flomar60 Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Salutari tuturor! Acest transformator va ehipa un amplificator audio care va fi construit pt. uzul personal ,dar , la care exista o restrictie importanta- inaltimea carcasei amplificatorului sa nu depaseasca 44mm! Restrictia asta m-a determinat sa aleg o solutie constructiva mai 'neortodoxa' si, astfel, a aparut acest traf cu aspect mai ciudat... Parametri transformator: -sectiune bruta miez 8cmp -tensiune primar 220V - tensiune secundar in gol 2 x 16,6V - curent maxim secundar ( cu 10% cadere de tensiune in sarcina) 3,85A -curent primar la sarcina maxima secundar 0,65A - putere aparenta 143VA -putere activa primar citita pe wattmetru 131W - putere activa secundar 113,19W -randament 0,87 Date de bobinaj : -primar 1090 sp cu 0,6mm diametru cu izolatie -secundar 2 x 90 sp cu 1,2mm cu izolatie -rezistenta ohmica primar 18,3 ohmi - rezistenta ohmica secundar 0,72 ohmi inaltime totala traf 40mm Tolele utilizate au forma de L si sunt obtinute din tole de tip E de provenienta ruseasca din trafuri de audio si de cadre din TV-uri...aveti , aici tola originala si forma miezului obtinuta dupa prelucrare: - apoi am construit carcasa : -operatia de bobinare s-a facut prin impartirea primarului in 2 parti , s-au bobinat 600sp apoi secundarul de 2 x 90sp si restul de 590sp din primar... -s-a montat miezul magnetic...destul de dificil dar a mers! - si aspectul final : Colierul de tabla care fixeaza traful este captusit pe interior cu carton prespan de 0,5mm pt. atenuarea zgomotului Link spre comentariu
leo 17 Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 foarte frumos lucrat ..se incalzeste in sarcina ?daca l ai lucrat dimensionat corect ar trebui sa lucreze rece Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Dupa o ora si jumatate de functionare la curentul de 3,85A in secundar temperatura atinsa a fost de aprox. 50 grade... Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) Jos palaria in fata unui mare maestru, daca imi permiti, as spune, un virtuoz al transformatoareleor, sau stapanul transformatoarelor. O singura intrebare am, care este suprafata totala ocupata in plan orizontal ?. 112cm (tole) x ?cm (carcasa). Editat Septembrie 28, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) Echivalentul unui patrat cu latura de 12,5cm...la acest traf am studiat si comportamentul unui bobinaj foarte ' inalt ' , distantat mult fata de jugul central...faptul ca am obtinut un cuplaj bun se datoreaza si bobinarii intercalate primar-secundar-primar... Multumesc , domnilor pt. aprecieri! Editat Septembrie 28, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Inca o data ma declar incantat de creeatiile dvs cu totul si cu totul originale D-le Marcu, aveti o imaginatie foarte creativa si nu cred ca Eugen mai sus a exagerat cu ceva in aprecierile sale. Pur si simplu genial Link spre comentariu
daniel_88 Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Foarte interesant traful, felicitari domnule @flomar60, la configuratia asta chiar nu ma gandisem pana acum, am cochetat si eu cu ceva planar, dar difera... Oricum e de studiat configuratia asta... Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 La asa ceva nu ma asteptam. Ma gandeam la alte "configuratii", dar asa ceva nu mi-a trecut prin minte. De multe ori m-am lovit de problema inaltimei, dar renuntam cand vedeam ca nu imi incape transformatorul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Ca de obicei, SUPERB! Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 29, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2015 Multumesc tuturor pt. aprecieri! Ma bucur ca pot sa ofer utilizatorilor acestui forum idei despre constructia transfomatoarelor...variante altfel decat cele clasice! Link spre comentariu
one Postat Octombrie 5, 2015 Partajează Postat Octombrie 5, 2015 (editat) Domnule flomar, frumos lucru, dar: nu inteleg daca este un transformator de alimentare sau de iesire audio. Din datele pe care le-ati furnizat se pare ca este prima varianta. Nu era mai simpla utilizarea unui transformator toroidal ? Edit: imi dau seama ca suntem la alimentatoare deci presupunerea mea era corecta. Deviez putin de la subiect dar va prezint un un booster de la 60 la 400Vcc, putere 1.5kW nominal, cu 3 faze care dupa redresare se insumeaza, practic fiecare dintre cele 3 transformatoare pe un canal are minim 500W. Acest booster este versiunea 2 a unui proiect la inceputul caruia ceream sfaturi pe elforum si consta in 2 canale de 1.5kW fiecare, iesirile conectate impreuna. Editat Octombrie 5, 2015 de one Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2015 Foarte frumoasa si lucrarea dvs...si , mai ales, utila! In ce ma priveste , ma descurc acceptabil la depanarea surselor in comutatie dar...atat! Nu ma simt in stare- deocamdata!-sa abordez constructia unei surse in comutatie cu parametri specifici unei aplicatii anume....poate mai tarziu dupa ce ma pun la punct cu teoria! Despre traf... este de alimentare...am cautat pe site-uri de vanzari un toroidal de aprox. 150VA ....este mai inalt decat cei 40mm maxim necesari aplicatiei mele....si ajunge la 100lei si mai mult....pe mine m-a costat lucrarea aprox. 40lei....si datele de bobinaj sunt personalizate pe aplicatia mea...apoi -lucru foarte important!- prin aceasta constructie am verificat comportamentul unui bobinaj foarte 'inalt' , distantat mult fata de jugul central...aceasta verificare, in perspectiva unor constructii viitoare, a fost importanta pt. mine iar rezultatele sunt bune... In rest , ce sa zic, felicitari pt. evolutia dvs. si spor in continuare! Link spre comentariu
daniel_88 Postat Octombrie 5, 2015 Partajează Postat Octombrie 5, 2015 Domnule flomar, frumos lucru, dar: nu inteleg daca este un transformator de alimentare sau de iesire audio. Din datele pe care le-ati furnizat se pare ca este prima varianta. Nu era mai simpla utilizarea unui transformator toroidal ? Edit: imi dau seama ca suntem la alimentatoare deci presupunerea mea era corecta. Deviez putin de la subiect dar va prezint un un booster de la 60 la 400Vcc, putere 1.5kW nominal, cu 3 faze care dupa redresare se insumeaza, practic fiecare dintre cele 3 transformatoare pe un canal are minim 500W. Acest booster este versiunea 2 a unui proiect la inceputul caruia ceream sfaturi pe elforum si consta in 2 canale de 1.5kW fiecare, iesirile conectate impreuna. De unde ai luat feritele pentru planare? P.S.: Imi cer scuze domnului @flomar60 daca sunt un pic off topic . Link spre comentariu
one Postat Octombrie 6, 2015 Partajează Postat Octombrie 6, 2015 Feritele sunt de la Elna. E43/10/28 E+E Eu am realizat un prototip functionant dar proiectul a fost industrializat de o firma care a relizat anumite modificari/imbunatatiri/compromisuri comerciale. Povestea e lunga, proiectul meu a fost abandonat in favoarea altuia apoi a revenit in actualitate. Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 6, 2015 Partajează Postat Octombrie 6, 2015 Foarte frumoasa si lucrarea dvs...si , mai ales, utila! In ce ma priveste , ma descurc acceptabil la depanarea surselor in comutatie dar...atat! Nu ma simt in stare- deocamdata!-sa abordez constructia unei surse in comutatie cu parametri specifici unei aplicatii anume....poate mai tarziu dupa ce ma pun la punct cu teoria! Despre traf... este de alimentare...am cautat pe site-uri de vanzari un toroidal de aprox. 150VA ....este mai inalt decat cei 40mm maxim necesari aplicatiei mele....si ajunge la 100lei si mai mult....pe mine m-a costat lucrarea aprox. 40lei....si datele de bobinaj sunt personalizate pe aplicatia mea...apoi -lucru foarte important!- prin aceasta constructie am verificat comportamentul unui bobinaj foarte 'inalt' , distantat mult fata de jugul central...aceasta verificare, in perspectiva unor constructii viitoare, a fost importanta pt. mine iar rezultatele sunt bune... In rest , ce sa zic, felicitari pt. evolutia dvs. si spor in continuare! Salut Vezi ca Petra face la comanda trafuri toroidale cu 3 specificatii geometrice la alegere" "Plat", "Normal" si "Inalt". Eu am un traf de 800VA, comandat la ei, cu specificatia "Plat" si are numai 45mm inaltime. Ce-i drept e aproape cit o tigaie uzuala, dar e plat... Acuma...pretul...Toate au un pret. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum