Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să-mi fac reşou

Postări Recomandate

Marian, stiu cum lucreaza un amplificator in clasa A, am facut pe vremuri, dar am renuntat din lipsa de gradiator generos, era prin 1982 o schema arhimediatizata...

Eu sint curios cum si cu ce disipa el acei 2080W in IDLE, ce o fi dupa, nu mai conteaza.

Hai sa fim seriosi, ideea este O GLUMA, proasta desigur, mai ales la +/- 130V.

Link spre comentariu

Eu sint curios cum si cu ce disipa el acei 2080W in IDLE, ce o fi dupa, nu mai conteaza.

Probabil cu ceva ventilatie fortata ca in filmuletul de mai jos. Cred ca si zgomotul scos de ventilatoare va fi tot la fel de mare ca in filmuletul de mai jos.  :rade:

Link spre comentariu

Tu realizezi ce putere se obtine la +/- 130Vcc, presupunind ca alimentarea nu ar scadea cine stie ce in idle, adica la un consum de aproape 2100W?

Hai, pina in 150-200W as intelege clasa A, un headroom de 3-6 db pentru o ascultare in regim normal in casa, dar sa faci clasa A pentru nivel de PRO, prea de tot...

Un lucru frumos are schema, polarizarea in curent constant a finalilor, dar as fi respectat simetria si pe ramura de jos, in ceea ce priveste rezistentele de preluare de referinta.

Adevarul este ca fiecare face ce doreste cu piesele lui...

George, aia este o clasa I, un randament de peste 85-90% al etajului final.

Daca ti-as spune ca radiatoarele la un canal sint cit 4 cutii de chibrituri, ma crezi?

Alimentata la +/- 162Vcc.

Link spre comentariu

Da, aveti dreptate cu disiparea a 2080W, ma pune pe ganduri.... cu tot ce inseamna transformatoare, ventilatoare etc. nu mai vorbesc. :84

Clientul a cerut o schema clasa A pentru puterea respectiva. N-a putut fi convins sa renunte la idee. 

M-am hotarat sa renunt la ideea de a face un amplificator atat de mare (stiind ce ma asteapta), eu zic sa ma apuc de unul mai mic 150-200W de clasa A, asa pentru al folosi in incinte inchise.... cum a mentionat si domnul DjLeco.

Daca ma puteti ajuta si cu o schema pentru un amplificator de 150-200W de clasa A :scarpin

Multumesc foarte mult tuturor pentru sfaturi!!!!

Editat de Baditza Vasy
Link spre comentariu

Clientul a cerut o schema clasa A pentru puterea respectiva. N-a putut fi convins sa renunte la idee. Asa ca a primit o schema functionala, mai economica chiar decât asa-zisa clasa A pura. Moka.

Ei, atunci e lesne de inteles, comanda e comanda...

Link spre comentariu

Clasa A la semiconductoare e o glumă spre deosebire de lămpi. Un surogat ptr cei care se tem de tensiuni mari şi o mină de bani ptr producători. Schema în discuţie şi altele ce depăşesc circa 25W sînt inutile, căci nu se va simţi nici o diferenţă faţă de un amplif normal, clasă AB de aceeaşi ''putere instalată''. Cum randamentul e de maxim 10%, aştept să văd ampliful ce greutate va avea.

Mă întreb, s-au terminat schemele bune?

...............

Apropos, ampliful primitiv al lui nea Pass e tot clasă AB cu randamentul specific de 40%. Restul e reclamă.

Editat de zal
Link spre comentariu

asta e un fel de exercitiu al mintii, cat mai simplu, full mosfet.

Nu trebuie incadrat in tiparele standard, utilizarile standard sau alte sabloane care ingradesc gandirea. Sa faci asa ceva intr-adevar e greu si f scump.

Clasa AB, dar cu smecherie, nu e chiar asa simpla.

Dar parca mai bine reglam dupa Vbe, pardon Vgs.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări