Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un transformator extraplat

Postări Recomandate

Salutari , de asemenea!

Da , am vazut si eu oferta de la Petra...asa era cel mai usor...dar lipsea provocarea tehnica!...ia sa vedem, dom'le , sunt in stare sa fac un traf cat mai plat?!...ce am prezentat aici a fost un test si pentru mine si, sunt multumit de ce a iesit....m-am gandit ca ideea poate fi utila si altor utilizatori sau ...doar o simpla curiozitate! Oricum , traful asta- faptul ca are un randament acceptabil!- da cale libera altor idei traznite pe care le am in cap!....pe masura ce le voi realiza vor fi prezentate....

Link spre comentariu

Am realizat si etajul final al viitorului amplif...stil paianjen...si l-am testat cu traful asta...a fost bine dar!- trebuie facut testul in carcasa amplifului si cu preamplifurile in circuit...atunci vad cu adevarat ce flux de dispersie are...nu stiu cand va veni timpul asta...

Link spre comentariu

Multumesc d-le GEO! Da, voi construi un traf de sudura bazat pe un proiect iesit din tiparele clasice...E mult de munca, dar, sper sa-mi iasa pe gandul meu!...cand va fi gata?...nu stiu...constructia trebuie sa treca -initial- testele mele, care -va asigur!- sunt f. dure si apoi va fi publicat....

Link spre comentariu

La capitolul trafo plat, vazusem cu ceva timp in urma executat din tole EI mari, dar in pachet subtire.

O alta varianta e utilizarea a mai multor transformatoare (mai) mici, grupate serie/paralel (de ex. 4-6-8)

Desigur, toate aceste solutii sunt "ne-economice", implicand costuri (in bani si TIMP-manopera) mai 

mari decat transformatorul unic, si ala optimizat la dimensiunea miezului si a raportului cupru/fier.

O abordare complet diferita ar fi utilizarea comutatiei (am avut ocazia sa vad niste surse extraplate,

ceva de 40-50 mm grosime, cu iesiri de genul 40-60 amperi, la 12-24 de volti....)

Depinde de scopul urmarit de fiecare utilizator/constructor....

Succes in continuare! 

Editat de blazeu
Link spre comentariu
Edit: imi dau seama ca suntem la alimentatoare deci presupunerea mea era corecta.

Deviez putin de la subiect dar va prezint un un booster de la 60 la 400Vcc, putere 1.5kW nominal, cu 3 faze care dupa redresare se insumeaza, practic fiecare dintre cele 3 transformatoare pe un canal are minim 500W.

Acest booster este versiunea 2 a unui proiect la inceputul caruia ceream sfaturi pe elforum si consta in 2 canale de 1.5kW fiecare, iesirile conectate impreuna.

Iertare produsul din imaginea prezentata este un produs homemade?

Link spre comentariu

La capitolul trafo plat, vazusem cu ceva timp in urma executat din tole EI mari, dar in pachet subtire.

O alta varianta e utilizarea a mai multor transformatoare (mai) mici, grupate serie/paralel (de ex. 4-6-8)

Desigur, toate aceste solutii sunt "ne-economice", implicand costuri (in bani si TIMP-manopera) mai 

mari decat transformatorul unic, si ala optimizat la dimensiunea miezului si a raportului cupru/fier.

Greutatea pe elemente componente la traful meu , este:

- greutate totala  1,970 Kg

-  greutate  fier   0,890 Kg

- greutate carcasa + auxiliare  0,210 Kg

- greutate cupru  0,870 Kg

Din cate stiu eu ,un raport  fier/cupru  de 60/40% este optim la trafurile de putere mica...constructia mea nu se abate prea mult de la acest raport...

Si, apropo de solutii neeconomice(bani,manopera,dimensiuni)....noi suntem constructori amatori, daca proiectul reuseste , munca si esecurile anterioare nu mai conteaza....

Multumesc pt. urare, succes si dvs.!

Link spre comentariu

Iertare produsul din imaginea prezentata este un produs homemade?

Este un prototip semi-industrial, nu este homemade. Intr-adevar nu se compara dar probabil am vrut sa ma laud fara sa deschid alt subiect.

Nu scade cu nimic frumusetea realizarii d-lui flomar, primul prototip era atat de urat ca iti venea sa vomiti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări