Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistemul meu fotovoltaic de 400W


BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

gica70, spuneai ceva despre faptul ca atunci cand am 4 baterii (2 serii legate in paralel), pericolul exploziilor la scurtcircuit este mai mare decat atunci cand exista o singura serie formata din 2 baterii. Ideea asta am mai intalnit-o si in alta parte, dar n-am prea inteles-o. Se pare e ceva legat de rezistenta interna a bateriilor? Poti te rog sa-mi explici? Sau te-ai referit pur si simplu la faptul ca mai multe borne, mai multe cabluri reprezinta un pericol mai ridicat?

 

Eu personal n-am inteles niciodata de ce producatorii de baterii mari (la care scurtciruitele chiar reprezinta o problema mare) nu includ un slot langa borne unde se pot monta sigurante, astfel bateriile fiind direct protejate. Daca utilizatorul nu vrea sa includa sigurante,se pot include in loc de sigurante ceva placi de metal pentru a face contactul (practic niste sigurante prin care pot trece curenti imensi).

 

Un alt lucru pe care nu l-am inteles de ce nu se gasesc ceva capace de plastic pentru izolarea bornelor, de ce trebuie ca fiecare sa recurga la tot felul de improvizatii casnice pentru a izola bornele.

 

Multumesc,

Andras

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

La bateriile incarcate cu capacitati mari, la scurtcircuit, apar curenti de mii de amperi! Deci acea energie se disipeaza intr-un timp scurt dezvoltand o putere uriasa de distrugere. La limita, daca nu se limiteaza scurtcircuitul, (nici pe circuitul exterior nici pe cel interior datorita rezistentei interne f. mici) curentul ajunge la acele valori care, efectiv, volatilizeaza sursa, explodeaza.

Eu am patit-o la o baterie pusa la incarcat; tot umbland pe-acolo am facut un scurt mic si mi-a sarit un capacel de la un element; a avut loc o mica explozie a amestecului de hidrogen (degajat la incarcare) cu aerul. Deci la acest tip de acu acid+plumb cu electrolit trebuie si o buna ventilatie. Am exploatat asemenea surse de tensiune (operativa) necesara elementelor ce tin de siguranta intr-o statie de transformare. Avea bacuri din sticla si era la 220V.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Multumesc!

 

Dar practic din punctul asta de vedere nu conteaza daca ai 2 baterii sau 20... daca faci scurt circuit, ai dat de dracu oricum, nu? :)

Astea sunt baterii sigilate, fara mentenanta, teoretic n-ar trebui ventilatie. Emana o cantitate de gaze absolut neglijabila... teoretic...

 

Odata am scurtcircuitat si eu din greseala o baterie plumb-acid, tot asa sigilata, dar micuta (de 12 Ah). Bateria nu a patit nimic vizibil din afara insa cablul (din fericire subtire) care a facut scurtul, a ars complet.

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Buna ziua prieteni!

 

As dori sa va cer sfatul in legatura cu extinderea sistemului meu fotovoltaic off-grid.

 

Daca va uitati ia primul post din acest thread veti vedea ca am 2 acumulatoare solare de 12V 150Ah legate in serie pentru a forma un sistem de 24V, 150Ah.

In ultimul timp am ajuns la concluzia ca nu am suficienta capacitate de stocare si as dori sa extind sistemul cu baterii aditionale.

Ideea mea este sa adaug inca 2 baterii identice cu cele existente (acelasi producator, acelasi tip, aceeasi capacitate, exact acelasi tip de baterie). Aceste baterii noi ar fi legate tot in serie intre ele iar cele doua perechi de 24V ar fi legate in paralel (perechea veche cu perechea noua) pentru a forma un sistem de 24V 300 Ah (7.2 kWh).

 

In general se spune ca nu e o idee prea buna sa combini baterii noi cu baterii vechi din cauza ca cele vechi au pierdut deja din capacitatea initiala. Insa perechea de baterii vechi pe care o am eu este aproape noua. Le-am folosit aproximativ 6 luni si le-am menajat destul de mult. In majoritatea timpului nu le-am descarcat sub 70% din capacitatea totala si niciodata sub 50%. Asadar as risca concluzia ca bateriile vechi ar fi aproape la fel ca cele noi din punct de vedere al capacitatii si ma gandesc sa incerc aceasta combinatie.

 

Ce parere aveti? Aveti experienta cu astfel de cazuri? Credeti ca ar fi o idee buna?

 

In ceea ce priveste incarcarea bateriilor, cei 400W care vin de la panourile fotovoltaice ar fi suficienti pentru a mentine bateriile incarcate.

 

Multumesc anticipat pentru sfaturi!

400W din fotovoltaice pe un sistem de 24V inseamna un curent de incarcare de cca.17A.La un sistem de 300Ah iti trebuie un curent de minim 30A.Asa cum un curent prea mare de incarcare dauneaza bateriilor, tot asa si un curent prea mic nu e bun -subincarcarea poate sulfata bateriile..Deci, ar mai trebui panouri.

Link spre comentariu

Cred ca nu neaparat trebuie un curent de incarcare de 30A. Asta pentru ca:

- vara am soare in medie cam 8 ore pe zi. Calculand cu 75% productie din valoarea nominala: 0.75*400W*8h = 2.4 kWh. Deci vara (cu exceptia zilelor innorate) lejer imi intra peste 2 kWh in baterii. Dar consumatorii ar scoate mai putin de atat (undeva intre 1.5 kWh si 2 kWh).

 - iarna decuplez frigiderul si astfel consumatorii vor scoate nu mai mult de 0.7 kWh. Asta inseamna ca daca am soare 2-3 ore pe zi, e destul.

 

Ideea ar fi ca bateriile sa poata inmagazina multa energie, pe care nu neaparat as si extrage-o din ele, le-as tine mai mult aproape total incarcate. Iarana daca nu am soare chiar 5 zile la rand, tot nu e tragedie pentru ca se scoate din ele 5*0.7 = 3.5 kWh, ceea ce inseamna cam descarcare de 50% pentru un sistem de 7.2 kWh.

Problema se pune astfel. Am in casa 2 categorii de consumatori permanenti:

1) toti consumatorii permanenti mici (modem, router, Raspberry Pi-uri, etc.) consuma max 700 Wh pe zi

2) frigiderul conuma cam 1300 Wh pe zi

 

Daca nu folosesc frigiderul de pe baterii, atunci consum cam 700 Wh pe zi din capaictatea curenta a bateriilor de 3600 Wh, ceea ce iarna e perfect. Insa vara panourile supraproduc si majoritatea energiei se pierde pentru ca n-am cum s-o consum.

In schimb daca vara leg si frigiderul la invertor in loc de retea, atunci pot folosi si vara toata energia produsa. Problema e insa ca cele 2 baterii curente nu au sansa sa suporte frigiderul. Frigiderul are un curent de pornire de peste 1 kWh, ceea ce la 24V presupune un curent de peste 70A, iar cele doua baterii pot furniza un curent de pornire cam de 35A. De aici ideea de a dubla capacitatea bateriilor.

 

Totusi nu sunt sigur ca vreau sa fac acest pas pentru ca am facut un calcul si nu prea se renteaza din punct de vedere financiar. Baterrile costa cel putin dublu fata de cat curent as economisi folosind vara frigiderul cu energie solara. Poate ca ar fi mai intelept sa incerc sa folosesc altfel energia produsa in surplus vara. Numai nu prea am alti consumatori... Voi vedea...

 

Tare ma gandesc cum s-ar putea utiliza in mod alternativ energia produsa de panourile fotovoltaice. Panourile sunt relativ ieftine, problema e ca bateriile sunt al dracului de scumpe si crapa in cativa ani. Daca s-ar putea stoca cumva altfel energia sau daca s-ar putea folosi cumva atunci cand e soare...

 

Si uite asa ne intoarcem iarasi la ideea de a baga inapoi energia in retea. Numai ca nu merita. Una la mana ca e greu de facut contractul. Doi la mana ca din cate stiu s-ar plati 18 bani pe kWh bagat inapoi in retea pe cand noi cumparam la pretul de 55 bani pe kWh din retea. Si ramanem cu gustul amar ca nu traim in Germania, unde statul garanteaza ca ti-se plateste dublu pe kWh produs fata de cat platesti pe kWh consumat din retea. Oare cand ne vom alinia si noi la tarile dezvoltate...

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Faceti niste calcule gresite.

1) 400Wp de panouri produc intre 1.2kWh(mediu) si maxim 2kWh/zi.Sub nici o forma 2,4kWh, poate pe tracker in doua axe.

2) O baterie de 12v 150Ah are stocat in ea MAXIMUM 1,8kWh.Recomandat e sa se traga din ea maxim 0.8-0.9kWh.

3) 1kWh produs de panouri ajunge in 0,7kWh disponibil la consum-din cauza randamentelor de conversie.

4) Frigiderul are un curent de pornire de peste 1 kWh,De fapt ia un curent de 3 ori mai mare.

 

Da, energia se poate stoca: 6-8 panouri in serie puse direct pe un boiler.termostatul comanda un SSR.Randamentul e mic, muuult mai mic ca la cele cu tuburi vidate, dar interventia la instalatia sanitara e zero, scapi de alte nebunii-pompe, etc.

Si nu ai treaba cu supraincalzirea apei in panou daca esti plecat vara de acasa vreo 3-4zile.

Link spre comentariu

Nu spun ca sunt 100% sigur de calculele mele, dar vara trecuta cand aveam doar 200 Wp panouri, productia a ajuns aproape zilnic la 1 kWh si s-a oprit acolo din singurul motiv ca bateriile intrau in float pe la amiazi si nu mai puteau absoarbe energia, care se pierdea din aceasta cauza. Experienta anului trecut arata ca fara tracker, dar cu inclinatie adaptata anotimpului de 4 ori pe an, panourile produc 75% din capacitatea nominala,deci 300 Wh pentru panouri de 400 Wp. In toiul verii au fost multe zile cand au inceput sa produca la 7-8 dimineata si pana la 7-8 seara, dar productie maxima doar 8 ore din acest interval. Panourile produc, dar nu pot nici stoca nici consuma energia. Apa calda se poate face, dar nu am la ce s-o folosesc, cu exceptia dusului.Ar fi ideal sa pot introduce surplusul in retea, nu numai pt mine, ci pt retea in general pt ca ziua, cand panourile produc, e cea mai ridicata cererea de energie electrica la nivel national din cauza consumatorilor comerciali si din cauza aerului conditionat.La ce v-ati referit cand spuneati ca frigiderul ia un curent de 3 ori mai mare? 3kW la pornire?

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

"La ce v-ati referit cand spuneati ca frigiderul ia un curent de 3 ori mai mare? 3kW la pornire?"

Curentul se masoara in amperi, rinaldo paraipan spunea, si bine spunea, despre el ca are valori, chiar mai mari, la pornire. Ideea este ca sistemul trebuie "sa tina" si la curenti din astia (adica sa nu scada tensiunea), desigur pentru un scurt timp (iata, aici ar fi buni acei supercapacitori).

Link spre comentariu

Pai normal ca se masoara in amperi, dar tensiunea sistemului fiind fixa, mie imi place sa calculez in Wh sau kWh. Ok, dar totusi ce curent sau putere necesita un frigider la pornire? Ceea ce stiu sigur este ca invertorul de 350VA si 700VA momentar nu face fata. Dupa pornire frigiderul consuma intre 100-130W in jumatatea timpului si 6W in cealalta jumatate.

Link spre comentariu

Pe motor scrie curentul nominal, il inmultesti cu 4 (acum depinde si de starea initiala a compresorului, nu stiu daca ai observat, nu porneste imediat dupa o oprire) si vezi daca sistemul tau "tine".

Sa presupunem ca ia 1A, nominal;220*4=880W; deci undeva la dublu fata de ce ai tu.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Uite aici un calcul cu productia exacta a panourilor pe tracker 2 axe si pe tracker 1 ax.

Programul de calcul se poate lua de aici

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

Cu injectatul in retea...pararea mea e ca poti sa uiti.Din motive de birocratie, costuri proiect, aprobari, etc

PVdata455324N_254507E_0kW_35deg_0deg_14-2.pdf

PVdata455324N_254507E_0kW_35deg_0deg_14.pdf

Link spre comentariu

Multumesc :)

Da, am facut si eu tot felul de calcule inainte de proiectarea sistemului si am folosit tot felul de calculatoare. Dar nimic nu e mai bun decat realitatea masurata :) Probabil ca tu te referi la teoria generala si la productia medie, iar eu ma refer concret la ce am obtinut anul trecut in toiul verii. Poate am avut si noroc anul trecut si a fost mai mult soare.

Link spre comentariu

Da, trebuie gasit un optim intre ce se consuma, ce se produce si ce se inmagazineaza. Aici mai trebuie adaugat si costurile cu inlocuirea bateriilor, reparatii si consumabile.Cine gaseste "formula" este fericit.

Link spre comentariu

O varianta de luat in calcul ar fi folosirea microinvertoarelor care se cupleaza direct pe panouri.Nu necesita investitie initiala mare, puterea se poate ajusta in functie de puterea medie a consumatorilor.Adica nu ma arunc direct la un on-grid de 3kW si cand nu se consuma nimic, bag ca fraieru in retea.Plus ca daca pica un microinvertor, celelalte tot mai baga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări