Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa de prezenta si corpuri de iluminat LED

Vizitator cristianionut

Postări Recomandate

Vizitator cristianionut

Salut!

De curand mi-am terminat de montat intrerupatoarele/comutatoarele si corpurile de iluminat led.

Intrerupatoarele au lampa de prezenta formata dintr-un led inseriat cu un rezistor,puterea declarata de producator fiind 0.6W.

Stiam ca voi avea impulsuri de lumina datorita trecerii unui curent slab prin lampa de prezenta si sursa , insa ma gandeam ca voi scapa de ele cu un rezistor de 80-100k montat in paralel cu consumatorul.

Nu a fost asa... la unele corpuri de iluminat a fost nevoie de rezistori de pana la 33k/2W , iar la altele de 4,7k/5W.

Problema e ca atunci cand aprind lumina, rezistorii se incing puternic150-200 Celsius.

Am cautat solutii alternative

, am legat in paralel la nivelul dozei cate un bec de 7W (r interna 450Ohm)- e ok numai ca nu cred ca e o solutie buna, pt ca nu am unde sa il pitesc.

Am montat un releu de 220V in paralel cu consumatorul , releu ce decupleaza rezistorul de 4,7k la aprinderea becului-Pare o solutie buna, insa e cam costisitoare avand in vedere numarul cazurilor >30

Sunt sigur ca s-a mai discutat , am cautat ,insa nu a, gasit rezolvarea pt cazul meu.

Mai exista si alte solutii ? 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

6

• validae

4

• Mircel

4

• doru3160

2

Top autori în acest subiect

Vizitator cristianionut

LED-ul din intrerupator este chiar LED Cu un rezistor inseriat.

Nu vreau sa anulez LED-ul ci vreau sa gasesc o solutie functionala.

Orice sugesie este apreciata!

Multumesc!

Link spre comentariu

Atunci...fara suparare, dar cred ca trebuie sa asteptati. Nu va iau "peste picior", dar nu veti astepta prea mult(...), LED-urile acelea din intrerupator sigur se vor defecta curand...e aberanta alimentarea unui  LED la 230V~ cu un simplu rezistor serie.

Link spre comentariu

LED-ul din intrerupator este chiar LED cu un rezistor inseriat.

Eu nu cred!

Vreau poze cu acel LED!

„Stiam ca voi avea impulsuri de lumina ”

Nu, dacă lampile de iluminat sunt cu LED-uri. Se vor aprinde slab dar nu vor licări.

Doar dacă sunt becuri fluorescente, vor pâlpâi și va trebui să renunți la luminița din întrerupătoare.

Link spre comentariu

Daca au surse proprii,e posibil sa palpaie...eu mai patesc asa cand reduc tensiunea din variatorul de tensiune sub un anumit nivel...parca am blitz in tavan.Nu pot sa le aprind progresiv de la zero cum se spune.Nu ca m-ar deranja aspectul,am ramas cu variatoarele pt ca erau la locul faptei si nu le-am mai dat jos,dar nu simt nevoia sa reglez pt ca si asa consumul e infim fata de ce aveam inainte.Asa ca e posibil sa palpaie,cine stie ce are el acolo.

Link spre comentariu

Eu nu cred!

Vreau poze cu acel LED!

Din pacate, e posibil...desi nu era de asteptat de la o firma ca Gewiss asa prostie. Deocamdata la Schneider si Legrand nu au aparut tiganii de genul.

In mod normal, la intrerupatoare se folosesc beculete cu neon+rezistor serie 470Kohm...1Mohm, de tipul acesta:

Posted Image

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Pai omul se pare ca are becuri LED pe E27sau E14, au sursa in comutatie inclusa in fasung, deci si condensator electrolitic de filtraj. Acela se incarca prin intrerupatorul cu LED si "face poze" in noapte.

Link spre comentariu

Dl. Mircel...majoritatea becurilor cu LED care au putere peste 3W sunt cu sursa in comutatie, doar chinezariile cu LED-uri mititele, gen 5mm in capsula de acrilat sunt bazate pe principiul reactantei capacitive. Cele fluorescente nu au sursa in comutatie, ci drossel electronic, un invertor cu drossel HF. Nu e bai, daca nu v-ati tinut la curent cu astea in ultimii ani.

Asa arata orice bec cu LED inauntru:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Nu aveti pentru ce, omul cat traieste invata, nici eu nu le stiu pe toate...asta e cam imposibil!

Ideea e ca initiatorul topicului nu vad cum si-ar putea rezolva problema daca cu 100Kohmi in paralel cu becul nu tine figura, si nici nu doreste sa renunte la acele intrerupatoare cu LED/bec.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări