Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bias/DC offset/modificari


bmwh548

Postări Recomandate

Din pacate nu am schema amplificatorului, e un Kenwood KA-74. I-am schimbat astazi condensatorii din sursa cu unii mai mari si am zis ca daca tot e desfacut sa verific si bias-ul si DC offset-ul (chiar daca pentru cel din urma nu are posibilitate de reglaj).

 

Canalul stang: tensiunea pe rezistenta de 2 x 0.22 ohmi e de maxim 16mV (in conditiile in care pentru curentul de 50mA recomandat de producator ar trebui sa fie 22mV) cu semireglabilul invartit la maxim. Initial era 2mV. DC offset ~21mV.

 

Canalul drept: tensiunea pe rezistenta de 2 x 0.22 ohmi e de maxim 21mV (ceea ce ar fi acceptabil dar daca o reglez asa exista o diferenta clara de sunet intre canale) cu semireglabilul la maxim. Initial era 5mV. DC offset ~4mV.

 

Momentan am lasat tensiunea pe rezistenta la 16mV pe ambele canale (ceea ce ar insemna un bias de ~36.36mA). Temperatura tranzistorilor nu s-a modificat, dar parca sunetul la volum mic s-a imbunatatit putin.

Am facut masuratorile cu doua aparate diferite (cu testere diferite) pe scala 200mVDC. Ambele au returnat aceleasi valori. Potentiometrul de volum la minim, fara sarcina conectata, fara semnal la intrare. Dupa reglajele initiale am folosit amplificatorul cam o ora si am masurat din nou, valorile nu s-au modificat.

Tranzistorii finali sunt cei originali: Sanken C2837 si A1186. Cei din "fata" lor sunt Mitsubishi A1110-R si C2590-S. N-am desfacut modulele superdioda sa vad ce folosesc.

 

Intrebari:

1. Biasul incorect se poate atribui uzurii condensatorilor/rezistentelor sau lucreaza aiurea superdioda? Sau poate trebuie inlocuiti semireglabilii?

2. Din ce am mai citit, la amplificatoarele fara reglaj pentru DC offset el se obtine din "imperecherea" cat mai buna a finalilor? Am inteles ca pana la 50mV nu e nimic de speriat, dar sunt curios daca inlocuirea finalilor cu unii moderni (superiori calitativ) ar rezolva problema sau sa masor si sa inlocuiesc alte piese intai?

3. Pe calea de semnal sunt condensatori ca cei din poza (care cred ca sunt mylar?). Ar avea sens inlocuirea lor cu ceva nepolarizati mai noi? Oricum voi schimba electroliticii in viitorul apropiat, daca obtin vreun plus considerabil de calitate cu ceva MKP in locul celor din poza as fi dispus sa incerc.

 

Voi mai avea intrebari pe parcursul reconditionarii, dar astea sunt principalele momentan.

 

post-175972-0-31309500-1443643236_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    3

  • bmwh548

    3

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Nu. O fi umblat un Dorel acolo, altfel modificările datorate uzurii în timp sînt minime.

2. Nu, deriva e dată de etajul de intrare, diferenţialul şi se poate corecta împerechiind trz de acolo sau acţionînd asupra lor.

3. Nu, ăia sînt foarte buni.

.............

Dar tens b-e cît e acum la trz finali şi între ce limite se reglează? 

Link spre comentariu

Canalul stang: pe C2837 sunt 0.6V, iar pe A1186 sunt 0.61V

Canalul drept: pe C2837 sunt 0.59V, iar pe A1186 sunt 0.60V

 

Astea sunt cu semireglabilul pentru 36mA bias.

 

Daca pun pe canalul stang semireglabilul in pozitia maxim opusa (masor 1mV pe rezistenta) si am 0.53V pe C2837 si .55V pe A1186.

Am gasit schema de la KA-54. Pare foarte asemanator cu al meu, nu ma hazardez sa spun identic, nu am studiat in detaliu, dar la prima vedere cred ca difera doar finalii.

 

Sper sa mearga linkul: http://www.filedropper.com/kenwoodka-54amplifier

Editat de bmwh548
Link spre comentariu

La 0,6V b-e încep să se încălzească în gol trz finali. Dacă radiatorul pare suficient îl poţi lăsa aşa, altfel mai poţi coborî la 0,55 unde nu se mai încălzesc, fără să afecteze cumva sunetul. Depinde dacă vrei să-i laşi un interval de lucru mai larg radiatorului, ca temperatură. Implicit şi viaţa trz finali se mai lungeşte. Reglajul e bine să-l faci la 25*C.

....................

Dacă schema e asemănătoare, atunci ptr derivă la ieşire verifică şi reţeaua corecţiei de tonuri din bucla etajului final.

Editat de zal
Link spre comentariu

La 23 de grade temperatura din camera dupa vreo ora de functionare la volum mic radiatorul e caldut (cu 0.6V B-E). Momentan sunt cu el desfacut, fac lista de piese si dupa ce schimb una alta am sa refac reglajele. 

 

Multumesc pentru ajutor :)

Link spre comentariu

Sanken-urile sînt mai solide sau răcirea e mai fericită în acest caz, majoritatea trz finali bipolari se încing după acest ''prag psihologic''. Cînd vei pune capacul la loc se va modifica regimul termic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări