Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

statie de lipit Parkside, cu probleme la temperatura

dorinromeo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dorinromeo

5

• Rx-Tx

4

• dan cod

4

• miron1947

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

cum pot ridica temperatura de lucru 

De ce, nu topeste fludorul?

Din ce am vazut, este un letcon pentru 230V de 48W alimentat printr-un regulator cu triac, fara reactie de temperatura.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

din nefericire, am constatat ca temperatura maxima nu este suficienta pentru a dezlipi un condensator de pe placa de baza de pc. doar pentru atat am cumparat-o, dar nu pot sa imi fac treaba cu ea. este o scula ieftina, de proasta calitate si cu reclama mincinoasa. specificatiile arata  intervalul de temperature de lucru intre 100 si 500 grade. nici pe departe.

in prima fotografie se vede langa potentiometru cel mare unul mai mic. ar fi posibil sa fac vre-o schimbare (in bine) invartind de el?

Editat de dorinromeo
Link spre comentariu

Salut, am si eu aceasta "statie de lipit" Intr-adevar e o jucarie, eu i-am schimbat deja varful original cu unul de la letcon cu reglaj si sonda de temperatura, e mult mai ok decat cel original.

Condensatorii de pe placa se pot scoate dar trebuie sa adaugi niste cositor in plus pe cel existent deja pe placa. Transferul termic e destul de deficitar si in plus, cositorul de pe MB e RoHS ceea ce inseamna ca se topeste la temp mai mare. Foloseste cel care ti-a venit cu statia, e excelent.

Legat de temperatura varfului, am verificat din curiozitate daca temperatura setata de mine 350C corespunde cu cea din reglaj si cam e pe unde trebuie. Nu stiu daca urca pana la 500, n-am avut nevoie, pentru ce lucrez eu, 350 C e excelent

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

am cumparat-o fara varf, am cumparat separat un varf de calitate, dar nu isi face treaba. setat la maxim nu topeste aproape deloc cositorul de pe MB. o voi duce inapoi si imi voi cumpara una de calitate, cu proba de lucru. vad ca altfel, nu se poate.

Link spre comentariu

nu este suficienta pentru a dezlipi un condensator de pe placa de baza de pc

Eu am un letcon de 35W, conectat direct in priza de 230V,(fara reglaj) dar cu rabdare si cu o pompa de cosittor am schimbat condensatori umflati(cei incercuiti cu rosu)  Posted Imagede pe o MB.Trebuie incalzit mai mult terminalul piesei(MB este placat mutistrat), deci metalizarile gaurilor sunt mai lungi si transferul termic este mai lent.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

am cumparat-o fara varf, am cumparat separat un varf de calitate, dar nu isi face treaba. setat la maxim nu topeste aproape deloc cositorul de pe MB. o voi duce inapoi si imi voi cumpara una de calitate, cu proba de lucru. vad ca altfel, nu se poate.

Ceva ma face sa cred ca si experienta ta a condus la problema asta. Nu ca as vrea sa laud parkside ul insa se poate face ceea ce vrei tu si cu jucaria asta. Ai facut un test sa vezi daca poti dezlipi piese de pe alte placi ? nu neaparat de PC.

Si mai e ceva, am un amic aici local care se plangea de acelasi lucru si cand am fost la el sa vad de ce e...varful letconului era plin de oxid si calamina... Varful trebuie sa fie perfect curat, pt asta folosesti buretele de curatare si aditiv pt lipire.

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

am facut cateva montaje la viata mea. am schimbat  condensatori de pe cateva placi. am folosit pana acum un jaf de ciocan de lipit de 60W. a mers mai greu dar a mers. acum nu mai am letconul si mi-am zis ca fac un pas inainte cu statia. nu am de lucru cu ea decat ocazional, pentru mine sau pentru prieteni. totusi pot sa fac diferenta intre scule. cat despre varf, este curat si de calitate.

Link spre comentariu

Problema poate sa fie si de la putere mica, nu neaparat de la temperatura. 

Placa de baza are plan de masa foarte mare, foarte multe straturi de cupru, astfel toata energia termica este disipata de cablaj.

Cu multa rabdare, pana cand simti ca s-a incalzit zona din jurul condensatorului, abia apoi misti de condensator, poate dura si 20-30 secunde...

S-a mai zis si mai sus sa incerci sa pui fludor mult pe lipitura, astfel favorizezi transferul termic.

Eu personal preincalzesc cu aer cald zona, apoi e mult mai usor de lucrat.

Spor la treaba !

Link spre comentariu

m-am reintors la vechiul ciocan de lipit, dar de 80W, care isi face treaba destul de bine. statia sper sa mi-o schimbe cu altceva, e foarte slaba, poate am nimerit eu una cu probleme.

Link spre comentariu

Aliajul de lipit folosit la placile de baza si nu numai este de tipul Lead Free, adica fara plumb, ceea ce inseamna ca necesita o temp de topire mai mare decat pentru fludorul obisnuit cu plumb.

Cel mai simplu si rapid mod  posibil de a inlocui condensatorii umflati si nu numai de pe placa de baza, fara riscul deteriorarii altor componente:

-se ia un cleste oblic, se taie condensatorul umflat astfel incat 2-3 mm din terminalele cond. sa ramana la locul lor pe placa lipite, apoi, de terminalele libere se lipeste condensatorul nou.

Simplu si eficace!

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări