Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să-mi fac reşou

Postări Recomandate

Ca e clasa A sau AB nu cred ca are importanta in ceea ce priveste capacitatea de filtrare, iar in aplicatii in care chiar este necesara o astfel de putere, se adapteaza totul in consecinta, Leco a realizat amplifuri cu alimentari pe acolo prin zona, el ar putea sa-ti spuna ce condensatori a folosit...

In fine, topicul asta este un exemplu despre ce se intampla atunci cand incepator fiind pici in mirajul sutelor/miilor de W fara insa a realiza si ce ar presupune asta, ce complexitate si ce costuri, scopul forumului ar trebui sa fie indrumarea lor, nu caterinca.

Link spre comentariu

Cunosc un singur membru al acestui forum care şi-a construit un amplif în clasă A cu trz, era din Iaşi şi i-am furnizat vreo 15kg de radiatoare ptr 10-20W pe canal. Din păcate nu mai intră pe forum de mult. El ar fi putut să dea cîteva detalii lămuritoare, care taie avîntul revoluţionar din domeniu.

Nu cred că se gîndeşte nimeni la materialele ce se folosesc, calitatea cablurilor de alimentare începînd cu racordul de la Enel la priză şi apoi cablurile interne din amplif, piesele exagerat de scumpe (cond de capacităţi mari şi calitate extra, rez cu radiator, conectică de forţă). Un amplif serios construit costă mii de euroi la putere mare şi consumă asemenea. Nu se poate folosi într-o casă cu instalaţie veche, pe sîrmă de aluminiu şi prize normale, trebuie instalaţie nouă şi prize de şantier.

Dacă vă uitaţi la construcţia aşa ziselor amplifuri forţoase în clasă A de fiţe, ceva nu se pupă cu realitatea, sînt tot amplifuri în clasă AB, ceva mai sus împinse din reglaje.

Idem şi făcăturile japoneze din aniii 80-90, gen Technics ClassA, NewClassA, HybridClassA, ClassAA etc, amplifuri firave din clasa economică.

De minciunele e plin netul şi comerţul.

Link spre comentariu

Amplificatorul de care vorbim aici corespunde clasei A ,asa cum a fost formulata definita claselor de amplificare dupa unghiul de conductie al dispozitivului activ în urma cu aproape un secol.

Pentru alimentarea unui asemenea monstru as recurge la curent trifazat. Chiar daca se utilizeaza SMPS.

Lui Baditza i-as recomanda fie o schema clasa G, capabil de vreo 200W, cu amplificatorul de baza polarizat pt ca. 5-8W în clasa A, fie, mai bine, un amplificator clasa AB (B dupa Self) cu un crossover displacer push-pull, tot dupa Self. Ultima varianta se fabrica si in serie (Cambridge Azur 840 si 850) iar documentatia se gaseste pe net.

Link spre comentariu

Leco a realizat amplifuri cu alimentari pe acolo prin zona, el ar putea sa-ti spuna ce condensatori a folosit...

Pai daca tot m-ai adus in discutie, am avut amplifuri facute si pe traf si pe SMPS.

Pe traf, in clasa AB-B la +/- 74Vcc, am folosit circa 28000uF per rail filtraj (2x12000+4700), dar si la +/- 115Vcc am avut 2x15000uF per rail, dar in ambele cazuri am folosit niste diode in plus, pentru zgomot cit mai mic.

La SMPS treaba este mai simpla fiind frecventa mult mai mare, am 4000 sau 6000uF per rail filtraj, care este foarte suficient.

Acum si la SMPS sint 2 chestii, de exemplu yamaha, folosesc si 560uF filtraj per rail sau 1300uF, dar sint clasa TD si nu sint amplificatoare tip "burst", avind downconverter capacitatea de filtraj nu este foarte critica.

Insa sint si Powersoft sau Crown, care folosesc si 10-12 bucati de 1200uF per rail la 40kHz sau 63kHz, insa alea sint amplificatoare tip "burst", unde peak-ul de putere se bazeaza pe energia stocata in capacitori.

Cea mai mare tensiune folosita de mine, este de +/- 125Vcc la Leco V3, cu 4000uF per rail la 80kHz, in clasa AB+B.

Il voi prezenta curind colegilor,pe un topic dedicat, este de vre-o saptamina in "teste dure" de anduranta.

Link spre comentariu

In primul rand rog moderatorul sa imi schimbe titlul in : Vreau sa fac amplificator 200W.

Am 2 componente din desmembrari, ca in imagine, si nu stiu daca pot sa le folosesc pentru un amplificator

Posted Image .

Am vazut mai sus ca s-a discutat de instalatia casei, eu o am din cupru la 220V, nu 380V.

Pe net am mai gasit http://electrodb.ro/atelier/audio/amplificatoare/amplificator-de-200w-cu-stk4050/, dar nu stiu daca se potriveste cu ce am mentionat mai sus si pentru acest integrat stk411-240E nu am gasit scheme pe net.

Un exemplu am gasit si aici http://electrodb.ro/atelier/audio/amplificatoare/amplificator-de-200w-200w-leach-amp/

As vrea sa imi mai spuneti si parerile voastre, multumesc pentru raspunsuri!!!!

Editat de ratza
Titlul rămîne aşa cum e, fiindcă postezi pe unde te taie capul.
Link spre comentariu

Acum apelam la STK-uri,sigur te-ai speriat de toate piesele care iti trebuie pentru amplificator si de suma care o sa coste ,asta nu inseamna ca trebuie sa-l faci cu circuite specializate care lasa de dorit.Fa un amplificator de maxim 2x100W pe tranzistori ,ceva bun,roaga colegii care stiu despre ce vorbesc sa-ti dea si tie o schema buna de amplificator de maxim 2x100W in 4ohmi,nu cred ca-ti trebuie tie mii de wati,nu te duci cu el la nunti.Asa eram si eu la inceput ,sa-mi fac amplificatoare de sute de wati,acum m-am mai potolit.

Si da ,bun titlu dat de moderator. :rade:

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Baditza Vasy, amplificatorul in clasa A mentionat - din Iasi, a fost construit de Ioan Mihai, acum vreo 7-8 ani.

Intre timp omul a plecat pe alte meleaguri in cautarea unei vieti mai bune.

Ampliful a fost realizat sub forma a doua monoblocuri imense cu fata si spatele din granit negru, si doar piesele au costat cam 2000 de euro  [!]

Era alimentat la +/- 55V, folosea 4 condensatori de 60.000uF si cate 2 bobine de ~ 3mH per canal si cate un traf de 1,5kVA.

Ca incepator NU AI NICI O SANSA sa construiesti asa ceva - care sa si sune bine; IM era un electronist expermentat, cu multi ani de experienta si cu conexiuni audiofile de top.

post-174797-0-51869600-1443705885_thumb.jpg

Editat de shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări