Marian Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Poate sunt eu subiectiv sau poate sunt eu mai neinformat, dar eu cand aud expresia "special pentru audio", fug de chestia respectiva ca de foc, n-are rost sa elaborez, as fi prea offtopic. Adica Dudi important este sa fie un condensator de marca serioasa, sa aiba curent de fuga cat mai mic, ESR-ul sa nu fie exagerat, si... si cam atat, in rest ce a zis UDAR este suficient. Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Nici eu nu sunt impresionat de eticheta ''for audio'' mai degraba as folosi acei conzi pentru firma care i-a facut, acum mai conteaza si cat or costa Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Costa 0,7 lei unu. La pretul asta nu cred ca pot fi acuzat de fizte audiofile. Nustiu ce sa zic, parca nu as crede ca firma Nichicon isi permite sa-si insele clientii, dar pe de alta parte e adevarat ca nu spune in ce consta imbunatatirea aceea de ii face recomandabili pt audio. Oricum, nu cred ca sint mai prosti decat cei simpli, nu ? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 (editat) Nustiu ce sa zic, parca nu as crede ca firma Nichicon isi permite sa-si insele clientii, dar pe de alta parte e adevarat ca nu spune in ce consta imbunatatirea aceea de ii face recomandabili pt audio. Până săptămâna trecută nu spuneai același lucru despre VW? Mai ales că aici nu e nicio înșelăciune , parametrii sunt prezentați corect - relativ modești ( în raport cu pretențiile ) de altfel . Vrei audio , scriși cu auriu ? Poftim de ia ! Editat Octombrie 2, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2015 (editat) Nu inteleg. Despre ce ? Dar nu ma intereseaza ce culoare are scrisul... Ma refeream la inselaciunea cu "special pt audio". Am gasit altii mai misto: http://www.tme.eu/ro/Document/590825e5d541704f9b05bea2973b4763/e-kz.pdf Astia sint premium grade, cei dinainte erau doar standard Si sint la uimitorul pret de 1.3 lei... Editat Octombrie 2, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Ce nu înțelegi , chestia cu VW ? Era o licență , scuze . Poate că tehnicienii n-au voie . Exprimarea inginerească era : n-ai fi spus același lucru ..... Și o precizare . Să nu înțelegeți că am ceva contra condensatorilor Nichicon . Dimpotrivă ! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2015 (editat) UDAR, pe cuvantul meu, nu fac nici un misto sau altceva (mai ales fata de tine care m-ai ajutat intotdeauna) dar iti spun sincer ca nu inteleg ce ai vrut sa spui. Eu imi cer scuze ! Eu nu ma pricep si d-aia va intreb. Asa am auzit si eu ca trebuie sa fie de foarte buna calitate condul ala, pentru ca face parte din calea de semnal. Si am zis sa caut ceva mai bun... Ce e rau in asta ? Sa nu credeti ca sint audiofil, chiar daca pare ca ma comport ca unul. Doamne fereste ! Editat Octombrie 2, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Mai întâi că nu e rău să fii audiofil - în sensul bun al cuvântului firește . Apoi , e corect să pui condensatori cât mai buni în calea de semnal , și în general într-un amplificator e bine să pui condensatori buni . Atunci însă când condensatorul este înseriat cu o rezistență ( și de multe ori este , chiar dacă rezistența nu e ”fizică” ) unele din imperfecțiunile sale sunt escamotate . Cu riscul de a fi puțin offtopic , să facem o mică analiză. Ne interesează în primul rând liniaritatea elementelor ”componente” ale condensatorului căci lipsa ei duce la distorsiuni . Curenții de pierderi sunt de regulă neglijabili iar de zgomot la condensatoare nu prea se pune problema . Mai mult , la semnal mic , nu avem probleme de cât curent suportă, de temperaturi , etc. Să revenim deci la liniaritate . Cele două elemente înseriate între ele și cu rezistența din circuit sunt reactanța și ESR . Ambele sunt neliniare . Nu știu vreo metodă de a măsura distinct neliniaritatea lor , s-au măsurat doar condensatorii ”întregi” . Totuși , e de presupus că variația capacității cu tensiunea este dominantă . Putem deci ignora din punctul de vedere al liniarității ESR . Din alte puncte de vedere ESR se ”pierde” în cele câteva sute de ohmi cu care este înseriată. În ceea ce privește neliniaritatea reactanței capacitive , s-a arătat că distorsiunile scad drastic cu tensiunea alternativă la borne . ( Bates, Self , probabil și alții ) deci având o reactanță destul de mică ( o capacitate destul de mare raportat la frecvența minimă de lucru ) avem o cădere mică de tensiune și deci distorsiuni mici . Mai mult, aceste distorsiuni se reflectă în neliniaritatea totală a dipolului R fizică - ESR - Xc - cu atât mai puțin cu cât raportul impedanțelor este mai mic ( Xc față de total ) . Cu alte cuvinte distorsiunile induse în sistem scad oarecum pătratic cu scăderea reactanței . Ăsta e posibil motivul pentru care unele scheme - nu pot da exemple dar sigur am văzut - au capacități care par relativ mari în raport cu banda de frecvențe vizată. Și acum ce voiam să spun mai sus - era o glumă , scuze . Ziceai de Nichicon că e firmă serioasă și eu am zis că și VW era până de curând . Scuze pentru postarea lungă și pentru off topic. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Urmează întrebări despre rezistenţe? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Topicul e deschis de Dudikoff și am răspuns la o întrebare a lui . În ceea ce privește rezistențele , crezi că nu e nimic de vorbit despre rezistențele dintr-un amplificator audio ? Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 2, 2015 Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Pe listă mai sunt și siguranțe fuzibile ... Cine știe , cunoaște . Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2015 Zal glumeste. Sintem prieteni vechi si ii place sa ma tachineze... Dar, ca tot veni vorba, sa stiti ca si rezistentele sint importante. De ex. cea de pe reactie la masa si cele de degenerare a diferentialului sint generatoare de zgomot si e bine sa fie cat mai mici. Link spre comentariu
George Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Alta problema.... E vorba de condensatorul din reactie, cel inseriat cu rezistenta la masa, care face decuplarea in CC. Nu vreau DC servo deci trebuie neaparat sa-l pun. Se zice ca acest cond este foarte important si trebuie sa fie de foarte buna calitate, dar de obicei e nevoie de 100uF si atunci va trebui sa fie un amarat de electrolitic. Si ca si cand n-ar fi de ajuns, mai trebuie sa fie si nepolarizat. Stiu ca foarta multa lume pune un electrolitic polarizat si asa am pus si eu pana acum si n-a avut nimic. Asa ca nustiu ce sa zic... Eu am masurat tensiunea pe el si imi da cativa milivolti pozitivi pentru semnale audio, dar daca ii dau 1Hz imi apare pe cond 700mV si pozitiv si negativ. Ma gandesc ca poate e prea putin si nu afecteaza condul. Am mai gasit pe net ca daca pui 2 electrolitici polarizati cap la cap faci unul nepolarizat. Dar nu imi e destul de clar daca e asa sau nu. Unii mai zic ca ar trebui puse niste diode pe ei, altii ca merge si fara pentru ca polarizat invers, electroliticul se comporta ca o dioda... (poate vorbesc prostii, dar asa am citit). As fi vrut totusi sa pun nepolarizat ca sa fie cum trebuie. Am gasit si electrolitici nepolarizati dar nustiu cat de buni ori fi. Pe de alta pare am gasit si niste electrolitici care cica ar fi speciali pt audio dar sint polarizati. Sa pun 2 din astia cap la cap ? Chiar nustiu cum sa fac... Daca banii nu sunt o problema, pune trei nepolarizati de 33uF in paralel, polipropilena, Wima etc. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Tensiune mare nu ai pe el din moment ce ai intrarile in diferential. Nu uita ca acel cond primeste semnal printr-o rezistenta mare gen 10k, deci nu e vreun pericol sa crape. In banda audio tensiunea pe el e mica, iar inafara benzii audio nu conteaza. Cu cat rezistenta in serie cu el e mai mare cu atat condul poate fi mai mic, asadar poti tuna si de aici valoarea. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Niciodata n-am gasit distorsiuni datorate electroliticilor din calea semnalului. Daca or fi sunt clar sub 0.001%. Vorbim despre non probleme. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum