UDAR Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Daca banii nu sunt o problema, pune trei nepolarizati de 33uF in paralel, polipropilena, Wima etc. Fără supărare , condensatorii excesiv de gabaritici pe calea de semnal de obicei generează mai multe probleme decât salvează . Sunt , printre altele , niște antene foarte eficiente . S-a mai discutat și pe acest forum și pe altele . Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Fără supărare , condensatorii excesiv de gabaritici pe calea de semnal de obicei generează mai multe probleme decât salvează . Sunt , printre altele , niște antene foarte eficiente . S-a mai discutat și pe acest forum și pe altele . Confirm si eu ca functioneaza ca niste antene. Utilizarea condensatoarelor pana la un rastru de 27mm este ok cu conditia unei bune ecranari. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Si ca sa vedeti ca am intentii serioase (nu doar simulari), mi-am luat tranzistoarele. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 De ce nu recurgeti la cai de reactie separate pt cc si ca? Se usureaza mult sarcina condensatorului din calea de reactie. Niciodata n-am gasit distorsiuni datorate electroliticilor din calea semnalului. Daca or fi sunt clar sub 0.001%. Vorbim despre non probleme. Mai exista si distorsiuni liniare ;-) Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Ar fi util șă știm la ce vă referiți . Distorsiunea îndeobște este definită ca o neliniaritate . Probabibil că vă referiți la distorsiuni de fază/frecvență dar și alea tot neliniare sunt doar că nu în raport cu amplitudinea ci cu frecvența . Oricum , ar fi interesantă o analiză a acestor distorsiuni provocată de condensatorul de pe reacția negativă - că de ăla era vorba în principal . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 De ce nu recurgeti la cai de reactie separate pt cc si ca? Se usureaza mult sarcina condensatorului din calea de reactie.Mai exista si distorsiuni liniare ;-) Distorsiunile liniare țin de liniaritate.Astea apar pana se formareza electroliticul.Este singura data unde se observa ceva la măsurători si la ureche. Funcție de tipul electroliticului chestia asta ține pana la maximum 100 de ore.E asanumitul rodaj. Link spre comentariu
ex.escu Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Condensatorul electrolitic, avand o polaritate,functioneaza cel mai bine polarizat;marimea tensiunii de polarizare e ,"grosso modo", cam cu un ordin de marime mai mare fata de nivelul semnalului audio,pentru a avea distorsiuni mai mici-unele amplificatoare mai vechi foloseau in bucla de reactie 2 electrolitici in serie cu o rezistenta de polarizare;la multe amplificatoare ,lfidelitatea redarii e data si de calitatea si comportarea condensatoarelor din lantul de semnal. Elecroliticii au mai multi parametrii DA,ESR,dependenti de frecventa ,au si o frcventa de "taiere' la care comportamentul devine din capacitiv inductiv,etc. Un articol de referinta,vechi,dar bun e cel al Dl.Walter G. Jung &Richard Marsh - Picking Capacitors-Audio Magazine- 2,3/1980,se gaseste pe net. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Corect, erau şi pe intrări montaţi condensatori electrolitici cap-n cap şi polarizaţi la mijloc, dar din comoditate şi economie s-a renunţat. Ar fi bine să se evite electroliticii oriunde într-un montaj audio, în afara alimentării unde nu există încă o alternativă ieftină. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Da, si tocmai de aia majoritatea amplificatoarelor, fie realizate fie comerciale, au in calea semnalului, fix electrolitici, pentru ca nu mai pot proiectantii de fitele astea cu "electroliticii trebuiesc evitati"... UDAR cred ca a fost destul de explicit in ce a expus pe tema asta, e o falsa problema. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Proiectanţii ăia nu sînt electronişti, amplifurile alea sînt de doi lei şi e bine că avem ce repara mereu. Evident tot cu piese proaste ca să mai vină clienţii şi altă dată. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Serios? Ma surprinde faptul ca tocmai tu zici asta, si evident ca esti intr-o eroare grava pentru ca as putea insira multe exemple de amplificatoare atat comerciale cat si realizate asazis "home made" care sunt oricum numai de 2 lei nu... Adica o parere subiectiva nu poate constitui o lege universal valabila. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Proiectanţii ăia nu sînt electronişti, amplifurile alea sînt de doi lei şi e bine că avem ce repara mereu. Postarea este ( și ) despre amplificatorul din titlu , că de la un condensator de-acolo a început discuția . Concluzia logică : Bob Cordell nu este electronist . Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Sînt atîtea tipuri de piese ce au fost abandonate în istoria electronicii, dacă erau aşa de bune pe cît credeau cei contemporani cu ele le foloseam şi azi, nu mai era cazul să facem ceva peste radioul cu galenă. Rezistenţa la nou e un proces cunoscut de mult. În fine, fiecare foloseşte ce-l taie capul şi cît îl ţine bugetul. .............. Am anumite păreri despre unii ''creatori'' de produse electronice, fie reale, fie imaginare, simulate. Cît despre tov Cordell şi încă vreo doi-trei nu pot să zic decît că lumea e mai largă de atît. Sper că nu e zeul venerat de o sectă şi l-am profanat. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Eu totusi sper ca postarea de mai sus a lui Zal este una la caterinca, altfel nu-mi explic, sunt convins ca el insusi stie mai bine de atat, si n-are legatura cu Cordell, este pur si simplu o insulta grava pana si la adresa unor utilizatori Elforum Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 9, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) Am mai gasit o modalitate mult mai simpla (decat cea cu injectare DC pe intrare) pentru a egaliza impedantele de pe intrari (si deci si offsetul) atunci cand se renunta la electroliticul de pe reactie. Se pune rezistenta R39 si se sunteaza cu un cond C7 de 1uF care, fiind atat de mic, poate fi unul nepolarizat de calitate. Rezistenta egalizeaza impedantele la DC, iar in AC o pune condul in scurt. O fi ok ? Vad ca nu imi baga nici o distorsiune in plus... Editat Octombrie 9, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum