Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

Adica te referi la cea de 18K care vine la masa din baza lui Q2 si cea de 20K care vine de la iesirea amplifului la baza lui Q3 ?

Da, la alea m-am referit, trebuiesc sa fie egale in valori, si preferabil imperecheate.

Link spre comentariu

Exact .De aia prefer schemele cu simetrie totală .Există și excepții , dar se pare că pe Elforum încă nu au fost descoperite , mă refer la schemele cu un singur diferențial dar cu VAS simetric :) .

La schemele full simetrice, acele asa zise "colturi" sint simetrice.

Link spre comentariu

Si daca nu sint, ce face, tuseste ? Asa arata si la cel simetric ! Rotunjirea aia la colturi e data de filtrul de pe intrare si de pe iesire, nu are legatura cu topologia amplifului.

Tin sa mentionez ca nu ma intereseaza schemele simetrice pe topicul asta. Pentru simetrice, postati pe topicul LUTA400.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Corect, chiar nu conteaza daca nu este simetric. ceea ce conteaza este doar valoarea sa fie rezonabila. Eu lucrez numai cu scheme simetrice, dar nu din cauze de performante, ci pur si simplu ca asa am apucat si imi vine greu sa ma reinventez. Asadar Dudi, baga mare ca e bine.

Link spre comentariu

Aceeasi configuratie, aceleasi performante, putere 800W ! Posted Image

THD-ul a rams la fel, desi e la o putere mult mai mare. SR-ul a crescut nitel la 62V.

E incredibil cat de stabila e schema asta la orice putere.

Cred ca va fi prima pe care o incerc cand ajung acasa...

Link spre comentariu

Totusi este o schema creata de Bob Cordell, te-ai fi asteptat sa fie o prastie ? :) THD-ul aproape intotdeauna este mai bun la putere mare, mai ales la amplificatoarele cu castig mare, cum e acesta. Stabilitatea este foarte buna in simulator dar la 22pF Cmiller sa te astepti la surprize in realitate. Cred ca mai rezonabila va fi valoarea de 47pF-100pF. Ramane de vazut la concret.

Link spre comentariu

Dacă se modifică valoarea condesatorului de compensare din 22pF în 100pF , să te aștepți ca schema lui Cordell să joace direct în cel mult liga a 2-a , deoarece totul se va schimba , dar nu în bine .În fine , pentru marea majoritate a unor useri :) , este foarte bună și cu 100pF , așa , ca orice altă schemă mânarită după ureche , lăutărește .Ar putea deveni o improvizație tipică pentru cei ce nu înțeleg importanța compensărilor corecte ... Sper să nu se ajungă la așa ceva !

Link spre comentariu

Avantajul compensarii miller este polul dominant de regula destul de jos, deci stabilitate relativ usor de obtinut, insa tocmai asta arata ca banda este totusi destul de limitata uneori, si totodata devine inevitabila o diferenta semnificativa intre THD1 ai THD20, pentru ca reactia negativa este mai mica la THD20 decat la THD1. SR-ul si marginea de faza mentionate cu compensarea asta mi se par surprinzator de mari, si asta pentru ca eu insumi am testat variante ale acestei scheme in multisim atunci cand a aparut... O sa o pun si eu in simulator exact asa cum este, sa vad ce si cum.

Link spre comentariu

Nu e surprinzator, uite ce zice aici :

Each pole adds an additional 90˚ in the phase shift (phase plots in Figs. 2a and 2b). A single-pole system is unconditionally stable because it may have a total phase shift of 270˚ maximum. That gives 90˚ of phase margin, and the feedback never becomes positive. Unfortunately we mostly have to deal with potentially unstable multi-pole systems and use frequency-response correction to ensure system stability.

Si vezi ca la simularea THD-ului conteaza ce tranzistoare folosesti. Trebuie sa pui exact ce am pus eu. Daca pui altele poti obtine rezultate diferite. De ex. la un amplif cu 2-3 perechi de finali, cum e BOB200, pui MJL21196 in loc de NJW3281 o sa ai distorsiuni mai mari pt ca la MJL-uri variaza gain-ul cu curentul de colector ca dracu. NJW3281 sint mult mai liniare.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Eu folosesc in prezent o tehnica inspirata de la Crown , numita clasa AB+B , care permite comanda finalilor fara sa conteze prea mult variatia gain-ului in functie de temperatura si Beta .

Leco are perfecta dreptate cand a spus ca mai avem multe de invatat de la Crown :n1 .

PS : etajul final al lui Marian ( cel cu MOS FET ) este AB+B ...

Etajul care conteaza cu adevarat este totusi etajul VAS , una e sa folosesti tranzistori dedicati VAS  , cu COB foarte mic si FT mare , si alta e sa folosesti MJE340 / 350 .

Diferentele in THD sunt uluitoare , cu diferente  de doua zerouri dupa virgula ... dupa o compensare corecta , pentru functionare stabila pe sarcini reactive complexe .

Link spre comentariu

Pai da Dudi , in realitate datorita componentelor parazite pot aparea mai multi poli care sa-ti induca instabilitate fortzandu-te sa cresti influenta polului dominant asa incat sa recastigi stabilitatea. In plus mai ai un neajuns. la schemele simetrice capacitatea necesara este sparta in doua, una pentru fiecare ramura, ceea ce in final este un avantaj, practic compensarea va vedea in timpul lucrului doar jumatate din Cmiller. Cei 22pF la tine inseamna cam 11pF la simetrice... Hmmmm... ma indoiesc ca stabilitatea se va mentine si ca nu vor aparea cel putini distorsiuni de tip burst, de scurta durata.

Victor lucreaza mult pe hartie dar realitatea e mai dura de cele mai multe ori. Sunt scheme o gramada cu compensari de 100pF care suna fantastic. Sa nu uitam ca schema lui Cordell are un castig in bucla deschisa foarte mare, chiar si cu 100pF ramanand o gramada pentru corectie. Ma rog, lucrurile astea de finete le mai discutam cand o sa realizezi amplificatorul practic, acum este prea devreme.   :)

Etajul VAS este cel mai putin important. Pe primul loc este etajul de intrare, apoi cel de iesire si la final VAS-ul.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Subscriu la ce a zis Raimond, in circuitul practic ai mai multi poli "paraziti" pe care nu vad cum ai putea sa-i anticipezi, si care contribuie fiecare la defazare, deci compensarea asta infailibila asa cum pare, poate cauza instabilitate daca este prea slaba, iar daca este prea restrictiva descoperi ca performantele scad brusc si sever. Am pus-o si eu in multisim identica cu asta, si asa cum ma asteptam diferentele sunt destul de mari la unele aspecte, diferente dictate probabil de modelele folosite de fiecare varianta de simulator... In fine ideea este ca schema reprezinta o buna fundatie pe care se poate construi, dar necesita unele adaugiri/modificari/optimizari. E un bun exercitiu didactic, si spun asta din pozitia in care am experimentat cu configuratia aia, asa cum poti observa ampliful meu mosfet foloseste acelasi VAS, dar am lucrat mult la compensare ca sa o aduc unde as vrea eu, si inca ar mai fi unele mici chestii de lucrat, dar nu am timp acum, altele sunt prioritatile, si nu tin de electronica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări