu cu manta metalica.

 

2. Ar trebui sa aflii mai multe detalii, stiind doar tensiunea de alimentare si ca se arde siguranta cand se lipeste electrodul, nu iti poate spune nimeni curentul sau puterea, mai ales ca nici nu ai scris de cati amperi a fost patronul fuzibil care s-a ars la lipirea electrodului. Eventual se poate incerca masurarea curentului cu un clampmetru.

 

3. LED-urile RGB (red, green, blue) sunt LED-uri colorate care au acele trei culori (rosu, verde, albastru). LED-urile RGB pot lumina in aproape orice culoare, combinand cele trei culori impreuna la diferite intensitati. LED-urile SMD sunt LED-uri de dimensiuni foarte mici. LED-urile normale (care nu sunt SMD) au capsula mai mare. Nu prea am lucrat cu banda de LED-uri, aici colegii de forum iti pot da mai multe informatii referitor la accesorii si magazin.

Link spre comentariu

http://www.isuvl.ro/IPI/Materiale/ServPrevInc/2013/Prevenirea%20Incendiilor/I7%202011.pdf

Cauta in anexa 5.5 (sau mai detaliat prezentat in anexa 5.6) modul de pozare. Daca acolo nu pricepi nimic, nu-i bai. Mergi direct la anexa 5.10. Acolo ai doua cazuri: daca treci sarmele prin vata de sticla sau orice chestie izolanta uita-te la coloana A1, pentru doua conductoare incarcate. Daca sarmele-s trecute prin canal in tencuiala, sau prin aer, uita-te la coloana B1, tot cu doua conductoare incarcate.

Pentru ingropat vezi anexa 5.22.

Modalitatile de calcul sunt prezentate in anexele 5.30 si 5.31. Diferenta intre aer / ingropat (sol, tencuiala) este data de rezistenta la UV. PVC-ul n-are ce cauta in general la soare (il protejezi in tub). XLPE se poate pune la soare. N-am intrat in amanunte care se refera la cadere de tensiune, lucru banal, cf, fizicii de claza a X-a. Aceasta cadere de tensiune poate fi de maxim 3% pe iluminat si maxim 5% pe circuitele de priza (forta).

Asta-i raspunsul la prima intrebare. Tinand cont totusi de celelalte doua intrebari pe care le-ai formulat, cere cuiva care se pricepe, preferabil autorizat ANRE sa te ajute. Nu-i capat de lume pe foamea asta, n-o sa te jupeasca. Nu de alta, dar tocmai vin de la o lucrare la care un jupan a considerat ca sarme de 1,5 mmp sunt suficiente in toata sandramaua (de-a valma prize si iluminat). Am cautat ca boul macar o doza in toata casa: ioc. De asta spun: de ce sa te doara dupa aia, mai bine cheama pe careva care se pricepe, ca daca tu ne intrebi pe noi cum naiba afli cat curent absoarbe de traful tau, e clar. Nu spun ca n-o sa reusesti in viitor, probabil, Dar acuma cheama pe careva.

Benzi LED: RGB sunt alea care-si schimba culorile, dar iti trebuie controler la ele care sa faca sa se schimbe culorile. Celelalte sunt monocolore, trebuiesc doar alimentate.

Benzi cu LED gasesti la orice magazin de materiale electrice: spui cam cati metri vrei si gata. Ceri si alimentator. Apoi citesti capitolul 7.12 ca sa vezi care-s conditiile de montare a asa ceva la un pat. 

Poti si cauti pe net "banda led". Gasesti tone, chiar si la reducere. Vezi ca banda este prezentata cu cati W/m are. apoi sa zicem ca daca are 5 W/m si ai 10 m, iti trebuie o sursa de tensiunea benzii cu led (uneori 24V, alteori 12V, de exemplu) de 50W(=5W/m x 10m). Daca vei cumpara online, foloseste telefonul de contact, in mod normal te vor ajuta ei (sau nu). Preferabil mergi la un magazin local si cere de la aia  tot ce-ti trebuie, in principiu stiu ei ce sa-ti dea.

Bafta!

PS.

1.Abia acuma mi-a sarit in ochi cuvantul magic "sigurante". Va trebui, zic eu, sa bagi niscai disjunctoare in instalatie. Fa-ti o favoare: daca le alegi tu, alege fiecare disjunctor astfel incat sa aiba o valoare nominala mai mica decat valoarea corespunzatoare rezultata din calculele rezultate cf. anexele 5.30 si 5.31, sau, grosier, mai mica decat valoarea rezultata din anexa 5.10.

Link spre comentariu

fara a intra in explicatii iti recomand 5a pe mm patrat pentru cupru si 3a pe mm patrat la conductoare din aluminiu

masoara sectiunea miezului magnetic al transformatorului de sudura diametrul  conductorului bobinajului  din primar si secundar si tensiunile din secundar si cu ce electrod sudezi   curentul nominal al patronuli fuzibilului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări