Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

temperatura maxima a capsulei unui tranzistor

Postări Recomandate

Vreau sa stiu care este temperatura maxima pe care o poate suporta un tranzistor (ma refer aici la capsula, nu la cristal)Ma intereseaza daca pot rezista de exemplu irfp 240 si irfp9240 la temperaturi continue de 115 -120 de gradeVreau sa stiu pentru ca vreau sa construiesc un sistem de racire compact (mult mai mic decat radiatorul conventional), fara piese in miscare special pentru amplificatoere de putere foarte mare >1000W , dar care din motive financiare nu poate raci sub aprox 105 de grade.Daca merge, cine stie... poate pun de-o inventie. :wink:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

2

• bogdanel

1

• nelu F

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Temperatura maxima la carcasa este egala cu temperatura maxima la cristal, daca n-ai disipare pe cristal. Daca ai disipare, aceasta temperatura scade, in functzie de rezistentza termica capsula-cristal. Astea se pot calcula in analogie cu electricele.

http://www.pcpaudio.com/pcpfiles/transi ... RFP240.pdf

primul link de google la irf240.

In figura 1 se vede clar: la 0W disipare ai Tmax 150°C.

la 100 grade ai putere disipata maxima de 60W, iar la 110 ai 48W, dupa mintea mea. Deci se pot folosi radiatori mai mici, dar trebuie pushi doi in paraleu. Nu shtiu la cat de rentabil este, mai ales ca temperatura inalta e periculoasa pentru restul montajului. Iar in audio e bai mare cu polarizarile constante pe toata gama de temperatura.

Iar de inventzie, stai linishtit. Sunt deja tranzistori SiC, care merg pana la 800°C la cristal.

Link spre comentariu

NeXuS_3, cred ca bogdanel a fost f. clar. Rezista la 115-120°C, dar cu scaderea corespunzatoare a puterii maxime disipate. Daca aceasta putere este insuficienta pentru aplicatia ta, trebuie sa maresti corespunzator nr. de tranzistori prin punerea lor in paralel.Trebuie sa tii cont si de rezistenta termica capsula-radiator (capsula are temperatura mai mare decat radiatorul) atunci cand setezi termostatul si acesta monitorizeaza temperatura radiatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări