roscatu Postat Septembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Transformatorul fiind E+I, nu e foarte usor de scos spire de pe el. Mai pe romaneste ce face acel triac? am vazut ceva scheme cu el pentru un bec sa se stinga treptat. Link spre comentariu
PKP98 Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 (editat) Nu stiu cum functioneaza ,dar stiu ca dintr-un potentiometru setezi o anumita tensiune alternativa, de exemplu de la 100 la 220Vac la puteri destul de mari,dar am auzit pe forum in mai multe topicuri si chiar domnul @validae ti-a spus in acest topic ca forma de unda va fi destul de urata si ca nu-ti recomanda sa-l folosesti. In loc de acea lampa pui traful tau si setezi din potentiometru pana ai la iesirea trafului 2x12 sau cat vrei tu. Uite si o schema cu un triac: Editat Septembrie 27, 2015 de PKP98 Link spre comentariu
elmar Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 In loc de acea lampa pui traful tau si setezi din potentiometru pana ai la iesirea trafului 2x12 sau cat vrei tu. Uite si o schema cu un triac: images.png Nu e indicat aşa ceva...mai ales la un amplificator audio! Triacul va induce oscilaţii parazite în amplificator. Link spre comentariu
PKP98 Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Am spus si eu ca nu e indicat sa-l foloseasca la aceasta aplicatie.O sa fac si eu un montaj de acest fel cu variator ,un traf si un amp audio sa vad cum si ce se aude,sunt tare curios,sper sa nu scoata fum Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 (editat) Ca sa reduci tensiunea, fara a desface transformatorul, ai mai multe variante: 1-inserierea unor diode intre puntea redresoare si C filtraj (filtraj si mai bun daca utilizezi C-diode-C). In catalog gasesti urmatoarele date: 6SixP.......1,25V/6A D10Nx......1,4V/35A etc Poti utiliza si punti, unde ai 2 serii a cate 2 diode. Dezavantajul este ca ac. diode trebuiesc puse pe radiator; 2-utilizarea unui variator de tensiune, cu dezavantajul subliniat de colegul @validae; 3-inserierea bobinei primare cu o R sau C. Dezavantajul este marire R interne a sursei; 4-filtraj LC cu care vei obtine aprox. 16V. Dezavantajul este L, care pt. curentul cerut este mare, grea si scumpa; Cea mai ieftina metoda adaugarea unor spire in primar sau scoatere unor spire din secundar. Daca ai norocul ca secundarul sa fie bobinat cu 2 fire in paralel, nici nu ai nevoie sa desfaci transformatorul. Spor Editat Septembrie 27, 2015 de vera Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Dacă puneai o poză cu acel transformator, puteam vedea ce șanse sunt de a fi modificat chiar fără a-l demonta.Câteva zeci de spire nu sunt greu de dat sau de scos prin spațiul dintre bobină și tole.Dar așa, o lungim cu fel de fel de variante.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum