Mircea Postat Septembrie 18, 2016 Partajează Postat Septembrie 18, 2016 O sa vad de unde fac rost de calc. N-am mai vazut de mai bine de 20 de ani.Multumesc pentru explicatiile detaliate. O sa incerc cu intunericul. Link spre comentariu
mars01 Postat Septembrie 19, 2016 Partajează Postat Septembrie 19, 2016 (editat) Mircea, gasesti "vellum paper" aici. Poti sa si tiparesti pe ea pentru a face filmul foto in locul filmului transparent clasic, dar ai nevoie de o imprimanta laser care sa stie de acest tip de hartie si sa folosesti un cartus toner original altfel toner-ul nu o sa ramana fixat pe aceasta hartie si o sa cada. Editat Septembrie 19, 2016 de mars01 Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 19, 2016 Partajează Postat Septembrie 19, 2016 Calc se gaseste si aici:https://www.dpap.ro/hartie-de-calc-a4-70-75-g-mp-100-coli-top-canson.html Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 19, 2016 Partajează Postat Septembrie 19, 2016 Eu tipăresc pe calc filmele și pentru pozitiv și pentru negativ. Îl cumpăr de la Selgros, dar cred că găsești la orice papetărie. Link spre comentariu
vghesm Postat Septembrie 19, 2016 Partajează Postat Septembrie 19, 2016 Căutați prin papetării, poate mai găsiți "Folie pentru retroproiector laser", sau căutați cu goagăl prin magazinele online. Link spre comentariu
mars01 Postat Septembrie 19, 2016 Partajează Postat Septembrie 19, 2016 Colegul Thunderer trăiește pe alte meleaguri și ii este mai ușor sa comande pe eBay decât în România. Din aceasta cauza i-am recomandat acea sursa. Link spre comentariu
Kreator Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 (editat) Am reusit si eu ceva... Am schimbat solutia de clorura cu persulfat. Printat pe doua folii de retroproiector, expus trei minute in cutia cu UV cu leduri (120 buc 5050), lasat 15 min sa se polimerizeze. Paternul a iesit superOK si apoi developat si dat cu pensula peste cablaj pana s-a dizolvat tot ce trebuia. Aici la developat e o problema fiindca la corodat nu au iesit gaurile de la pad-uri, ceea ce la p&p ieseau. Trebuie sa mai experimentez sa vad si cu gaurile alea... PS Marginile au iesit drepte, iar folia s-a prins bine de cablaj, acesta fiind un pic corodat dupa cum a indicat @mars. Editat Septembrie 20, 2016 de Kreator Link spre comentariu
mars01 Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 Ce film fotosensibil folosesti? 3 minute mi se pare cam mult pentru cel negativ mai ales ca folosesti ca si mine LED-uri UV 5050. Doar ca eu folosesc cca 300 bucati pentru expunere A4. Pentru corodat, recomand clorura cuprica. Doar ca e ff greu de gasit la preturi rezonabile iar unde o gasesti este scumpa ca naiba. Link spre comentariu
Kreator Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 (editat) Folosesc film negativ de pe ebay. Il fixez sub apa (fiindca doar asa nu face bule) apoi il trec prin laminator. Dupa expunere si indepartarea celei de-a doua folie l-am introdus intre doua foi cerate si l-am mai trecut de cateva ori prin laminator pt o fixare si mai buna a filnului. La cutia cu UV folosesc 120 leduri banda 5050 puse cat sa acopere un A5. La urmatoarea incercare voi micsora timpul. Editat Septembrie 20, 2016 de Kreator Link spre comentariu
mars01 Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 Incearca sa expui numai 50 secunde (se poate si mai putin). Sa imi spui apoi cum este Link spre comentariu
cipri_mury Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 Pentru corodat, recomand clorura cuprica. Doar ca e ff greu de gasit la preturi rezonabile iar unde o gasesti este scumpa ca naiba. Se mai vinde la liber asa ceva si gata preparata? Eu am auzit ca pana acuma 4-5 ani se vindeau la liber perhidrol si acid clorhidric din care se prepara acasa clorura cuprica dar ca actualmente pentru a le cumpara legal trebuie sa fi agent economic.Este adevarat ca corodeaza cuprul foarte repede?Intr-un fel poate este ceva firesc din moment ce se numeste clorura cuprica. Link spre comentariu
mars01 Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 (editat) Perhidrol se mai gaseste inca la farmacie. Pana nu il interzic astia ca asa le place sa interzica chestii ... Editat Septembrie 20, 2016 de mars01 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Septembrie 20, 2016 Partajează Postat Septembrie 20, 2016 Da dar cu numai vreo 3% concentrație iar pentru a prepara clorura cuprica am auzit ca este nevoie sa aibă cam 30% concentratie.Dar daca deții CNC de ce ți-ai mai face griji ca nu gasesti substanțe chimice pentru corodare? Link spre comentariu
cometa Postat Decembrie 19, 2016 Partajează Postat Decembrie 19, 2016 Am sa va impartasesc si eu din experienta mea in realizarea cablajelor prin metoda foto:In principal folosesc cablaj foto pozitv, cel clasic cu folie albastra pe elLa inceput cand aveam de realizat cablaje cu trasee groase adica peste 0.5mm ma descurcam foarte bine cu hartie de calc, pe care o treceam de mai multe orin printr-un printer cu cerneala care surprinzator nu avea deloc abatere si totul era perfect, Expuneam cablajul cam 2 minute si era perfect.Problemele au inceput sa apara cand am avut nevoie de trasee mai mici pt componente SMD. Hartia de calc nu mai ajuta foarte mult , am printat laser pe folie de proiector si s-a mai "reparat" problema, puneam 2 folii suprapuse si mergea...trasee de 0.4-0.3..... Dar si aicea pana cand am avut nevoie de cablaje si mai fine si atuncea am descoperit printarea pe film de tipografie, ma costa aprox 35 lei pt 2 coli A4 dar cand am de realizat un prototip merita, Mai jos aveti poze cu diferentele, Ceea ce este printat laser este printat intr-un centru de copiere cu un printer profi de 1200 dpi dar tot nu e suficient pt trasee de 0.2mm si distante mici intre acestea. poze facute la microscop FILM Tipografie Laser 1200 DPI, printer profi, HP (chiar este un printer profi la cablaje pe folie unde am trasee de 0.3 si ceva distanta intre ele merge chiar f bine) Am mai realizat curand un cablaj folosind spraycei drept nu am avut trasee fine, De cand am descoperit aceste filme pe care mi le face un prieten in tipografie nu mai folosesc folii de proiectoare sau hartie de calc, am stricat foarte multe cablaje cu experimente si am pierdut multi bani, dadeam vina pe cablaj ca e vechi sau nu-s la fel etc,,,, acum imi ies din prima, si apropo, nu mai folosesc clorura ferica, folosesc persulfat de sodiuCare doriti filme ma puteti contacta Link spre comentariu
alcon Postat Decembrie 19, 2016 Partajează Postat Decembrie 19, 2016 De unde se poate achizitiona persulfat de sodiu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum