Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Postări Recomandate

Asta se face mai uşor la diferenţialele cu dublu fet, dar firmele din anii de glorie ai audio au făcut şi cu trz bipolari amplifuri de curent continuu, însă au păstrat reglajul derivei la ieşire, başca şi la intrare. Cu dedicaţie ptr tine, uite cum se face:

Link spre comentariu

Posted Image

Se pune rezistenta R39 si se sunteaza cu un cond C7 de 1uF care, fiind atat de mic, poate fi unul nepolarizat de calitate. Rezistenta egalizeaza impedantele la DC, iar in AC o pune condul in scurt.

O fi ok ?

Nu. Amplificatorul cu retea T în bucla de reactie are amplificare de curent continuu supraunitara si implicit offset mare.

Se poate remedia astfel: R29 se conecteaza între baza lui Q4 si iesirea amplificatorului. C7 se lasa conectat asa cum e acuma dar se pune de valoare potrivita.

Link spre comentariu

Acel circuit nu este al meu, l-au facut altii acum jde ani, eu doar la-am adaptat cerintelor mele.

Treaba este ca asa cum l-am integrat, cu valorile respective, poti regla offsetul in limita de maxim +/- citeva zeci de mV, neexistind pericol de DC mare la iesire si este 99,9% independent de fluctuatiile alimentarii etajului final.

Link spre comentariu

Referitor la unele posturi anterioare,de obicei  de multe ori se aplica principiul "cine stie nu spune iar cine spune nu stie";Dl.Cordell,Self  sunt profesionisti,dar nu vor oferi in cartile de popularizare solutii deosebite,acelea costa...

Daca se include condenstorul electrolitic in bucla de reactie negativa se pot reduce distorsiunile.

Un amplificator deosebit,mai putin popularizat,e cel realizat de Dl.Barney Oliver in anii "70;poate prezenta interes cel putin modul in care a rezolvat problema tensiunii de nul la iesire atat la nivel mic cat si la nivel mare.

Cer scuze daca am deranjat pe cineva...

Editat de ex.escu
Link spre comentariu

Referitor la unele posturi anterioare,de obicei  de multe ori se aplica principiul "cine stie nu spune iar cine spune nu stie";Dl.Cordell,Self  sunt profesionisti,dar nu vor oferi in cartile de popularizare solutii deosebite,acelea costa...

Exact asta am scris şi eu de cîteva ori şi parcă i-am înjurat de Allah pe jihadişti. Unii îi văd pe acei scriitori ca pe profeţii amplifurilor. Lumea e plină de materiale scrise de cohorte de electronişti, mai buni sau mai proşti, avem de unde alege.

Link spre comentariu

Poate fi "off topic" dar,cu permisiunea moderatorilor,sper, postez un interviu cu Dl.John Curl,un profesionist ,care a proiectat amplificatoare "Parasound" (prietenii stiu cum suna...) care spune multe "adevaruri ascunse" despre amplificatoare,structura lor,componente,influenta acestora,etc.si care poate lamuri pe unii useri.

Sper sa fie de folos si sa nu genereze "probleme".

JCinterview.pdf

Link spre comentariu

Astea sint simularile finale de THD la BOB200 :)

Pana acum, eu am masurat THD-ul de la 1KHz in sus, si azi am zis hai ma sa vedem ce e si mai jos. Surpriza ! THD-ul scade mai mult.

Asa arata graficul THD in functie de frecventa :

Eu nu prea am vazut grafice d-astea la amplificatoare si nu stiu cum ar trebui sa fie. Asa trebuie sa arate, o linie dreapta ?

Iar aici e graficul THD in functie de putere, la 4KHz :

Interesant ar fi sa aflam de ce tocmai la 50% din putere sint distorsiunile cele mai mici si de ce creste simetric spre margini... ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări