Mihalache Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Buna! Care poate fi frecventa maxima a curentului alternativ in un fir de cupru? Din cate stiu eu un radio functioneaza la o frecventa de la 100kHz pana la sute de MHz. MicroUndele pana la cativa GHz . unde se opreste frecventa curentului? Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 @Pinti, nu suntem la Bodegă. Păstrați totuși glumele pentru alte secțiuni. radu42...nu există neapărat o limită maximă a frecvenței ce poate fi transportată pe un fir de cupru, dar peste anumite frecvențe apare ,,efectul pelicular,, la care conducția curentului electric se face mai mult periferic (la suprafața conductorului), deci la frecvențe mari se folosesc cabluri multifilare formate din fire subțiri și izolate independent între ele.... Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Ba eu cred că există . Pe măsură ce frecvența crește avem tot mai puțin undă și tot mai mult particulă. Modelele clasice ale conducției electrice în metale bazate pe purtători liberi (electroni) nu se mai aplică , ba mai mult , se pare că aceștia contribuie la conducție din ce în ce mai puțin . Și ca o argumentare - lumina este tot o radiație electromagnetică dar după știința mea nu trece prin cupru. Aș zice că limita este aceeași cu limita între electric și optic . Oricum , o explicație mai savantă mă depășește . Ce am zis mai sus este mai mult intuitiv. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Ar trebui poate să revină colegul cu niște lămuriri, respectiv pentru ce aplicație practică dorește să afle aceste limitări, fiindcă la modul general ajungem și pe tărâmuri SF.Fiind vorba de un curent electric (o mișcare ordonată a purtătorilor de sarcină electrică printr-un conductor) nu cred că ajungem totuși la optică.Cel puțin eu mă gândeam la aplicații practice privind curentul electric.. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Ai dreptate , întrebarea era din start Off Topic pentru secțiunea asta . 1 Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Din cate stiu microundele se afla la limita inferioara a spectrului luminii, si totusi sunt creeate electric/electronic... Poate ca totusi ideea lui UDAR cum ca exista o zona de o oarecare convergenta intre ele, totusi este intemeiata, nu stiu, si eu presupun doar... Oricum cert este ca frecventa maxima pe care un conductor o poate conduce ( fie ca este cupru simplu sau argintat ) este mult peste ceea ce un electronist pasionat de alimentatoare, are nevoie. Mai sus de atat topicul nu-si are locul aici, ci poate la sectiunea incepatorilor care este una mai generalista, sau la bodega unde postari offtopic ca ale lui Pinti si Radu ( pe care le-am eliminat intre timp ), nu ar fi sanctionate. Deci Mihalache exista vre-o aplicatie ce tine de alimentatoare de orice fel, care te intereseaza in mod deosebit pentru acest topic? da detalii te rog. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Ba eu cred că există . Pe măsură ce frecvența crește avem tot mai puțin undă și tot mai mult particulă. Modelele clasice ale conducției electrice în metale bazate pe purtători liberi (electroni) nu se mai aplică , ba mai mult , se pare că aceștia contribuie la conducție din ce în ce mai puțin . Și ca o argumentare - lumina este tot o radiație electromagnetică dar după știința mea nu trece prin cupru. Aș zice că limita este aceeași cu limita între electric și optic . Oricum , o explicație mai savantă mă depășește . Ce am zis mai sus este mai mult intuitiv. Este vorba de caracterul dual al luminii, unda-corpuscul. Avem de fapt flux de fotoni . Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 S-a ajuns la peste 1Thz. Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Lumina are lungimi de undă ce o situează într-o gamă de frecvențe de sute de THz. Într-un răspuns on topic intră ceva chimie-fizică ce nu mai dețin. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Trebuie definit ce înseamnă conductor din cupru, poate fi de diferite construcţii, forme şi secţiuni, iar ptr frecvenţe înalte se argintează sau chiar se aureşte (desfaceţi un telefon mobil, o mufă de radiofrecvenţă... etc). N-am văzut conductor multifilar la frecvenţe foarte înalte, doar conductor simplu, explicaţia e că traseul e mai scurt, pierderile şi capacităţile parazite mai mici. În mod sigur producătorii unui echipament radio au testat aşa numitul conductor la frecvenţa maximă, totuşi va fi folosit la o frecvenţă mai joasă practic. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Așa numita ,,litz wire,, sau pe românește ,,liță de radiofrecvență,, este un exemplu de conductor optimizat pentru înaltă frecvență... Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 (editat) Mai sus de cateva sute de KHz lita de RF multifilara e inutila , chiar nerecomandata . Bobinele de acord pentru UM ( 531 - 1620 KHz ) sant deja realizate din conductor monofilar . Bobinele de FI - MA clasice ( 455 KHz ) la fel , in schimb cele de110 KHz , de la anumite receptoare mai vechi , sau de la cele dubla - tripla conversie ( penultima , ulltima schimbare ... ) sant realizate din multifilara RF . Pe masura ce se urca in frecventa ( US ... ) conductorul avanseaza in diametru si de la sute de MHz devine " teava " , gol pe interior . Argintarea si aurirea duc la cresterea Q , prin scaderea rezistentei ohmice a caii de curent , " superficiala " la suprafata conductorului in cauza . La extrem , apar ghidurile de unda , care devin si segmente acordate pe frecventa dorita , cavitati rezonante sau antene horn etc . Cine a vazut un ansamblu RF la 50 GHz si in sus , are nevoie de ceva " reculegere " in a intelege topologia circuitului , asta daca e familiarizat cu domeniul . As posta foto , dar nu am ... nu era voie de asa ceva . Pentru exemplificare ... ceva generalist ( comercial ) ! ... " mult " metal pretios , din mai multe motive ... Manipularea se face cu manusi ( de unica folosinta ... ) . Editat Septembrie 27, 2015 de gauss Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Din păcate singurul care lipsește de aici este inițiatorul topicului, care putea să ne lămurească mai bine despre ce dorea să știe până la urmă..... Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 (editat) Raspunsul ( macar debutul cautarii ... ) e banal . https://www.google.ro/search?q=electromagnetic+waves+spectrum&client=opera&hs=qHV&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI-ZWKgveWyAIVRLkUCh0qAQky&biw=1600&bih=791 Se pun tot felul de intrebari , unele din plictiseala ... sau fara motiv plauzibil , doar pentru amuzament . Sau chestii prozaice , gen ceva subiecte pe la vreo institutie de invatamant ... Initiatorul topicului a pus intrebarea si a parasit forumul ... cel putin pana acum . Se pare ca nu " sta in apa " , de necesitatea unor eventuale raspunsuri . Editat Septembrie 27, 2015 de gauss Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 (editat) E drept că lipsa OP lasă să curgă valuri de Off Topic. Totuși postarea inițială era asta : Buna! Care poate fi frecventa maxima a curentului alternativ in un fir de cupru? Din cate stiu eu un radio functioneaza la o frecventa de la 100kHz pana la sute de MHz. MicroUndele pana la cativa GHz . unde se opreste frecventa curentului? Este , cred , evident că omul nu se referea nici la bobine de UL nici la surse în comutație . Deci toate explicațiile cu liță, efect pelicular , ș.a.m.d. sunt la rândul lor Off Topic. S-a spus mai sus că s-a ajuns la THz . Cu ce , cu unde radio ”clasice” ? Ultima bandă clasificată de ITU , banda 12 sau THF acoperă domeniul 0.3-3 THZ deci atinge valoarea pomenită . Totuși , tehnicile folosite aici sunt deja un mix între electric și optic - lasere în infraroșu îndepărtat . Poate asta e limita de care facem vorbire . ”Lumina” folosită pe fibre optice este la aproape 200THz, mai precis în jurul a 193.5THz fereastra cea mai folosită de 1550nm și peste 200THz la celelalte ferestre iar vizibilul începe la peste 400THz. Editat Septembrie 27, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum