Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec cu leduri pe telecomanda

mishen 1978

Postări Recomandate

Buna ziua !Rugaminte sfaturi de la cunascatori ..am cuparat din targ(la cutie) un bec cu dulie normala pe telecomanda care cum lam pus a bubuit un condesator de 50 v la 10 microfarazi l-am inlocuit cu unul de 63 v de 10 microfarazi..se aprinde ledul martor la fiecare comanda ac-off -dc dar ledul tot nu se aprind.mentionez ca are un acumulator dreptunghiulr de cul neagra pe care i -lam scos ca nu reuses sa identific unde  fost lipit si cred ca este si dus..dupa cum arata ..se poate facae funtional becul si fara acest acumulator.? cum lucreaza acest montaj ..Multumesc!!post-233422-0-10542400-1443715846_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tehnic

3

• kit

2

• mishen 1978

2

• loleksibolek

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Probabil acel acumulator era incarcat de circuitul alcatuit din cele 4 diode si condensatorul maro din spate iar el  alimenta partea de telecomanda si ledul.Cred ca  nu vei reusi fara el,prima data ar trebui sa alimentezi pocnitoarea dintr-o sursa fara sa o conectezi la dulie(220v) si sa identifici ce e stricat,Fara suparare,daca au pocnit condensatorii de,, n volti la nush cati microfarazi" nu prea cred ca ai la momentul actual cunostintele necesare pentru a-l repara.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Eu va multumesc pentru raspuns! din cate a-ti citit am cerut sfat de la,, avansatii..ce raspuns mi ati dat cu,,probabil" se pare ca nici nu ati vazut vreodata acel montaj ,,ca se inacrca acel acumulator si mai departe alimenteaza partea de telecomanda orcine poate sa spuna ..dar cu lucreaza care sunt pasi de lucru acestui montaj(AC-OFF-DC) ce a facut ca acel electrolitic sa pocneasca ?explicatia ar fi ca acest acumulator sa fie cauza ?

Link spre comentariu

Omul ti-a dat o indicatie. Urmatoare este asta: http://wiki.lug.ro/Cum_se_pun_%C3%AEntreb%C4%83ri_%C3%AEn_mod_inteligent

E ceva mai complicat, dar nu imposibil.

Ce inteleg eu din asta: ai o poza neclara, pe o singura fata, adica un chin, si vrei sa ne frecam noi nervii cu ea? Mai....

Mai incearca, daca intrebi cum trebuie o sa primesti raspuns aici.

Editat de kit
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

am acest montaj care comanda un bec cu leduri la 220v retea.  I-am scos schema sa inteleg cum functioneaza dar nu stiu ce integrat e acela caci e nemarcat. E un SMD cu 8 pini.

Se vede ca poate decodifica un receptor IR , si poate comanda aprinderea becului in 3 trepte de intensitate. 

Rog sa ma ajutati cu o intuitie despre ce integrat ar putea fi. Oice sugestie e binevenita. 

comanda bec cu IR.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

aveti dreptate  !  Cam la ideea aceasta am ajuns si eu, dar e bine ca o confirmati si dv. 

Am vrut sa ma joc cu montajelul asta , sa vad si eu cum e treaba cu el ... Am revenit le electronica pasionala de odinioara - aia cand o faceam fara bani ...

Poate gasesc una functionala s-o copii .

Ma indoiesc ca cineva pe Forum si-a pierdut timpul cu asa ceva  ....

Link spre comentariu

De fapt si-au pierdut destui pe aici timpul cu asa ceva. O sursa de informare ar fi 

Ceva linkuri:

http://www.enide.net/webcms/index.php?page=light-dimmer-sirc

https://www.elektronika.ba/865/ir-light-dimmer-v2/

https://pic-microcontroller.com/ir-light-dimmer-v-1-adjusting-lights-with-remote-controller-using-pic12f629/

Am facut si eu o jucarie din asta, dar nu mai am schema folosita, iar de cod nu sunt sigur ca-i functional, au trecut vreo 10 ani de atunci. Se aprindea din telecomanda folosind protocolul RC5, cu un 12F629.

Discutand pe schema din ultimul link, GP4 primeste comanda de la TSOP, GP2 citeste trecerea prin zero a tesiunii retelei, GP5 da comanda triacului. Variatia luminozitatii se face prin intarzierea comenzii GP5 fata de trecerea prin zero a 230V, (GP2).

in schema ta, banuiesc ca pinul 6 face detectia trecerii prin zero, iar pentru ca acolo sunt tiristoare, comanda se da prin pinii 7 si 5, pentru fiecare alternanta. Puntile alea redresoare ajuta la separarea fiecarei alternante si mai asigura si masa picului.

Pinul 6 are niste diode de protectie build-in, asa ca nu-i bai daca pe el se aplica 230V, toata treaba consta in limitarea curentului, cu rezistenta de 37k in schema ta, 1M in altele.

Partea cea mai grea este scrierea codului de citire a comenzii primite prin TSOP. Cu toate astea, geme netul de exemple.

Sper ca pentru a incepe sunt ceva informatii.

Spor!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut si eu montajul respectiv(din al doilea link) acum vreo cativa ani. A mers ok, cel putin cat l-am testat. Acum este abandonat printr-o cutie.

Ca si soft, erau doua variante parca, pe 50 si 60 Hz.

La mine a mers cu o telecomanda de casetofon auto mai veche.

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări