Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa acumulezi si sa folosesti energia electrica ?


vasy_gsm

Postări Recomandate

M-am gandit si eu ,sa incep sa fac o masinarie de asta acasa. Este vorba despre un dinam corespunzator (un generator) de curent care sa fie antrenat de un motor Diesel foarte mic gen scutere,a carui energie produsa sa o acumulez intr-un acumulator de astea de la trenuri ,cu foarte multi amperi. Daca ar fi rentabila aceasta chestie ar trebui calculat ,eu as avea nevoie cam de maxim 5KW/zi. Si cu un converter 12 s-au 24 ori 48V/220V, sa o pot folosi in casa la cele necesare. Daca cineva a mai facut chestia asta si daca iese mai rentabil de cat sa platesti la Renel curentul asta atata de scump. Ceva idei ar fi binevenite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • one

    3

  • vasy_gsm

    2

  • sla

    2

  • Adrian Luben

    1

Top autori în acest subiect

Nu cred ca o sa iesi in avantaj, gandestete ca motorul ala trebuie intretinut si el,poate ai probleme cu zgomotul etc, daca chiar vrei sa platesti mai putin, puneti spoturi cu leduri(becurile cu incandescenta mai ca se comporta ca raditoare de caldura :smt005 si pierd f multa energie aiurea) sau neoane sau becuri economice(mie unul nu-mi plac deloc), pune-ti senzori de miscare sau capacitivi(ca-s muuult mai ieftini) si o sa ai o imbunatatire substantiala. Iar daca chiar vrei sa obtii energie, foloseste panouri cu celule fotovoltaice, vezi ca se discuta pe forum despre asta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ca sa transformi motorina in energie electrica ai urmatorul lant: motor Diesel- generator cc (dinam)- baterie- invertor- transformator. Randamentul intregului lant este egal cu produsul randamentelor fiecarei verigi. Gindeste-te ca motorul Diesel n-are randament mai mare de 30% ( unul de putere mica nici atita), generatorul de 5-6 kW n-are randament mai mare de 80%, s.a.m.d. Astfel incit randamentul total nu va depasi 10-15%. Si inca ceva- in pretul motorinei pentru transport ( care banuiesc ca o poti procura) intra si accizele, care reprezinta destul de mult. Titeiul pentru termocentrale nu contine accizele respective, randamentul turbinelor termoelectrice este mult superior, cu toate pierderile ulterioare ( transformatoare, distributie, etc), costul pentru 1kWh energie produsa de Electrica sigur este inferior costului pentru acelasi kWh produs acasa de Diesel+ celelalte. Sa nu mai vorbim de complicatiile tehnice...Energia produsa de Electrica este obtinuta din carbuni, titei, hidro si nuclear, fiecare avind cost diferit. Pretul pe care-l platim tine seama de ponderile tipurilor de "carburanti". Per total n-ai cum obtine energie mai ieftina!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mi-a atras atentia afirmatia:Pretul pe care-l platim tine seama de ponderile tipurilor de "carburanti". care este corecta. Da, tine seama. Doar ca mai tine seama si de altceva, anume pretul este semnificativ marit de lantul de vanzari si cumparari intermediare pana la utilizatorul final al energiei. In acest lant se regaseste de mai multe ori Statul roman!!! Este una dintre cele mai mari hotii din Romania, inca ne-considerata la adevarata ei "valoare". Ca sa revenim la subiect, colegul nu trebuie sa compare pretul cu care el (va) produce energia (pornind de la motorina) cu pretul din factura de electricitate (puternic influentat de ceea ce am mentionat) ci cu pretul adevarat. Practic produce energia intr-un loc si tot acolo o utilizeaza.

Link spre comentariu

Iese mai scump sa iti produci singur energia cu grup electrogen decat sa o cumperi de la Electrica, altefel toata lumea ar fi avut cate un motor in casa, asa cum au unii centrala termica proprie! Daca nu credeti inmultiti si singuri! :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

Este mai scump intr-adevar, dar nu uneori ce e scump de fapt e ieftin si de multe ori ce e ieftin e scump.Pare un joc de cuvinte dar sa dau cateva exemple:Furnizorul meu de internet m-a lasat fara legatura vreo 3 saptamani, exact in momentul cand aveam o necesitate mare pentru acces internet. Consecinta: m-am conectat la net prin telefonul mobil, cu un pret mai mare. Acum am schimbat si furnizorul, cu altul, cu pret mai mare cu 50%, dar ceva mai bun.Alt exemplu: ce folos ca un anumit furnizor de servicii GSM are mii de minute la cartela sau abonament, daca la mine in oras, in anumite momente ale zilei (de varf), are toate liniile ocupate? Solutia, un abonament la cel mai scump furnizor, dar care nu mi-a facut in 5 ani nici o figura.Pentru a furniza energie electrica unui imobil care se afla de exemplu izolat de localitate, sau este folosit ocazional (o vila la mute, sau, cazul meu, o casa la "tara"), costa mai mult conectarea la Renel decat pretul serviciului. Un generator de aproape 1kW am vazut la Practiker la 350RON. Daca acesta consuma sa zicem 1L de benzina pe ora asta inseamna 3.5RON, fata de 0.72RON la Renel. Este de 5ori mai mult, dar uneori merita. Pretul conectarii la Renel este intre 1000-2000RON, in functie de retea (220-380V~). Pe perioade scurte este avantajos un generator propriu.Am spus 0.72RON pret la Renel. Pretul este de fapt 0.6RON+abonament, dar avand in vedere ca majoritatea contoarelor de energie electrica "masoara" in plus cam 20% am pus 0.72. Puteti face singuri proba, eu am incercat la multe contoare: se conecteaza in consumator de putere cunoscuta, sau se masoara curentul consumat, se cronometreaza timpul ueni rotatii (sau mai multe). Sunt 480rot/kW sau oricum scrie pe contor cate rotatii sunt. Puteti masura singuri cat inregistreaza contorul dvs.

Link spre comentariu

Am lucrat la Electrica acum niste ani.Eroarea fiecarui contor in parte este masurata, iar limita maxim admisa trebuie sa fie mai mica decat cea scrisa pe aparat (clasa de precizie a aparatului), in orice caz muuult mai mica de 20%.Cele care nu se incadrau nu erau montate.One, s-ar putea sa ai un contor defect, cere sa ti-l schimbe.LostCell, Reteaua in romania este de 220V c.a., nu de 230V.

Link spre comentariu

Am masurat acum vreo 10ani, cand locuiam in Bucuresti si acum vreo 5 ani la mine acasa si la o cunostinta.

Este adevarat ca recent nu am mai masurat dar este o tema pentru zilele urmatoare.

Totusi, daca cei de la Electrica au verificarea metrologica la zi, o sa imi dea cu ea peste nas.

LostCell, contorul masoara energia, deci daca creste tensiunea atunci si aparatul meu consuma o putere mai mare, deci mai multa energie.

De la 220 la 230 nu prea sunt 20%. Totusi, ca sa va distrati, eu va recomand sa faceti experienta: luati un bec de 100W sa zicem, masurati curentul cu un ampermetru, poate nu are exact 100W, apoi cronometrati sa zicem 10rotatii la contor. Va rog sa imi spuneti si mie rezultatul. Eu o sa masor iarasi in zilele urmatoare.

Link spre comentariu

Indiferent cit este tensiunea ( 220, 230, 240V, functie de cit de de aproape esti de transformator si de consum), contorul inregistreaza energia (kWh), incadrindu-se in clasa de precizie marcata pe instrument (tensiunea si curentul din fiecare moment fac ca rotita de aluminiu a instrumentului sa se roteasca cu o viteza proportionala cu aceste marimi). Puterea consumata depinde de tensiune la consumatorii rezistivi ( cum sint becurile), dar la aparatele electronice moderne nu depinde semnificativ ( sau chiar deloc), la motoare ( respectiv agregate echipate cu motoare) poate creste consumul cu cresterea tensiunii (sau chiar arde motorul) daca motorul era proiectat la limita saturatiei miezului feromagnetic. Dar sa revenim la problematica initiala: merita sa-ti faci acasa un generator antrenat de un motor Diesel, astfel incit sa fie mai economic decit energia electrica de la Electrica? Eu zic : Categoric NU!Chiar daca ti-ar da cineva motorina gratis, mai bine vinzi motorina si platesti curentul electric decit sa ti-l produci singur. Cu toate pierderile, cu toata "hotia" de la Electrica, n-ai cum sa iesi mai ieftin. Bineinteles ca aici nu intra cazurile speciale, de case izolate, acolo unde nu sint conditii pentru transportul normal al energiei electrice. Vorbim de o casa care este legata la retea si se pune problema sa-si faca energie electrica mai ieftina.

Link spre comentariu

Se folosesc si in Romania la scara mai mica binenteles, generatoare pt locuri izolate. Cunosc pe cineva ce are la munte combinatia de panouri solare, acumulatori si generator disel de cativa kW . La bloc ar fi cam nasol sa ai generator disel in apartament :smt005Si in legatura cu tensiunea de la retea, dupa integrarea in uniune, oficial in Romania s-a trecut la 230V ... era si inainte intre 215 si 230, depindea de zona, dar acum cica tre sa fim aliniati la uniune, daca vrem sa mai exportam sau sa importam energie electrica :)

Link spre comentariu

Exportul si importul de energie electrica nu se face la 220 V nici la 230 V. :goodman: Se face pe linii de inalta tensiune, de obicei 400 KV sau 220 KV (adica 400000 V sau 220000 V, curent alternativ, 50 Hz).

Link spre comentariu

Era undeva intr-o revista TEHNIUM cu ceva ani in urma ,nu mai stiu numarul, o persoana a facut un experiment cu un stalp inalt de cativa metri ,ridica greutate-a pana sus nu stiu cum si cobora in jos incet si avea bineinteles , un REDUCTOR si un dinam care producea curent,curent care putea fi stocat intr-un acumulator. As fi vrut sa mai vad odata chestia aia......AICI IN ACEASTA IMAGINE ESTE NUMAI ORIENTATIVA,CHESTIA ASTA... Sa vad ce pareri aveti despre asta. mentionez ca era publicata in revista pe vremea lui Batranul.

Link spre comentariu

Da, e interesant, numai ca ar fi de preferat ca acea greutate sa fie ridicata cu ajutorul unei forte naturale (vant, apa) si sa aiba o greutate suficient de mare. Nu este de neglijat faptul ca prin angrenajele care transforma energia "alternativa" in ridicarea greutatii si coborarea in alta forma de energie, se poate pierde destula energie prin frecare.Sa zicem ca avem o greutate de 5t ridicata la 10m inaltime.Energia (cu randament 100%) ar fi 5000 x 9.8 x 10 = 490000 J, adica o energie de 0.136 kWh, suficienta pentru a tine aprins un tub fluorescent sa zicem de 15W timp de 9 ore (randament 100%), cam cat tine si un acumulator de 12V/12Ah (randament 100%).Concluzia: ori maresti greutatea, ori iti faci o morisca cu dinam, care incarca o baterie mai mare.Sau iti iei butelie. Au aparut de exemplu lampi cu butan care pot fi folosite la iluminat. Nu mai spun de incalzire.Deci ideea e frumoasa, dar "pica".

Link spre comentariu

Am calculat si eu costul energiei alternative, in mai multe variante; produsa cu grupul electrogen, e de 3-5 ori mai scump kWh decat la Electrica, neglijand timpul si munca de intretinere a "instalatiei" si facand aprecieri "optimiste" asupra randamentului.Utilizarea de celule fotovoltaice este destul de interesanta, problema e investitia mare, precum si durata de amortizare cam lunga, in conditiile unui numar cam redus de ore de soare pe an.Energia eoliana e mult mai eratica si cere pozitie expusa vantului, de preferinta unuia domonant, pentru a putea utiliza o constructie fixa. Problema ar fi o constructie suficient de inalta, pentru a "prinde" suficient vant. Nu e practica in orase, care sunt amplasate in vai, in locuri de regula ferite de vant. Ramane si aici problema unei constructii mecanice dificile si necesitand intretinere.Mult mai realista e solutia utilizarii unor accesorii (in special pentru iluminat ) mai economice (lampi altele decat cu incandescenta, unde randamentul unui bec e de 2 pana la maximum 5%, dar e doar 0,5-1-2 RON!!) si utilizarea de senzori pentru locurile unde lumina e mereu "uitata" aprinsa (holuri, debarale, poduri, scari, subsoluri, etc. )Succes!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări