Baditza Vasy Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 (editat) Vreau sa ma apuc sa fac un amplificator de putere dar nu stiu ce schema sa aleg, cea din imagine a testat-o cineva? As vrea sa stiu daca se aud clar inaltele, bass-ul ...... Editat Septembrie 30, 2015 de Baditza Vasy Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 25mA per trz diferential, oare cum o sta cu zgomotul? 8A curent de mers in gol la 260Vcc, disipam si noi ceva, adica 2080W? Evident in gol! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 In imagine scrie clasa A, deci este normal sa aiba bias mare, tocmai in asta consta clasa A, ambii tranzistori conduc pe intreaga cursa a semialternantei, si implicit este normal sa ai disipatia aia in gol, care nu ar trebui sa fie prea diferita de cea in sarcina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Marian, stiu cum lucreaza un amplificator in clasa A, am facut pe vremuri, dar am renuntat din lipsa de gradiator generos, era prin 1982 o schema arhimediatizata... Eu sint curios cum si cu ce disipa el acei 2080W in IDLE, ce o fi dupa, nu mai conteaza. Hai sa fim seriosi, ideea este O GLUMA, proasta desigur, mai ales la +/- 130V. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 E pretul platit liniaritatii acestei clase. Si mie mi se pare mult prea mic randamentul ei dar asta nu inseamna ca altii n-au voie sa o foloseasca. Link spre comentariu
George Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Eu sint curios cum si cu ce disipa el acei 2080W in IDLE, ce o fi dupa, nu mai conteaza. Probabil cu ceva ventilatie fortata ca in filmuletul de mai jos. Cred ca si zgomotul scos de ventilatoare va fi tot la fel de mare ca in filmuletul de mai jos. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Tu realizezi ce putere se obtine la +/- 130Vcc, presupunind ca alimentarea nu ar scadea cine stie ce in idle, adica la un consum de aproape 2100W? Hai, pina in 150-200W as intelege clasa A, un headroom de 3-6 db pentru o ascultare in regim normal in casa, dar sa faci clasa A pentru nivel de PRO, prea de tot... Un lucru frumos are schema, polarizarea in curent constant a finalilor, dar as fi respectat simetria si pe ramura de jos, in ceea ce priveste rezistentele de preluare de referinta. Adevarul este ca fiecare face ce doreste cu piesele lui... George, aia este o clasa I, un randament de peste 85-90% al etajului final. Daca ti-as spune ca radiatoarele la un canal sint cit 4 cutii de chibrituri, ma crezi? Alimentata la +/- 162Vcc. Link spre comentariu
George Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Stiu ca e o clasa I cu un randament bun. Eu am pus filmultetul pentru ventilatia acelui amplificator, strict ca nivel auditiv, in ideea ca ar avea nevoie de o ventilatie foarte serioasa pentru a disipa 2080W in idle. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 ...ideea este O GLUMA, proasta desigur... Clientul a cerut o schema clasa A pentru puterea respectiva. N-a putut fi convins sa renunte la idee. Asa ca a primit o schema functionala, mai economica chiar decât asa-zisa clasa A pura. Moka. Link spre comentariu
Baditza Vasy Postat Septembrie 30, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2015 (editat) Da, aveti dreptate cu disiparea a 2080W, ma pune pe ganduri.... cu tot ce inseamna transformatoare, ventilatoare etc. nu mai vorbesc. Clientul a cerut o schema clasa A pentru puterea respectiva. N-a putut fi convins sa renunte la idee. M-am hotarat sa renunt la ideea de a face un amplificator atat de mare (stiind ce ma asteapta), eu zic sa ma apuc de unul mai mic 150-200W de clasa A, asa pentru al folosi in incinte inchise.... cum a mentionat si domnul DjLeco. Daca ma puteti ajuta si cu o schema pentru un amplificator de 150-200W de clasa A Multumesc foarte mult tuturor pentru sfaturi!!!! Editat Septembrie 30, 2015 de Baditza Vasy Link spre comentariu
George Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 In linkul de mai jos e service manual-ul amplificatorului Pass Labs Aleph 1.2 , clasa A single ended , 200W/8 ohmi , 12 perechi de finali pe canal , proiectat tot de Nelson Pass. http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/49809/PassLabs_Aleph1.2.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Clientul a cerut o schema clasa A pentru puterea respectiva. N-a putut fi convins sa renunte la idee. Asa ca a primit o schema functionala, mai economica chiar decât asa-zisa clasa A pura. Moka. Ei, atunci e lesne de inteles, comanda e comanda... Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Imi place mult titlul pus de moderator Nu m-am putut abtine, scuze Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 (editat) Clasa A la semiconductoare e o glumă spre deosebire de lămpi. Un surogat ptr cei care se tem de tensiuni mari şi o mină de bani ptr producători. Schema în discuţie şi altele ce depăşesc circa 25W sînt inutile, căci nu se va simţi nici o diferenţă faţă de un amplif normal, clasă AB de aceeaşi ''putere instalată''. Cum randamentul e de maxim 10%, aştept să văd ampliful ce greutate va avea. Mă întreb, s-au terminat schemele bune? ............... Apropos, ampliful primitiv al lui nea Pass e tot clasă AB cu randamentul specific de 40%. Restul e reclamă. Editat Septembrie 30, 2015 de zal Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 asta e un fel de exercitiu al mintii, cat mai simplu, full mosfet. Nu trebuie incadrat in tiparele standard, utilizarile standard sau alte sabloane care ingradesc gandirea. Sa faci asa ceva intr-adevar e greu si f scump. Clasa AB, dar cu smecherie, nu e chiar asa simpla. Dar parca mai bine reglam dupa Vbe, pardon Vgs. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum