Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

E0302 la polaritate inversa afiseaza cca 70% din tensiunea reala

lulu

Postări Recomandate

Defectul, dupa opinia mea, urmare a unor masuratori, este localizat in amplificatorul de intrare, un amplificator transconductanta cu modulare si demodulare chopper.  Schema amplificatorului este anexata prezentei.

Permiteti-mi sa descriu sumar montajul, asa cum apare in cartea tehnica a multimetrului digital E0302.

Amplificatorul furnizeaza un curent proportional cu tensiunea aplicata la intrare, curent care incarca liniar condensatorul de integrare C23. Amplificatorul are 2 circuite integrate : A2 ca amplificator principal si A1 ca amplificator cu chopper.  Tranzistorii T2,T3 formeaza multivibratorul pentru choppare.

Redresorul de curent asigura trecerea curentului prin condensatorul de integrare intr-un singur sens, indiferent de polaritate. La o tensiune pozitiva la intrare, curentul merge direct la condensatorul de integrare C23, prin diodele D16.....D19, iar la polaritate negativa curentul este inversat de A3 .

-----------------------

Defectul consta in  diferenta majora  intre citirea cu polaritatea directa si cea inversa, vizibila si pe amplitudinea foarte diferita a  formei de unda triunghiulara de pe condensatorul de  integrare. Am gasit ca la iesirea lui A2, la polaritate inversa amplitudinea este mult mai mica decat la polarizare directa  si m-am concentrat pe aceasta zona a montajului. Semnalul la intrarile A2 (pinii 2 si 3) este egal, dar de polaritate inversa, adica este OK.. Schimbarea lui A2 (LM301) nu a rezolvat nimic, iar componentele adiacente nu apar defecte la masuratori.

Astept orice sfat care sa ma conduca la rezolvarea defectului

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lulu

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări