Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Negative Photoresist Anti-etching Photosensitive Blue Paint

Rudi1982

Postări Recomandate

Ca să lucrezi cu acizi tari trebuie multă atenţie şi cronometrare precisă, altfel intră pe sub vopsea şi atacă traseele, fiind foarte agresiv.Am folosit acid azotic şi ştiu ce vorbesc, corodarea unor plăcuţe dura sub un minut uneori.....Clorura ferică deşi pătează, e mai uşor de controlat fiindcă e mai lentă.În schimb pătează orice, dar oricum cu orice agent coroziv trebuie atenţie la manipulare.Eu foloseam smoală dizolvată în diluant ca vopsea, e cea mai eficientă, dar când greşeşti e nevoie de răbdare şi o lamă de ras ca să corectezi traseele...

Link spre comentariu

combinatia a functionat perfect pana acum ceva vreme cand am terminat acidu azotic si mia ramas doar clorhidric pentru amestec posibil sa fie si din cauza imprimantei tonerul nu mai este cel original , dar osa studiez si va tin la curent . multumesc 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

Geomar.Indiferent de agent si de ce se utilizeaza pt protejare trasee daca se tine prea mult timp in solutie pcbul se va coroda cuprul,sub stratul de protectie,la margini.

Agentul nu lucreaza ca o foarfeca,adica sa taie perfect drept!

Ai perfecta dreptate @BRANCA de aceea am si spus ca, conteaza cu ce se corodeaza si ce metoda se foloseste pentru transfer cablaj pe placat.

Daca substanta folosita la corodare (indiferent ca este clorura, acid, persulfat) este "agresiva", cu siguranta corodeaza si din traseele utile.

1 oră în urmă, validae a spus:

...

Am folosit acid azotic şi ştiu ce vorbesc, corodarea unor plăcuţe dura sub un minut uneori.

...

Posibil ca era suficient de concentrat acidul @validae

Acum, corect, acidul azotic (folosit si de mine inainte de '89) este printre cel mai rapid (dar si toxic fumul degajat), daca este in concentratie mai mare "haleste" si traseele acoperite (utile) de aceea se alege un un optim (compromis) intre concentratia solutiei folosite (mai concentrat -> timp mic ptr corodare versus concentratie mai slaba -> timp mai lung ptr corodare).

In ziua de azi se gaseste relativ usor clorura ferica gata preparata, prima mea clorura ferica folosita era sub forma de pulbere (asemanatoare piliturii de fier, cumparata din targ (talcioc) din Bucuresti) iar cand am dizolvat clorura (pulberea) intr-o galetusa de plastic, m-am temut ca se topeste galetusa de plastic din cauza caldurii degajate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Se poate coroda cuprul cu acid clorhidric [ HCL ] si agent oxidant , apa oxigenata, perhidrol...cu cat apa oxigenata e mai concentrata cu atat viteza de corodare e mai mare , deci putem jongla in functie de asta !

Link spre comentariu

pentru corodat cu clorura ferica eu dupa ce am facut transferul dau cu vasilina pe statele pcb-ullui si asez placa usor deasupra solutiei si nu mai am nevoie de agitatie , toate particulele corodate cad la fund si scade timpul , cand bag placa o imersez inclinata ca sa faca contact cu toata suprafata altfel pot ramane bule de aer sub placa , si dupa aia o ridic usor pana solutia "fuge" de pe placa

Editat de Florian Ciobanu
corectura
Link spre comentariu

Clorura ferica se pare ca este cea mai potrivita pentru corodare (eu am fost cel mai multumit de ea....da pateaza orice inclusiv obiectele sanitare din baie daca nu aveti grija). Se si gaseste de cumparat la toate magazinele la un pret convenabil.

Cine are poate folosi si acid azotic intr-o concentratie convenabila - corodeaza mai repede......

Foarte importanta este si acoperirea traseelor. De ex., pentru transfer la cald conteaza tipul tonerului folosit. In general tonerul original al imprimantelor este mai bun decat tonerul de refill (am experienta asta pe Brother. Tonerul din cartusul original chiar statea bine pe trasee si clorura nu "manca" din marginea traseelor plus ca se puteau printa trasee mai subtiri. Chiar vreau sa imi cumpar un cartus nou numai pentru printat cablaje).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări