Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Postări Recomandate

Eu folosesc in prezent o tehnica inspirata de la Crown , numita clasa AB+B , care permite comanda finalilor fara sa conteze prea mult variatia gain-ului in functie de temperatura si Beta .

Leco are perfecta dreptate cand a spus ca mai avem multe de invatat de la Crown.

Care Crown nu fac altceva decât sa implementeze cu multa dibacie una din recomandarile lui Barney Oliver privind polarizarea finalilor (curentul de repaus).

Sau altfel spus, unii fac ce zice popa (Iq*RE=VT) iar altii fac ce face popa.

Link spre comentariu

Orice etaj ale carui caracteristici pot fi influentate de variatii ale alimentarii, contribuie la PSRR scazut. Ai putea incepe prin a schimba generatorul de la diferential, ala ce-l ai acuma nu este stralucit, ai o dioda zener intre ramura pozitiva si masa ( prin rezistenta ) pe post de referinta, ce se intampla cand alimentarea variaza? Variaza si curentul prin zener, si ce inseamna asta? O variatie usoara a tensiunii sale, si deci o variatie a referintei de la generator, care intr-un final se traduce intr-o variatie a curentului limitat de acesta prin diferential, si implicit PSRR scazut, cu zenerul ala mai ai o problema, variatii ale temperaturii sale produc acelasi efect, datorita derivei termice a tensiunii. Pune si la intrare acelasi generator ca la VAS, dimensionat pentru curentul dorit de tine acolo, evident, sa zicem 330R in loc de 62, pentru cca 1,9mA in loc de cei 1,7 ai tai de acum. Generatorul de la VAS este mult mai performant deoarece referinta este mult mai putin sensibila fata de variatii ale alimentarii, variatii ale curentului prin acel tranzistor influenteaza mult mai putin Vbe-ul sau, este un generator cu o impedanta mult superioara. Sper sa nu ma insel dar as suspecta o problema oarecum similara la cascoda VAS, ai acolo 2 semiconductoare inseriate, deci 2 elemente sensibile la variatii ale curentului ( sa nu mai pomenim de temperatura ), mai mult decat atat, curentul limitat de R14 imi pare un pic cam mic, mai ales ca o parte din el se duce in baza cascodei... si aici poti avea variatii ale polarizarii cascodei si deci probleme cauzate de variatii ale alimentarii, de ce nu ai mers pe o dioda zenner?

Link spre comentariu

Dudica, eu zic sa iti tii parerile pt tine.

Omul ti-a dat o sugestie de bun simt. Ai putea macar sa ii multumesti lui Victor, ca i-a comunicat si explicat lui Marian acele solutii si acum tu la randul tau copiezi de la el.

Sau macar nu-l fa prost, nu de alta, dar in cazul asta copiezi de la un prost, care se vede clar ca e mai destept ca tine!

Link spre comentariu

Regulamentul forumului zice altceva (3.10)

Iar pentru a evalua pregatirea cuiva trebuie sa aveti macar acelasi nivel de pregatire si de experienta în domeniu.

Sunt perfect de acord cu asta si de aceea eu care am electronica doar ca hobby iar pe deasupra mai sunt si incepator nu m-am contrazis cu nimeni de pe acest forum de cand am cont.Ma bucur in schimb cand altii care stiu cu adevarat electronica incearca sa ma ajute in diferite privinte(ex @ UDAR)La treaba cu cerutul voie nu ma bag caci sunt mai nou pe aici si n-am  intiparite in minte toate regulile forumului dar intr-un fel il inteleg si pe @Dudikoff caci nici mie nu mi-ar placea sa cer voie cuiva mereu.Acuma evident ca nu vreau sa-l contrazic pe @marian care am vazut ca stie intr-adevar electronica si citind din postarile lui dar si ale altor oameni priceputi de pe acest forum mai invat si eu cate ceva.In ceea ce priveste pregatirea doar de @UDAR am aflat ca este inginer in electronica  restul nu stiu ce pregatire au.

Link spre comentariu

Nu voiam să intervin dar am fost pomenit . Nu are neapărată relevanță că cineva e sau nu inginer în electronică . În școală primești niște noțiuni de bază pe care în viață ( sau în practică ) le valorifici mai mult sau mai puțin. La mine în mod paradoxal ( sau nu ? ) cunoștințele teoretice de bază îmi sunt mai folositoare în activitatea mea hobby-istică . La serviciu lucrez aproape exclusiv  la nivel de sistem. Este însă util ( și probabil și necesar )  să ai niște cunoștințe de bază în acest hobby ( electronica ) indiferent cum și când le-ai dobândit .

Scuze pentru off topic.

Link spre comentariu

Chiar daca n-am studiat electronica deloc din pacate(decat acasa singur)stiu sigur ca daca te multumesti doar cu ceea ce inveti la scoala nu faci mare lucru deci este nevoie si de munca suplimentara atat teoretic cat si practic.Si apoi sa nu uitam ca electronica este un domeniu foarte dinamic dar sa nu fac nici eu prea mult off topic.Numai bine tuturor!

Link spre comentariu

Am pus sursa de curent de la VAS, am reglat-o la curentul care trebuie si...... imbunatatire cu 0,4 dB la PSRR. Posted Image Am pus si sursa lui Marian (cu cascoda).... degeaba, acelasi PSRR.

Deci repet intrebarea: Ce imbunatateste cascoda la sursa de curent ? Ca PSRR-ul sigur nu-l imbunatateste...

Edit: Am pus pus BC557 la acel tranzistor secundar si s-a imbunatatit cu 1,4 dB...... (adica mai mult nimic)

Edit2: Am pus filtru cu diode, conzi si rezistente si a crescut PSRR-ul cu 30dB. Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu înțeleg exact ce întrebi , poate n-am urmărit subiectul cu destulă atenție . ”Am pus sursa de curent de la VAS ... ” Unde ai pus-o ?

Generic cascadarea sursei de curent îmbunătățește principalul parametru al acesteia - impedanța de ieșire . Aceasta mărește amplificarea în buclă deschisă ( dacă este sarcina unui etaj de amplificare ) și , da , îmbunătățește PSRR ! 

E greu de spus cu cât pentru că nu dispunem de toți parametrii necesari ai tranzistorilor . Simulatorul de asemenea s-ar putea să nu țină seama de toți - de efectul Early de pildă . 

Link spre comentariu

Asa cum am zis Dudi, incerci sa sari pasi importanti si sa ajungi direct sus, dar faci asta ocolind multe detalii elementare, sunt putine chestii pe care le intelegi cu adevarat la schema din topic si totusi te grabesti sa dai diagnostice si sa caracterizezi definitiv diverse elemente sau solutii de circuit, cum ar fi asta:

Ca PSRR-ul sigur nu-l imbunatateste...

Inca nu ai inteles ce reprezinta acest parametru ( in ciuda explicatiei mele de dincolo care ar trebui sa fie destul de intuitiva ), altfel n-ai fi lasat concluzia aia ce nu are legatura cu realitatea. Fa un exercitiu de imaginatie, ia schema de aici din topic, scoate oglinda de la diferentiale si pune in locul ei niste rezistente chioare la fiecare colector, ca sa fie si mai simplu, scoate si cascoda din diferential, ramai doar cu 2 tranizistoare si un diferential banal, simplifica si VAS la maxim, adica scoate primii 2 tranzistori si cascoda, sa ramai cu un VAS banal format dintr-un singur tranzistor, si ca sa nu existe confuzii, pune intrarea amplificatorului la masa. Dupa ce ai facut modificarile astea in minte ( sau eventual si intr-un desen ), imagineaza-ti ca exista o variatie permanenta si constanta a curentului de la generatorul diferentialului, si te intreb:

Ce se intampla in acest caz, si in ce se traduce acea variatie a curentului de la sursa LTP?

Link spre comentariu

Mai dudi, esti un frustrat care cere atentie, ai fost, ai ramas.

Discutiile incepute de tine dovedesc asta.

Nu a zis nimeni ca Victor le-a inventat, doar ca dansul le-a prezentat pe forum. Un om normal ar zice merci sau cel mult ar tacea din gura.

Tu ai adus tigania din Teleorman aici.

Luati o pauza!

Topic deschis, dar tare ma tem ca tiganul tot tigan ramane...

Link spre comentariu

Dudi, eu zic sa pui tranzistorii pe placa, sa-l reglezi asa cum crezi tu ca trebuie, dupa cele stiute sau cel mai bine la valorile cu care ai simulat, si sa te duci undeva sa-l pui in situatie reala de test, pe un analizor de spectru adevarat si distorsiometru asemeni.

Apoi revino si zi-ne daca "se pupa" cu ce ai simulat!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări