Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor auto defect!

Vizitator ml88lm

Postări Recomandate

Vizitator ml88lm

Buna ziua! Am un redresor auto cu seleniu cu un fir de la puntea redresoare desfacut si cele 11 de la traf desfacute, erau prinse pe comutatorul de reglaj fin. Cum ar trebui legate?

Firul verde de la punte in contact cu cate unul din celelalte 11, imi da curent, dar la 14v conectata bateria, ampermetrul imi indica 1A

post-221717-0-59085300-1443269149_thumb.jpg

post-221717-0-78752900-1443269516_thumb.jpg

post-221717-0-95989200-1443269527_thumb.jpg

Editat de ml88lm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

5

• costi75

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator ml88lm

Ampermetrul indica 1A indiferent pe care din cele 11 fire conectezi puntea?

Tensiunea de 14V este masurata in gol sau cu bateria conectata?

Tensiunea este masurata in gol, pe fiecare fir am alt voltaj

Link spre comentariu

In primul rand, ceva de acolo nu functioneaza corect, ori ampermetrul nu mai indica corect, ori acumulatorul e foarte bine incarcat sau defect ( ar trebui sa absoarba un curent mai mare la aceasta tensiune) ori vreun contact imperfect pe undeva, la cum arata redresorul, se vede ca a trecut ceva timp peste el.

Ca o prima verificare v-as sugera sa conectati la iesirea redresorului un bec de far de 12v si sa vedeti ce curent indica ampermetrul,ar trebui sa arate undeva intre 4-5A.

Becul ar trebui sa lumineze puternic.

Da ca lucrurile stau asa, atunci bateria are o problema( defecta). Astept sa reveniti cu detalii.Incercati sa raspundeti la toate intrebarile,altfel nu avem de unde stii ce se intampla acolo.

Spor!

Link spre comentariu
Vizitator ml88lm

Arde slab becul. Se ridica la 2A ampermetrul.

Pe schema firul 9 cu 11 sunt legate impreuna? La mine toate 11 sunt libere si cel verde de la punte pe care il leg cu unul dintre cele libere

Link spre comentariu

Cableaza comutatorul ala de trepte folosind voltmetrul pt c.a.si pe urma schimba redresorul ala cu seleniu.Mai mult ca sigur se poate reconditiona insa e prea mult de munca sa-l aduci in stare buna de functionare,si nici atunci nu stiu daca te va satisface.Jucaria asta e din vremuri stravechi,cand pt o dioda de putere si aia pe germaniu,erai in stare sa rupi o mana cuiva,se gaseau greu si erau scumpe.Acum nu e nici o problema sa gasesti o punte sau diode separate cu care sa-ti formezi o punte(placile vechi le poti folosi ca radiator) si o sa vezi ca jumate din problemele tale cu aceasta scula vor dispare.Pe urma vei avea timp sa te ocupi si de ampermetru si alte mofturi.

Link spre comentariu

Pai hai sa vedem...se da un traf intr-o coasca antica ce scotea initial printr-un redresor cu seleniu max 48V/10A...oare cu ce  poate fi schimbata anomalia aia de punte decat cu una mai mare sau egala cu ce ai tu acolo,cu siliciu.Dar avand in vedere ca acum gasesti multe chinezarii poti lua o punte de 100V/50A si ai rezolvat-o.

Ma uit luni pe la mine,o vreme pastrasem ceva comutatoare din astea pt un aparat de sudura,dar cum moda asta a trecut de mult,nu mai stiu daca nu cumva au luat drumul pribegiei...daca ai noroc,poate gasesc ceva cu care sa schimbi,pt ca in afara de traf in cutia aia nu mai ai nimic bun din cate se pare.Mai bine baga o sarcina pe traf si forjeaza-l putin,ca te trezesti dupa ce muncesti la coasca aia,cand bagi sarcina sa scoata ceva fum...trebuie sa tii seama ca bobinajul s-a facut in cel mai fericit caz acum 40 ani,si orice izolatie in timpul asta are toate justificarile sa se deterioreze.

Link spre comentariu

Ai citit ce-am scris mai sus?daca da,atunci ai aflat ca abia luni pot sa-ti spun daca am sau nu.Altfel,o alta solutie ar fi o placa cu borne,pe care sa plimbi tu conexiunea,cupland pe rand cursorul cu cate o infasurare.Scoti un fir cu o banana in mijloc si in cerc 10 borne(sau cate pozitii a avut trasnaia aia de comutator) in care iti cuplezi treapta dorita.E doar o sugestie,poti amplasa acele borne cum vrei tu,important e sa le botezi cu un numar sau o litera ca sa le stii de unde incep si unde se termina.In nici un caz n-as renunta la facilitatea asta de reglaj,daca tot sunt puntile alea scoase din bobinaj.

Revin cu mentiunea ca pana te hotarasti ce vei pune pt reglaj,sa cuplezi o sarcina pe toata infasurarea secundara,deci 48V, de macar 5...6A (chiar si fara redresare daca sarcina iti va permite)si sa vezi daca traful ala nu cumva transpira in cateva ore.

Link spre comentariu

Despre firul 11 poti citi aici

http://i58.tinypic.com/jsm45h.jpg

Sunt niste instructiuni de pe o astfel de jucarie, dar de 24V/10A(deci traf mai mic).De cand era noua scula asta,cei care le-au fabricat au recunoscut ca redresorul cu seleniu mai face figuri din cauza contactelor intre placi,imbatranirii seleniului,dar nici ei  n-au crezut ca vor functiona si in 2015 :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări