Vizitator romica1 Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 Va salut, Am luat de pe internet amplificatorul HARMAN/KARDON HK6500. La punerea in functiune am constatat ca dupa 10 minute se incinge tare. Am ascultat muzica la un nivel de 35-40% din volum, timp de 2 ore fara ca sunetul sa sufere. Din cand in cand am dat mai tare insa nu pentru mult timp. Se auzea foarte curat, fara distorsiuni, iar temperatura resimtita de mana era fierbinte. Am considerat ca nu este normal sa fie asa si l-am desfacut. Am constatat urmatorele: -tensiunea de echilibru (mijloc) nu era 0V +/- 10mV setat pe “8Ω” si imi arata -4,6V -curentul de repaus, masurat conform manualului (echivalat in tensiunea ce cade pe rezistentele din emitorii finalilor) in loc de 40mV era de 5mV Vazand diferentele mari fata de manualul de service (luat dupa HiFi Engine), am incercat sa-l reglez dupa metoda descrisa si am constatat ca tensiunea o pot modifica doar cu 1V in sus sau in jos fata de -4,6V. La semireglabilul de curent nu am mai umblat, insa am masurat tensiunea echivalenta in punctele respective (TP4-TP5 si TP6-TP7) dupa 15 minute si am avut pe canalul stang 12mV iar pe cel drept 20mV. Am mai constatat ca rezistentele de la filtrul RC iesire (canal dreapta) erau afumate. Masurate aveau valoarea din schema. Apoi am masurat cei doi condensatori aflati in serie cu rezistentele respective si erau buni. Cu un ESR-metru am mai verificat condensatorii de filtraj, pe cei din bazele finalilor si prefinalilor (10µ/16V) si sunt buni. Alte constatari: -radiatoarele stabilizatoarelor de tensiune (cel de pe placa de baza pentru preamplificator, corector ton etc. si cel de pe placa cu preamplificatorul de pick-up) sunt foarte fierbinti -radiatorul tranzistorilor finali rece spre caldut -transformatorul rece -puntea redresoare putin calduta Masuratorile si constatarile au fost facute punand amplificatorul, dupa cum scrie in manualul de service: -selectorul de surse pe “CD” -volumul la minim (am facut masuratori si cu intrarea in scurt – rezultatele fiind aceleasi) -selectorul de boxe in pozitia ”OFF” -temperatura in camera 25⁰C (erau 26⁰C) Dezechilibrul pe iesire de -4,6V poate fi datorat circuitului de protectie ? Zic acest lucru datorita faptului ca am constatat cu surprindere ca, pe mufa de alimentare a preamplificatorului de pick-up, firul care pe schema arata ca este la masa este de fapt conectat la circuitul de protectie. Acest lucru l-am vazut cand am masurat tensiunile si aveam tot tensiunea de -4,6V. Urmarind traseul firului pe cablajul preampl. de pick-up acesta era lipit intr-un punct si nu ducea nicaieri, iar pe placa de baza a amplificatorului se duce catre rezistentele R37 si R38 din grilele Q401, Q402; R41 si R42 din bazele Q417, Q418; R8, R11, R12, colector Q3. Am atasat "HK6500 selectie manual service" si urmeaza sa atasez schema. Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 (editat) Am mai atasat ''HK6500 selectie manual service 2'' si schema ''HK6500 etaj final stanga si circuit protectie'' HK6500 etaj final dreapta si circuit alimentare Scuze ca am atasat de 2 ori ''HK6500 etaj final dreapta si circuit alimentare'' Corector ton CIrcuit corectie intensitate faza (nu stiu daca asa se traduce) - rezultatul utilizarii acestuia este amplificarea frecventelor joase Preamplificator pick-up MM si MC parte 1 si 2 Lista componente 1 si 2 Lista componente 3 si 4 Lista componente 5 si 6 Specificatii si schema bloc Editat Septembrie 21, 2015 de romica1 Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 Am rugamintea sa-mi spuneti ce parere aveti despre aceste aspecte si va multumesc pentru sfaturile pe care mi le veti da. Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Septembrie 23, 2015 Partajează Postat Septembrie 23, 2015 Credeti ca este necesar sa scot condensatorii de pe calea de semnal si sa-i verific ? (chiar daca sunetul se aude curat, nu este afectat) Aceasta ar putea fi cauza dezechilibrului pe iesiri ? (nu pot aduce tensiunea de la -4,6V la 0V) Daca inlocuiesc rezistentele din partea de preamplificare cu unele cu pelicula metalica, se simte diferenta ? (scade zgomotul incat sa fie sesizabil la ureche) Va multumesc Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Cred ca topicul trebuie mutat la capitolul depanare. Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Septembrie 30, 2015 Partajează Postat Septembrie 30, 2015 Am mutat acest topic la depanare. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 1, 2015 Partajează Postat Octombrie 1, 2015 (editat) Credeti ca este necesar sa scot condensatorii de pe calea de semnal si sa-i verific ? (chiar daca sunetul se aude curat, nu este afectat) Aceasta ar putea fi cauza dezechilibrului pe iesiri ? (nu pot aduce tensiunea de la -4,6V la 0V) Daca inlocuiesc rezistentele din partea de preamplificare cu unele cu pelicula metalica, se simte diferenta ? (scade zgomotul incat sa fie sesizabil la ureche) Va multumesc Nu neapărat, dar nu strică, oricum asta ţine de cosmetizare şi modernizare, nu de reparaţie. Schema e mai complexă decît era nevoie, de asta nu mi-a plăcut niciodată firma asta. Deriva de regulă e din etajul de l aintrare, diferenţialul, dar poate proveni şi din etajul pilot cînd sînt piese devalorizate, foarte rar din etajul final, numai cînd e un trz semistrăpuns C-E. Soluţia e băbească, scoţi frumos toţi semiconductorii de pe placă şi-i verifici separat, mai ales rez de inverse ale joncţiunilor şi de izolaţie C-E, E-C la trz, tot ce nu indică infinit pe cea mai mare scală a ohmmetrului se înlocuieşte. Verifici rez fuzibile să nu fie devalorizate, lipituri reci, etc. ......... Înlocuieşti degeaba rez în preuri, ăla e zgomotul lor. Asta doar dacă nu e ceva clar pe unul din canale sau raportat la un amplif ce foloseşte aceeaşi schemă. Editat Octombrie 1, 2015 de zal Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Octombrie 1, 2015 Partajează Postat Octombrie 1, 2015 Va multumesc mult pentru raspuns. C Nu neapărat, dar nu strică, oricum asta ţine de cosmetizare şi modernizare, nu de reparaţie. Schema e mai complexă decît era nevoie, de asta nu mi-a plăcut niciodată firma asta. Deriva de regulă e din etajul de l aintrare, diferenţialul, dar poate proveni şi din etajul pilot cînd sînt piese devalorizate, foarte rar din etajul final, numai cînd e un trz semistrăpuns C-E. Soluţia e băbească, scoţi frumos toţi semiconductorii de pe placă şi-i verifici separat, mai ales rez de inverse ale joncţiunilor şi de izolaţie C-E, E-C la trz, tot ce nu indică infinit pe cea mai mare scală a ohmmetrului se înlocuieşte. Verifici rez fuzibile să nu fie devalorizate, lipituri reci, etc. ......... Înlocuieşti degeaba rez în preuri, ăla e zgomotul lor. Asta doar dacă nu e ceva clar pe unul din canale sau raportat la un amplif ce foloseşte aceeaşi schemă. Va multumesc mult pentru sfaturi. Referitor la amplificator cautam un Marantz cu vu-metre pe ace, (am un deck Marantz 5010 cu care doream sa-l ''imperechez'' ca sa ma exprim asa, insa ce gaseam era scump. Gasisem unul defect (finali arsi, traf pe 110V si cine stie ce mai era) si am vrut sa-l iau insa vanzatorul nu scadea de la 300Euro sub 200Euro. Dupa o perioada de cautari am zis ca merge si unul fara vu-metre...si dupa ce am ratat cateva ocazii, m-am decis sa aleg ceva numai pe tranzistori (inclusiv preampliful) si l-am ales pe acest 'impecabil amplificator'' cum era prezentat. Interesant este ca multe scheme de Harman Kardon sunt aproape identice. In fine doream sa aiba un sunet placut (dupa parerea mea il are), sa fie acceptabil la pret, sa aiba un aspect placut, pe pricipiul si frumoasa si devreme acasa.. .... Legat de rezistente, ma gandeam ca il imbunatatesc. Mai aveam de gand ca dupa ce-l fac sa-i pun vu-metre cu ace... Bine, cred ca nu am ce face... Link spre comentariu
Vizitator romica1 Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Pentru a incheia povestea, scuze pentru intarziere, doresc sa spun ca am aplicat metoda d-lui Zal, caruia ii multumesc. Am masurat tranzistorii si am constatat ca un final era semistrapuns fapt pentru care i-am schimbat pe amandoi de pe canalul respectiv cu 2SA1943 si 2SC5200. O alta problema era faptul ca pacanea cand deschideam statia, am inlocuit tranzistorul FET care pune intrare la masa a amplificatorului final. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum