Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să-mi fac reşou

Postări Recomandate

@ George:Las mintile luminate sa gindeasca, e simplu, tinind cont ca exista deja un consum general mare in idle si variatii destul de mici ale tensiunii de dupa redresare si filtrare.MJ11032+MJ11033 sint solutia pentru riplul de dupa redresarea tensiunii alternative din secundarele trafului, tensiuni cu frecventa de 50 Hz,presupunind ca nu ai de gind sa faci scurt pe alimentari la etajul final sau ca nu se strapung finalii(sirme ambele structuri).@ Marian:Pe condensatorii de calitate (Frolyt, Philips) din vremurile bune, pe care sper ca le-ai prins lucrind in domeniu (sper), erau scrisi pe linga capacitatea si tensiunea de lucru nominale, Ir sau Ieff in amperi la 100Hz.Iarasi, Victor stie, la Menadi lucra cu Philips cu Ieff de 22,5A/100Hz, si aveau daca bine imi aduc aminte 10000 sau 22000uF/100Vcc.Raspunsul la intrebarea ta e simplu, ce frecventa are tensiunea continua pulsatorie dupa puntea redresoare, daca nu s-ar folosi capacitorul dupa puntea redresoare?

Link spre comentariu

Nu proveninenta acelui riplu ma interesa pe mine, ci principiul prin care el ajunge pe sarcina, el exista cam la orice amplificator oricat de generos dimensionat, dar cum face el ca la clasa A sa ajunga in sarcina? Si postarea ta anterioara nu ofera acest raspuns... dar nu mai conteaza :)

Link spre comentariu

Tranzistorii finali fiind o sarcina permanenta prin care circula generosul curent de bias, mai zic mai departe de ce apare "mizeria" pe sarcina?Dar sa mai zic ca daca ai realiza un stabilizator serie per fiecare rail ( ca tot nu mai conteaza citeva zeci de wati disipati in plus) pe care sa "pierzi" citiva volti, un pic mai mult decit tensiunea de riplu in sarcina maxima, ar fi "liniste" la iesirea ampului?Referitor la mai sus, vrei cumva sa insinuezi ca frecventa tensiunii pulsatorii continue de dupa puntea redresoare nu are frecventa de 100Hz, brumul de la riplu, asemeni?

Link spre comentariu

Pai altfel ma acuzi de cine stie ce...Dar tu poti spune, o alta solutie ieftina pentru minimalizarea brumului la un amp de pina in 200W in clasa A?Eu am dat o solutie ieftina, 2 tranzistori, 2 diode zenner, 2 rezistente si 2 electrolitici.

Link spre comentariu

Marian, hai oferi si tu o solutie ieftina pentru minimalizarea brumului la amplif in clasa A?Asta ca tot incerci sa ma "testezi" cu riplul de 100Hz...Eu am dat-o mai sus, dar nu pot desena, scriu de pe telefon, de aia si editez de multe ori, sa corectez anumite greseli strecurate.P.S. am mai spus ca la mine teoria e minimalista, doar rezultatele conteaza, asta sint eu, "fraierul far' de teorie, dar cu rezultate".

Link spre comentariu

Da, dar cum?Daca finalii primesc tensiune "murdara"?Eu am spus, tensiune stabilizata cu tranzistori capabili (vezi exemplu mai sus) pe care sa pierzi intre 5 si maxim 10V, depinde de riplu si cit scade in sarcina fata de idle.Altcineva, vre-o alta propunere?

Link spre comentariu

Finalii redau catre sarcina ce primesc in baze, adica redau ce le zice VAS, deci nu vad legatura cu polarizarea etajului final in clasa A si riplul de retea prezent pe iesire din aceasta cauza, si cum ai aratat ca nu stii sa explici propria-ti teorie... In fine, asa cum am zis, nu mai conteaza.

Link spre comentariu

Sau cu un mic downconverter gen TD.Marian, chiar daca in baze semnalul este curat, daca alimentarea este "murdara", tot vei avea un riplu, tranzistorii fiind in conductie partiala.Eu merg in continuare ca stabilizarea serie per fiecare rail, "curata mult".Oricum metoda asta am mai aplicat-o la un amplificator facut cu modulele MotAmp de la Stosor, alimentare bruta 2x67Vcc, stabilizata la 2x60Vcc, doar ca acolo am folosit darlington MJE+MJW.Impecabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări