Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montaj simplu MOS

al3xo0o0o0

Postări Recomandate

Cred că nu ai dat toate datele problemei. Ledurile care semnalizează starea releului fac parte din alt montaj sau pot fi configurate după dorinţă ?

Ar trebui să vii cu amănunte despre ce utilizare practică are toată treaba, poate astfel vedem o soluţie mai bună.....

Dacă nu e ceva secret, sau ilegal....după caz.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• al3xo0o0o0

20

• UDAR

17

• validae

7

• daniel_88

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Celelalte 2 leduri sunt intr-un buton care arata starea senzorului, asadar intr-un montaj. Ledurile se aprind conectand la masa alternativ 2 fire.

Montajul este pentru un bolt electric pentru incuietoare.

Curentul care iese din reed sa fie cat mai mic.

Editat de al3xo0o0o0
Link spre comentariu

Am schițat o schemă de principiu simplificată cu tranzistori bipolari, nu am testat-o practic și nici nu am simulat-o fiindcă nu lucrez cu simulatoare, le ,,testez,, în cap.Tranzistorii trebuie să aibă un factor cât mai mare de amplificare, se poate jongla însă și din valorile rezistorilor, am pus niște valori orientative. Când releul nu este închis, tranzistorul PNP este deschis, fiindcă potențialul bazei este ,,pus la masă,, de rezistorul de 470 Ohmi și ledul Verde se aprinde.Ledul Roșu este stins, fiindcă tranzistorul NPN nu e comandat . La închiderea releului, tranzistorul NPN  care era blocat (din lipsa unui curent în bază) se deschide, primind potențial pozitiv prin releu, ledul Roșu aprinzându-se .Simultan, tranzistorul PNP va primi și el un potențial pozitiv, dar care îl blochează, ledul Roșu stingându-se .Se poate optimiza, este doar un punct de plecare.... 

post-179973-0-02401200-1443775632_thumb.jpg

Link spre comentariu

In desen la deschiderea releului, potentialul este 0, nu +2 V; ledul in desenul meu este pus invers. Multumesc pt schema, o sa verific

La închiderea releului, tranzistorul NPN  care era stins (din lipsa unui curent în bază) se deschide, primind potențial pozitiv prin releu.

Link spre comentariu

Multumesc mult! Ce simulator este in imagini, poate il folosesc si eu?

Vad ca circuitul "consuma" ~5.5 mA din curentul ledului albastru, oare intensitatea acestuia nu va scadea? De aceea eu ma gandeam la ceva cu MOS..

Link spre comentariu

Offtopic: http://everycircuit.com/

Pozele sunt facute de pe telefon, varianta programului in iOS.

http://everycircuit.com/circuit/6656377490505728

Referitor la asta. Varianta finala nu cred ca o sa o gasiti gratis.

Sunt constient ca exista softuri pe computer pe care le puteti folosi freeware, gen Proteus, care sa va asigure si simulare. Eu mi-am "rezervat" dreptul sa imi cumpar everycircuit.

Scuzati de offtopic...

Editat de ilzul
Link spre comentariu

Mie , să fiu sincer , mi se pare că schema lui @validae nu se potrivește cu schema OP.

La OP read-ul ăla aduce un plus de undeva și așa rezulta cei 2V de pe anodul LED-ului.

La @valide cei 2V sunt acolo ( nu știm de unde )  și sunt transmiși prin read la tranzistori .

În fine , poate că tot eu nu pricep în continuare .

Link spre comentariu

Nu va influența vizibil luminozitatea ledului consumul de circa 5mA al montajului adițional.

@UDAR.....schema mea este doar altfel desenată față de cea a inițiatorului. Le postez din nou pe ambele pentru comparație:

post-179973-0-29478600-1443797200_thumb.png

post-179973-0-73262900-1443797213_thumb.jpg

Link spre comentariu

Iartă-mă , poate chiar am un blocaj cu schema asta , dar eu nu văd așa. La el sursa de energie e în dreapta reed-ului , curentul vine de-acolo la LED , unde sunt la tine tranzistorii . Sursa de 2V nu există - cel puțin el așa a spus , că aia e căderea care apare pe LED . Acu , cine a greșit nici nu mai contează . Vrea doar să mă lămuresc că simt că fac cu capu' de la schema asta !

Acei 2V sunt de fapt un pin de pe un led rosu, anodul. Senzorul este unul reed, inseriat.

Și acu , în loc să zică , e ca @UDAR sau e ca @validae, și-a adus aminte de MOS , chit că l-am întrebat cu ceva posturi în urmă care-i treba cu MOS-ul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări