Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să-mi fac reşou

Postări Recomandate

Leco, daca ma intrebai asta acum vreo zece ani iti spuneam ca toate suna la fel. Gandeste-te ca imi trec prin maini anual peste 200 bucati si nu modele de doi lei, majoritatea sunt High-End in adevaratul sens al cuvantului. In general, dupa reparatie, ascult fiecare aparat pe mai multe boxe si surse de semnal si in timpul se educa urechea. Tot in timp realizezi de ce unii isi tot schimba  amplificatoarele , boxele , preurile si sursele de semnal. Initial credeam ca au o boala, ''audiofilie'' cum i se spune recent. Adevarul e ca nu se ''pupa'' perfect toate piesele din lantul audio. Pana gasesti o combinatie perfecta dureaza ceva timp. Daca pe dummy_load toate testele arata perfect asta nu inseamna ca real pe orice fel de boxe suna perfect. Gandeste-te ca pt faptul asta au aparut boxele active. Sincer, cele mai bune pe care le-am ascultat au fost niste OEC2000A de la T&A, boxe active pe 5 cai, si fiecare difuzor cu amplificatorul lui independent. Subwoofer, woofer, medii, medii-inalte cu amplificatoare siliciu iar inaltele cu un amplificator cu lampi. Eu nu cred ca de fraieri au limitat banda de frecvente reproduse baietii aia de la T&A si au echipat fiecare difuzor cu amplificatorul lui. In fine, ce pot sa spun e ca atunci cand ai sansa sa asculti o linie adevarata ...te imbolnavesti si realizezi ca ai orbecait atatia ani fara sa stii care e sunetul perfect.

AB class il recunosti dupa armonica a treia, a doua este anulata prin constructie. La A class ponderea armonicilor e descrescatoare si a doua mai mare decat a treia. Sunetul are alta transparenta la A class fata de restul. Daca la volum mediu nu simti diferentele du-le in clipp (unde distorsiunile armonice sunt mari ) si apoi revii la mediu. Cu timpul se formeaza urechea si recunosti imediat chiar si greselile de fazare ale difuzoarelor. Totul tine de timp si experienta. 

Man, eu am discutat simplu, amplif capabil de 50W rms pina in clipping.

il polarizezi in clasa AB si apoi in clasa A, in ambele cazuri asculti la 10-15W rms, acelasi etaj final, cu aceeeasi sensibilitate, aceeasi melodie si aceleasi boxe.

Faci diferenta la sunet intre clasele de functionare intre cele 2 cazuri?

Nu discutam de ajuns la clipping, etc, asculti pina in 25% din Pmax pina in clipping.

P.S.

Greseala de fazare a difuzoarelor, am recunoscut-o instant in primele 2 secunde la intilnirea lamparilor de la Viobio, cind cineva gresise ceva pe acolo.

Lumea a ramas mirata, erau cel putin 10 insi care au cascat ochii mari cind am spus ca sunetul este in antifaza.

Cind a verificat proprietarul amplificatorului ascultat, ce si cum, a observat ca pusese niste cabluri pe dos...

Mai departe nu comentez.

Link spre comentariu

Clasa AB are probleme la trecerea prin 0, asazisele distorsiuni de cross, oricat de optima si performanta ar fi polarizarea in clasa asta, nu faci decat sa le atenuezi, nu le p[oti elimina complet. Clasa A, de la sine, pur si simplu nu are problema asta, nu exista distorsiuni de cross. Diferente cu siguranta exista intre cele 2 clase, acuma cat de mari sunt si cine le poate sesiza, e mai greu de spus, dar diferentele exista cu siguranta, nu neg faptul ca poate o ureche foarte bine antrenata poate sesiza diferentele, pana la urma nu oricine poate fi inginer de sunet cu adevarat, si exista inca destui artizani care acordeaza instrumente dupa ureche, si o fac foarte precis, ceva imi spune ca nu oricine ar fi capabil de asta.

Link spre comentariu

Marian, tu auzi distorsiunile de "cross", ale clasei AB?

La un bias de 100mA sa zicem, LE AUZI?

Un amplif de 50W rms la care asculti la 1W sau 10W, sau orice putere la citiva volti sub clipping.

Concret, da sau nu!

Discutam strict cu urechea, strict despre distorsiunile de crossover, fara osciloscop, sau alte aparate, doar din ascultare.

Valabil si pentru colegul Thunderer, aceeasi intrebare.

Link spre comentariu

Am scris gresit ieri, tensiunea de alimentare a "sarcofagului" era de +/-45V si nu +/-55V - imi cer scuze.  Curentul de mers in gol era in jur de 225mA per tz. (radiatoarele disipau cam 120W  la 65-68grd, in camera fiind 18-19grd la inaltimea lor).

Leco, ce spui tu nu este corect, pt ca nici un amplificator nu se asculta la 10W, la 20W sau la 50W , etc.

In general se poate spune (putin fortat) ca se  asculta la 0,2-0,5W, mai rar la 1W,  insa varfurile de semnal sunt cel putin de 200-400 ori mai mari. 

Pt o ureche antrenata, pe semnal bun, o clasa A [corect construita] se simte IMEDIAT fata de un AB.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări