Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

step up convertor sau booster

lutza2

Postări Recomandate

Capsula 1210 e relativ ok, doar 10-12% modificare fata de nominal, probabil din acest motiv nu se observa nici o modificare pe testul facut de sesebe.

In plus, testul facut nu e prea corect; testarea se face cu o tensiune continua constanta si se masoara capacitatea (reactanta) printr-un circuit separat in ac la 1kHz, de regula.

Fenomenul apare din cauza dielectricului care prezinta o modificare a constantei in functie de tensiunea aplicata.

Detalii interesante sunt aici: http://www.edn.com/design/analog/4402049/2/Temperature-and-voltage-variation-of-ceramic-capacitors--or-why-your-4-7--F-capacitor-becomes-a-0-33--F-capacitor

Link spre comentariu

Capsula 1210 e relativ ok, doar 10-12% modificare fata de nominal, probabil din acest motiv nu se observa nici o modificare pe testul facut de sesebe.

In plus, testul facut nu e prea corect; testarea se face cu o tensiune continua constanta si se masoara capacitatea (reactanta) printr-un circuit separat in ac la 1kHz, de regula.

Fenomenul apare din cauza dielectricului care prezinta o modificare a constantei in functie de tensiunea aplicata.

Detalii interesante sunt aici: http://www.edn.com/design/analog/4402049/2/Temperature-and-voltage-variation-of-ceramic-capacitors--or-why-your-4-7--F-capacitor-becomes-a-0-33--F-capacitor

Am facut si eu asa dar cu numai 1V polarizare pt ca atit permite puntea RLC.

1KHz 100mV semnal de test si polarizare 0V sau 1V si nu am putut sa masor nici o diferenta in cele doua cazuri.

Link spre comentariu

Graficul postat de @miticamy se regăsește și în trimiterea mea și în a lui  iop95 iar altele asemănătoare în foarte multe lucrări . E clar deci că fenomenul există .

Pe de altă parte nu-mi permit să pun  la îndoială testul lui @sesebe . E posibil ca el să fi nimerit un condensator mai bun ( nu ne-a spus totuși  tensiunea , că dacă era , cum cred , la 50V ... ) sau e posibil ca testarea în mod diferit să fie cauza . În weekend , dacă mai încape în plus pe lângă ce-am planificat deja , voi încerca un test la 1000Hz.

Din păcate , cînd am cumpărat câteva tipuri din  acești condensatori am luat doar X7R care sunt cei mai buni din acest punct de vedere și 1206 - realativ mari pentru capacitatea lor . Sper totuși să pot trage ceva concluzii .

Link spre comentariu

Variatia respectiva exista si lucrul cel mai important este sa se tina cont de capacitatea reala, determinata de tensiunea (componenta continua) aplicata, tipul condesatorului si capsula.

Aceasta variatie poate modifica substantial parametrii buclei de compensare si / sau sa apara un riplu in punctul respectiv mult mai mare fata de cel din calcule.

Link spre comentariu

Am făcut o măsurătoare la 50Hz aplicând o tensiune mică ( 590mV) la intrarea unui divizor format din condensatorul de testat și o rezistență de 240Ω.

Condensatorul folosit a fost unul de tipul C1206C475K3RAC Kemet 4µ7/25V , măsurat la 4,73µF cu capacimetrul din multimetru.

Am aplicat polarizare din baterie ca să nu influențez , plus că am avut astfel o impedanță mică în serie cu circuitul de măsură ( un 100µF ELCO a fost oricum în paralel cu bateria ) .

Am obținut , calculând capacitatea din valorile tensiunii pe rezistență următoarele valori :0 VDC - 4,88µF ; 6,2 VDC - 4,31µF , 12,4 VDC - 3,25µF.

Scăderea , la jumătate din tensiunea nominală , este de 33%.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări