Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tipuri de lemn


Vizitator csl

Postări Recomandate

As dori sa fac si eu chestii gen ca in clipul acesta.Dar nu stiu ce tipuri de lemn sa caut...Ma ajuta cu enumerarea unor tipiri ca sa stiu de unde sa incep?Ce culori merg combinate ce lemn merge pe fundal si restul.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • harfa

    2

  • marian_762001

    1

A trecut anul...dar poate e potrivit un raspuns chiar daca e tardiv. Potrivit pentru viitoare lucrari si pentru alti hobysti interesati.

 

In primul rand, in clipul citat, se afirma  ca materialul e "ash" adica frasin. Din ce vad insa pare sa fie plop. Prea mare importanta nu are...

 

Cateva esente moi:

Teiul- aproape alb, fara noduri, nervuri si fibra vizibile, fara desen si caracter. Foarte moale si usor de sculptat, taiat, frezat fara bavurare. Excelent de lucrat dar nu are rezistenta, se rupe cu mana de-a lungul fibrei.

Plopul- apropiat teiului dar  mai tare si cu tenta verzuie.

Conifere- as sta departe de ele in acest caz. Bavurare puternica, despicare si aschiere , denivelare pe fibra tare, culoare alba cu nervuri rosiatice tari si exfoliante, se pateaza usor etc. Sint frezabile dar au nevoie de slefuire si chiar slefuit, taietura are margini rupte. Rupe freza usor datorita diferentei mari de densitate intre fibrele moi si tari. Se coloreaza doar cu bicromat de potasiu. Baitzul le pateaza. Recomandat pentru constructii si material ajutator (suportul piesei de strunjire-frezare daca e cazul).

 

 

Cateva esente medii accesibile:

Nuc- are caracter puternic, nervuri fibre, pori, dar ramane bun la frezat. E maron uneori foarte inchis (american) sau deschis ( circasian).Seamana mult cu mahonul de aceea chiar este utilizat in imitarea acestuia. E mai tare decat mahonul si , uneori , mai scump in special cel cu caracter puternic si mai ales circasian (Romania, Turcia).

Stejar, fag: sint de culoare maroniu spre kaki (mai inchis stejarul) , fagul fiind uneori foarte deschis. Au aschiere facila, se pot despica in timpul lucrului, dar raman frezabile, cu bavura ceva mai multa. Stejarul contine mult fier. Spalarea cu vata de sarma e nerecomandata, pentru a evita pigmentarea cu tanin (puncte negre foarte evidente).

 

 

Cateva esente tari accesibile la noi:

Ciresul: culoare crem-rozaliu , uneori cu nervuri cu tenta verde. De obicei are caracter. E compact , fara pori, tare la frezat dar nu da bavura si rupturi brutale. Excelent.

Artarul: are caracter functie de sensul in care e taiata scindura (tigru, ochi, radacina, simplu). E descis la culoare  alb-galbui. In rest la fel ca ciresul. Excelent

Fagul: nu are caracter, nu are pori foarte mari. E de culoare bej, usor rosiatic spre foarte deschis. E tare si are deformabilitate mare. La frezare e bun dar se poate deforma in timp. Recomandat la piese mici pentru astfel de lucrari.

 

Cateva esente exotice gasibile si la noi:

Mahon - e ca nucul dar rosiatic. Se utilizeaza la rindul lui in imitarea nucului. Mahonul filipinez e cel mai slab. Nu are culoare buna (e aproape alb, e foarte moale si fibros). Se mai numeste si Luan. Mahonul american si african, au structura, culoare (bej-roscat spre rosu) si rezistenta asemanatoare. Mahonul sudamerican e intens , mai tare si cu variatii mari de caracter (desenul fibrei) si structura. E cel mai utilizat. Mahonul cubanez e cel mai frumos dar e prohibit.

Abanos- culoare neagra  compacta, uneori cu nervuri bej foarte deschise. E tare si dens fara desen , si pori. Nu se incleiaza bine datorita structurii neporoase (extrem de dens si compact).

Teac-ul seamana putin cu nucul, dar e dens (greu, rezistent la intemperii-se utilizeaza mult la exterior). Are caracter , culoare inchisa cu nervuri de diferite nuante si chiar culori. Seamana putin cu Cocobolo.

 

 Mahonul se gaseste in comertz la un singur magazin  cu locatii in Brasov si Remetea Mare -Timis. Nu pot spune numele magazinului din motive de publicitate.  Tot acolo se gasesc toate esentele enumerate, precum si altele ca: Bubinga (seamana cu mahonul), Zebra (dungi de culoare unt+negru-maron inchis), Cocobolo, Rosewood (seamana cu nucul dar muuult mai "viu" in desen) etc. Esente exotice , pentru piese mai mici , le gasiti in material prelucrat :podele (teac, cocobolo, bambus), statui africane (abanos)etc.

 

 

Combinatia de culori: orice merge cu orice, dar nu as pune prea multe culori impreuna (doar 2-3). As evita combinatii de lemn moale cu lemn tare. Mozaicul se face doar cu lemn tratat, altfel apare dilatarea in esente diferite, cu deformabilitate si crapaturi.

In ordinea preferata a prelucrarii prin aschiere (freza, strung) : 1. Abanos, Artar, Cires,Teac, Cocobolo, Zebra, Snakewood (esente tari si fara pori) si unele esente moi: tei, plop,  etc. 2. Fag,Nuc, Mahon, Stejar, luan,Balsa.3 Conifere.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Este un singur magazin in Romania care vinde esente de lemn. Are sediul in Brasov si are un magazin mare in Remetea Mare , jud Timis, pe drumul E70 catre Lugoj. Chiar la iesirea din Remetea pe partea dreapta. Daca va uitati pe harta il gasiti. E singurul magazin mare in localitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări