Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

Wow, nu stiam ca exista Alps si de 20K. Sursa mea din Romania are numai de 10K si 50K. O sa intreb daca poate sa aduca si de 20K... Mersi !

Dar e ok asa cu pot. de 20K si rezistenta aia de 18K marita la 30K ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Bine , ai ales un produs relativ scump de la un magazin scump . Dar chiar și așa , fiind stereo , 80 de lei nu mi se pare o exagerare .

La magazinul polonez un Piher la vreo 16 lei cred că e OK .

Acolo mă uitam și eu dar am fost atenționat că am dat link  :rade:

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ăla de vorbesc eu de el e specificat ca zgomot mic la rotire , în fine . Am lucrat mai mult cu semireglabili Piher , cum zice @zal , iar cei câțiva ( doi - trei - maxim cinci ) potențiometri i-am folosit în curent continuu , nu în audio . Totuși cred că generalizezi o probabilă experiență neplăcută . 

PS Acu văd de sacadat - sigur nu era cu plastic în cazul ăsta .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Alta problema....

E vorba de condensatorul din reactie, cel inseriat cu rezistenta la masa, care face decuplarea in CC.

Nu vreau DC servo deci trebuie neaparat sa-l pun.

Se zice ca acest cond este foarte important si trebuie sa fie de foarte buna calitate, dar de obicei e nevoie de 100uF si atunci va trebui sa fie un amarat de electrolitic. Si ca si cand n-ar fi de ajuns, mai trebuie sa fie si nepolarizat. Stiu ca foarta multa lume pune un electrolitic polarizat si asa am pus si eu pana acum si n-a avut nimic. Asa ca nustiu ce sa zic... Eu am masurat tensiunea pe el si imi da cativa milivolti pozitivi pentru semnale audio, dar daca ii dau 1Hz imi apare pe cond 700mV si pozitiv si negativ. Ma gandesc ca poate e prea putin si nu afecteaza condul.

Am mai gasit pe net ca daca pui 2 electrolitici polarizati cap la cap faci unul nepolarizat. Dar nu imi e destul de clar daca e asa sau nu. Unii mai zic ca ar trebui puse niste diode pe ei, altii ca merge si fara pentru ca polarizat invers, electroliticul se comporta ca o dioda... (poate vorbesc prostii, dar asa am citit). As fi vrut totusi sa pun nepolarizat ca sa fie cum trebuie.

Am gasit si electrolitici nepolarizati dar nustiu cat de buni ori fi. Pe de alta pare am gasit si niste electrolitici care cica ar fi speciali pt audio dar sint polarizati. Sa pun 2 din astia cap la cap ? Chiar nustiu cum sa fac...

Link spre comentariu

Dudi macar sa obtii tu amplificatorul suficient de performant incat singura problema a sa, sa ramana acel condensator de la inversoare. Daca vei ajunge la acea performanta atunci te poti considera realizat. Cat despre valoarea sa, are o rezistenta inseriata cu el, cu care pune un zero, iti alegi pozitia acelui zero in functie de pozitia limitei inferioare a benzii pe care doresti sa o redea, si apoi iti poti calcula tu valoarea condului in functie de valoarea rezistentei aleia. Adica nu e deloc obligatoriu sa fie 100u, dar e drept ca de regula nu poate fi decat electrolitic.

Link spre comentariu

Aici intrăm deja pe tărâmul legendelor audio(file ). Eu rămân în domeniu cifrelor . Condensatorul ăla are o rezistență de sute de ohmi în serie . Dacă reactanța lui e neglijabilă , la frecvența minimă de lucru ( nu la 1Hz ! ) față de această rezistență atunci următoarele propoziții sunt adevărate :

1. Nu contează ESR-ul ( dacă e în limitele normalității , desigur _ 

2. Amplitudinea semnalului alternativ la bornele C este atât de mică încât nu contează că e inversă polaritatea la un moment dat ( sub sute de mV , 1V  nu contează.)

3. Contribuția la distorsiuni a condensatorului este neglijabilă .

Deci după mine - ca tehnician - un electrolitic de calitate bună desigur , dar nu avion , de capacitate suficientă pentru a satisface condiția inițială și la o tensiune de 16-25V e foarte OK acolo .

Link spre comentariu

Mersi mult UDAR !

Atunci, crezi ca astea sint de calitate buna ? Cica sint speciali pt audio: "Realization of a harmonious balance of sound quality,made possible by the development of new electrolyte."

Link spre comentariu

Nimic din specificații nu e spectaculos , dar asta Printed with gold color letter on black sleeve. le face întradevăr audiofițe. ( Nu e typo ! )

Da , cred că sunt OK. 

În ce privește fraza pe care ai citat-o , eu nu sunt în stare s-o traduc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări