Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Single Ended 6L6 si EF86

gedd

Postări Recomandate

Vizitator viobio

gedd,sa fii sănătos cu invențiile tale,fa cum te taie capul.Ma repet,am făcut n etaje de amplificare cu EF86,tu chiar crezi ca eu sau alții nu am probat tot felul de topologii? Inventează tu apa calda acum, ți-am spus ceva de faza semnalului în G1 și catod,sa te prinzi singur ce și cum.Ma retrag din acest subiect,a ajuns gen bate șaua sa priceapă iapa.

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

24

• THOMAS

5

• carageae

1

• simson

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai intai de toate trebuie sa lamurim cateva aspecte referitoare la acest proiect si anume:

- EF86 este un tub construit in special pentru etaje de preamplificare de nivel foarte mic cu impedante de intrare extrem de mari,pentru G1 EF86 rezistenta de descarcare se recomanda avand o valoare de mimin 1Meg (tipic 6,8M...10M).

- pentru preantampinarea intrari in oscilatie a acestui tub grila G2 TREBUIE decuplata direct la masa,bineinteles ca se poate si in felul descris in schema de mai sus doar atunci cand vom dori conectarea intr-o configuratie UL (ultraliniar),oricum este bine si asa,sunteti la limita.

- distorsiunile nu scad sau cresc in functie de "felul" decuplari G2 si mai important este load line pentru procentul THD.

- reactia locala a acestui etaj de atac/amplificator de tensiune nu este NEGATIVA ci este o reactie PFAP (reactie pozitiva cu avans de faza),o reactie care trebuie extrem de bine gestionata intrucat in practica se poate "agata" la o anumita frecventa (peste 20Khz) transformand acest etaj intr-un foarte fain oscilator,ca idee este buna dar foarte greau aplicabila unui tub ca EF86,poate la un alt tip de EF**.

- modele de tuburi utilizate in apartul de simulare MULTISIM sind aceleasi ca si la LtSPICE,insa la dv. se pare ca acest model nu tine cont de ecuatia G2,se vede clar asta...

- in cazul acestui proiect(schema postata de dv.) cu un semnal de intrare de 2Vpp (0.707Veff) nu se pot obtine niciodata un semnal la iesire de 50Vpp (17.6Veff).

- in configuratia aleasa de dv. am modificat cateva componente pentru a ma situa intr-un PSF corect pentru EF86 si am obtinut rezultatele din imaginile de mai jos.

- ATENTIE! pentru celogi: sa nu uitam ca acest etaj este un buffer/etaj de atac,deci sa nu se faca confuzie cu un proiect de etaj preamplificator care va fi cu totul altceva.

- modelul utilizat de mine pentru EF86 este generat practic de uTRACER pe cateva EF86 NOS,deci 100% real din punctul meu de vedere.

Incercati sa utilizati pentru simulare LtSPICE,cel putin in tuburi este extrem de evoluat si daca va faceti membru la LT cu ceva banuti (un abonament anual) veti primi extrem de multe noutati pertinente in acest domeniu,restul aparatelor de simulare free sunt la un nivel,iertat sa-mi fie, de MINIEHNICUS.

Incercati Lt.Spice,este la indemana oricui care are ceva baze in acest domeniu al electronici,orice scula este buna numai atunci cand stii ce sa faci cu ea.

Mai jos aveti rezultatele unei simulari cu Lt.Spice :

P.S daca se poate si nu este clasificat,poate puneti intreaga schema a acestui proiect si voi veni si eu cu o propunere pentru dv.,daca nu este cu suparare,nu se poate scoate din context o schema de atac fara sa vedem si restul chiar terminand cu OT,eu zic ca asa ar fi normal/firesc.

P.S la P.S montajul dv. sigur va functiona,tuburile accepta orice dar .....

WARNING!!!

NU INSEAMNA CA EU AM DREPTATE!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Si o simulare pentru schema lui @vibio,fara aplicarea NFB.

In cazul acestei scheme aplicarea unei NFB bine dozata,va reduce considerabil THD avand

in vedere ca semnalul la iesire este mult peste ce trebuie unui 6L6GC(JJ),am pus in paranteze JJ intrucat acest tub,6L6GC-JJ este un pic diferit fata de un 6L6GC normal,ca sa zic asa,studiati graficele si datele limita pentru acest tub.

Link spre comentariu

de ce nu ati simulat ULTIMA varianta a schemei? cea cu rezistoarele de 51k si 150K...iat R5 fiind inaintea celui de 150K? La intrare am 6Vvv respectiv 2,12Vef iar la iesire 52,2Vvv respectiv 18,4Vef.

Editat de gedd
Link spre comentariu

de ce nu ati simulat ULTIMA varianta a schemei? cea cu rezistoarele de 51k si 150K...iat R5 fiind inaintea celui de 150K? La intrare am 6Vvv respectiv 2,12Vef iar la iesire 52,2Vvv respectiv 18,4Vef.

Iata si simularea pentru schema modificata,indiferent de cele doua rezistente reactia locala tot PFAP ramane.

Dupa cum am spus,schema este functionala dar nu este TOT ce se poate in aceasta configuratie cu EF86,se poate si mult mai bine.

Se poate sa vedem si intreaga schema,as face o analiza  legat acest atac cu etajul final si mai ales sunt curios cum le "pupati" pentru a obtine rezultate optime in ceea ce priveste calitatea sunetului?

Observatie daca-mi dati voie: schemele postate de dv. nu se vad clar,incercati o alta modalitate de postare daca se poate.

Si pentru ca tot ati facut vorbire de "datul jos din copac" si de nonconformism iata ca eu am "coborat din pom" si va propun o schema cu un THD <0.19% .

Va garantez ca aceasta schema nu are cum sa va faca de rusine,stiti dv. la ce fac eu referire,asa ca incercati sa o analizati si sa puneti in balanta,fara orgolii,ambitii sau prejudecati stiti foarte bine ca in "culise" sunt muti oameni care fac reusita spectacolului,asa-i ??

Am postat aici sute de scheme si TOATE absolut fara niciun interes,dar astazi va marturiesc ca am obosit...,spre marea bucurie a multora ! :wretre

Foarte multi imi spun ca eu nu am ce face pierzandu-mi timpul pe acest forum,dar nu pot lasa anumite chestii tehnice sa se invete PROST,ar fi mare pacat,dar vorba lui Viorel,in maxim un an poate voi migra catre tari mai "calde",de ce nu, voi fi coleg chiar cu Viorel !!!!

...............................................................

Pentru TOATE schemele de mai sus am acelasi nivel la intrare : Vin=2Vpp[0.707Veff],ca sa facem o comparatie cinstita.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

totul este minunat in simulare...cu un mic/mare amendament....in schema mea,ultima,am spus clar: Uin=6Vvv/2,12VEFECTIV nu 2Vvv/0,707Vefectiv cum ati simulat dvs.....asta este ultima mea postare in acest topic.... 6Vvv/2,82=2.12Vefectiv......adica probabil cat are un CD player la iesire...am zis probabil.....

Link spre comentariu

nu...imi extind domeniul...o sa ma apuc de bobinat trafuri deoarece am masina aia de bobinat automata...e pacat sa stea degeaba...imi vine un lot de ECC83...etc..plus ca am de lucru la asta...

Link spre comentariu

totul este minunat in simulare...cu un mic/mare amendament....in schema mea,ultima,am spus clar: Uin=6Vvv/2,12VEFECTIV nu 2Vvv/0,707Vefectiv cum ati simulat dvs.....asta este ultima mea postare in acest topic.... 6Vvv/2,82=2.12Vefectiv......adica probabil cat are un CD player la iesire...am zis probabil.....

Cu 0.707Veff la intrare sau 2.12Veff,reactia locala tot asa va fi adica PFAP iar amplificarea va fi tot de 8dB,mai mult decat atat,cresc si distorsiunile odata cu cresterea nivelului semnalului la intrare.

In cazul de fata nu accept motivatii ca simularea ar fi asa si pe dincolo intrucat modelul pentru cateva tuburi EF86 este un model real generat de uTracer si mai mult decat atat nu avem niciun fel de bobine sau trafuri pentru care am putea primi anumite reprosuri.

OK!...simt ceva suparare,inca odata scuze,faceti cum doriti...pana la urma nu-i problema mea,imi pare rau si-mi cer scuze inca odata pentru acest deranj.

P.S se pare ca schema intreaga a amplificatorului cu 6L6GC-JJ este ceva clasificat,asa-i ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

..deci se apropie de cei aproape (desigur ca se mai poate ajusta putin si probabil e o mica diferenta de modele spice ) 18Vefectivi de care am nevoie pentru PSF al 6L6,pentrul atacul ei pe G1.....iar de invatat mai are altcineva...se stie el cine...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

gedd,tu ai de invatat multe ,ti-am dovedit ca ai mari lacune si esti guraliv degeaba,cum calculezi tu un traf de iesire care sa coboare la 20hz ,cind iti da 10cm sectiune,dar ai nr de spire pt un miez mult mai mare,aici nebuloasa! Adica minti baiete,dupa ce am dat eu datele trafului ai spus la plesneala nr de spire si diametrul sirmei pt bobinat."prietene" sa-i spui tatalui tau nu mie,vezi ca sari calul iar si e posibil sa ma enervezi intratit incit sa fii candidat la un cap in gura intr-o buna zi,sunt satul de jignirile multor utupache care daca lipesc trei fire se cred motul din dodoasca,in spatele tastaturii toti sunteti zmei,daca esti barbat ai curaj sa te intilnesti cu mine si sa ma jignesti in fata?

Link spre comentariu

pentru magaria facuta(amenintarea cu pumnul in bot) din partea lui viobio astept scuze public...rog moderatorii sa nu mai stearga postarile mele...sa vada lume aambele fete ale medaliei...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări