Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montaj simplu MOS

al3xo0o0o0

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• al3xo0o0o0

20

• UDAR

17

• validae

7

• daniel_88

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da , renunț. Psihiatrii sunt prea scumpi pentru mine . 

S-ar părea că tu ai dreptate @validae , intuiția ta a fost mai tare decât logica OP. 

Spor la rezolvarea problemei .

Link spre comentariu

Am atasat o schema cu P-JFET pentru ledul Rosu, N-MOS pentru cel Verde, nu o pot simula pe siteul din posturile anterioare pentru ca acolo nu exista JFET.

PS: Nu stiu ce este neclar, dar enervatul nu este benefic pentru sanatate:)

post-230203-0-37415800-1443800233_thumb.png

Link spre comentariu

Da , așa e ( cu sănătatea ) ! Tocmai de-aia m-am oprit . Da'  acu m-am liniștit că am priceput . Am rămas blocat că în stînga e ieșirea senzorului . E OK acum , mă simt mul mai bine .

Și acum ontopic :

De ce să folosești un MOSFET și un JFET , de ce nu două MOSFET-uri ? Există P+N în aceeași capsulă . Și încă ceva , trebuie rezistență de limitare în serie cu LED-urile ( cel puțin cu MOSFET-ul)  .

Dar , apropo , parcă LED-urile alea trebuiau aduse la masă . Iar am înțeles greșit ? Și cel Roșu e pus invers - la cum e schema acum și dioda poartă-canal va intra în conducție .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salut,

Am nevoie de o schema simpla pentru comanda urmatoare:

Un senzor are la iesire +2V, sau este in gol (high Z).

Cand nu scoate nimic (este lasat in gol), pinul unui led Verde trebuie dus la GND.Cand scoate +2V, pinul unui led Rosu trebuie dus la GND;

Merci

Dacă îmi arăți unde e întrebarea ”inițială” .... Și am mai întrebat pe parcurs despre MOSFET , ce-i cu el .În fine . 

Dacă folosești MOSFET-uri complementare și dacă ai o tensiune de alimentare apropiată de 2V și dacă MOSFET-urile alea au pragul destul de jos .....

Oooops , m-am oprit . De unde se alimentează LED-urile Roșu și Verde ???

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Iartă-mă , nu e concurs de ghicitori . Auzi , ”este un indiciu ” ... 

Dar nici asta nu mai contează , răspunde la întrebarea de mai sus .

În funcție de răspuns s-ar putea să nu mai fie valabilă chestia cu MOSFET-urile complementare pentru că scrii că pinii LED-urilor trebuie puși la masă .. M-am lăsat luat de valul tău cu P-JFET.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu las ştafeta pentru cei mai răbdători ca mine, că aici se doreşte un fel de ,,brainstorming,, cu mai multe idei iar mosfeturile nu mă pasionează, le folosesc doar în smps-uri.....cred că până acum se putea testa ,,live,, montajul cu bipolari găsiţi prin fundul cutiilor cu piese, apoi se putea trece la chestii cu fet-mosfet...

Observ că tendinţa multor începători în ale electronicii este de a intra direct în aplicaţii moderne cu microcontrollere, se fac simulări cu programe de calculator, în loc să se ia electronica de la nivelul ei cel mai simplu şi să se avanseze treptat. Eu ,,simulez,, schema cu creionul pe hârtie, poate sunt mai învechit, dar mi se pare mai rapid să desenez aşa decât să introduc toate simbolurile necesare într-un anume soft....

Link spre comentariu

Păi @validae , tu ai fost cel răbdător - dovadă că tu ai priceput corect . Dar la ce nu se răspunde - asta cu alimentarea , oare ce-o fi așa de greu - nu se poate pricepe .

Deci ,soluția ta e corectă dar , evident , presupune o alimentare . Eu mă pregăteam să-i fac ceva similar cu MOSFET când am observat - de pe ultima lui schemă - că nu e clar de unde alimentăm , mai exact că acolo nu era nicio alimentare .  

Link spre comentariu

Din postarea #17  am înţeles că ledurile indicatoare sunt în alt montaj, aşa am dedus că au o altă sursă de alimentare......Citez : ,,Celelalte 2 leduri sunt intr-un buton care arata starea senzorului, asadar intr-un montaj. Ledurile se aprind conectand la masa alternativ 2 fire.Montajul este pentru un bolt electric pentru incuietoare.,,

Acum nu mai sunt nici eu aşa sigur că am înţeles bine.....

Link spre comentariu

Ai dreptate și ai făcut și schema în consecință . Totul părea logic până când a postat schema de la postul #33. De altfel nici nu realizam - atât de convins eram că există o alimentare undeva - până când m-am gândit cum se comandă MOSFETUL cu canal P - cred că am și început să scriu ... când am realizat .

În fine , eu stric . Mi-am promis de multe ori să nu mai intervin pe subiecte neclare , dar nu m-am ținut de cuvânt . Poate o să mă învăț minte odată.

Link spre comentariu

Am gresit la postarea #33, este adevarat, toate ledurile sunt intr-un alt montaj cu sursa proprie, iar comanda este un fir care trebuie pus la masa. 

Schema cu tranzistoare bipolare functioneaza cel mai probabil, dar nu stiu cu cat scade curentul pe ledul de langa Reed, de aceea vroiam o schema care sa nu influenteze prea mult circuitele existente, cum ar fi echivalentul unui releu. Releele cu MOS am vazut ca au decuplare optica, adica un alt  led care consuma curent, asa ca ma gandeam la o varianta cu J-FET/MOS. Nu pot testa practic momentan, vreau doar teoretic sa fiu sigur pe o varianta, eventual sa o si simulez. Au aparut neclaritati din cauza schemei mele gresite.

Editat de al3xo0o0o0
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări