Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Buna ziua, am speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat: am nevoie de un echipament cu care sa pot taia placi de baza pentru niste proiecte. Taierea trebuie sa fie cat mai fina si dreapta (sa necesite slefuire cat mai putin ulterior), voi avea nevoie de bucati cu dimensiuni de la 1cm pana la 10cm. Din ce am mai citit ma gandeam la un minicircular de banc, in genul Proxxon KS 230. Credeti ca se preteaza? Ce tip de discuri ar trebui sa folosesc? Imi puteti recomanda altceva? (Am facut niste teste cu un Dremel de mana, insa se taie destul de greu, dureaza foarte mult si nu ies taieturi drepte) Multumesc anticipat pentru raspunsuri si amabilitate. Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Din ce material este PCB, pertinax, sticlotextolit,etc? Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Sincer nu stiu pentru ca nu sunt de specialitate, lucrez la niste proiecte de design si am PCB-uri de toate culorile: galben, rosu, verde, albastru, negru, maro; nu stiu daca materialul difera in functie de culoare/producator/etc :( Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Eu folosesc KS230 ,si tai material FR4 ,cu disc cu dinti din tungsten si taie foarte bine, latimea maxima cu ghidaj este de 9cm daca trasezi linia de taiere poti taia cu putin antrenament si mai lat , pe muchia taiata ramine un pic de bavura care se indeparteaza foarte usor cu ajutorul unei pile late, trebuie sa ajustezi viteza de inaintare in functie de duritatea materialului, nu am incercat discul cu 80 dinti din carbid si grosimea de 0,5mm. Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) Multumesc pt info. Intrebare: materialul FR4 este tipul standard pentru placile de baza uzuale de la PC? ps: (un pic offtopic) as putea gasi undeva placi electronice (cum sunt cele de baza pt PC), de diverse culori, dar fara condensatori, procesor, suporturile pt RAM, etc? (adica doar cu circuitele, cat mai curate, pt ca asa mi-ar fi mult mai usor sa le tai si sa lucrez la proiectele de design dorite). Editat Septembrie 28, 2015 de Bogdan Dragomir Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 FR4 este un pcb facut din stclotextolit ,la placile de baza se foloseste tot sticlotextolit dar e facut din 4 -xxx straturi ,nu stiu unde ai putea gasi placi de baza "chele" scoaterea pieselor e dificila chiar si cu aer cald Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Am inteles, deci in principiu e posibil ca unele din placile de baza pe care le am sa aiba mai multe straturi si asta ar duce la ingreunarea sau imposibilitatea taierii. Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Nu ,taierea se va face fara probleme, problema este defrisarea pieselor ,din curiozitate cu ce vei asambla bucatile taiate. Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Eu utilizez o ghilotina pentru debitarea placatului. Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 @ manolo: piesele debitate vor fi montate pe niste panouri (iar in functie de proiect vor fi lacuite, turnate in rasina, vopsite, etc). Daca nu defrisez piesele adiacente si vreau sa le pastrez in anumite situatii, ar fi o problema privind capacitatea de taiere cu circularul proxxon ? (ma gandesc la procesoare, suporturi RAM, etc) @miron1947: ghilotina nu deformeaza suprafata de contact cu pcb-urile? Ma gandesc ca am anumite piese care trebuie taiate foarte ingust (1-2cm latime) .... Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) Eu n-am taiat placat plantat, ci doar neprocesat, in vederea realizarii unor circuite, dar nu s-au deformat sectiunile debitate, placatul are o anumita elasticitate. Editat Septembrie 28, 2015 de miron1947 Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Intrebare: eu mai am acasa un traforaj electric de la Proxxon (model DS 230/E) si ma uitam acum pe siteuri la specificatii si scrie ca "Taie lemn moale de pana la 40mm, lemn tare pana la 10mm, plastic pana la 4mm, iar metale neferoase pana la 2mm" si se pot cumpara panze traforaj 41 TPI pentru materiale dure si PERTINAX. Oare sa am sanse sa mearga si traforajul la taiat PCBuri? Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Merge cu pinzele indicate ,doar rabdare sa ai ,asa cu piese cu tot ar merge un flex mic 115 ,disc subtire de 1mm si o ...mina sigura. Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Dragomir Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Pai tocmai de asta vreau sa scap, de folosit flex, pt ca acum am un Dremel 3000 care se comporta ca un flex, insa vreau ceva cu care sa pot taia perfect drept fasii de o anumita latime (1cm, 2cm...) iar cu mana , oricat de sigura ar fi, nu pot sa tai in linie dreapta o fasii de aceeasi latime. Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Atunci tot un circular e bun, poate unul mai mare si un disc diamantat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum