zal Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Dudi, ai descoperit lumea reală a amplifurilor. În urmă cu mulţi ani, cînd am vrut să mă lămuresc, am luat frumos un caiet în care am făcut rubrici cu diverse scheme şi constatările la fiecare, după ce era testată pe o placă de test, cu aceeaşi sursă, trz finali, etc. Aşa m-am oprit doar la ce merită. Îţi recomand să faci la fel, ca pe viitor să eviţi anumite tipare primitive şi defectuoase din născare. Numele vreunui guru-guru de pe net nu e o garanţie de succes, nimeni nu-i fraier să-şi dea pîinea de la gură. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Nu cred ca se poate pune problema asa, pana la urma tendinta este spre full simetric unde se pot obtine performante foarte bune. Apoi Bob Cordell nu-i un neica nimeni, nu e ca la noi unde detinutii mai de soi scriu carti pe banda rulanta si un nene profesor prea lacom si corupt ca sa-i pese de altceva decat de propriul buzunar, ii gireaza si gata pedeapsa satisfacuta. Electronica este o stiinta exacta unde esti taxat negresit daca vii cu porcarii puse intr-o carte. Parerea mea este ca diferenta o face modul in care fiecare interpretam informatiile din cartea lui, felul cum o privim, polarizati sau neutrii, interesati de a afla lucruri noi sau doar de a ne confirma noua insine cat de "destepti suntem". Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 ai postat chiar tu marian o schema cu mosfeti pe care am incercat-o si eu!la tine a mers!eu nu puteam regla biasul deloc si se auzea intrerupt!ceva greseam eu!am renuntat la schema aia si am facut alta!NU m-am vindecat de boala!! Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Condensatorii din colectoarele finalilor sunt destul de mici, nu cred ca ei sunt cauza problemelor insa nici nu cred ca ajuta prea tare, la puterea aia riplul de curent ca si cel de tensiune este foarte mare, condensatorii aia au o capacitate prea mica sa conteze prea mult acolo. Daca aveti de gand sa incercati schema, faceti-o fara compensarea de pe rezistenta din reactie, mariti Cmiller la 100p si reduceti neaparat amplificarea pe la 20, maxim 25, sunt constient ca puterea aia ar cere semnal mai mare pe intrare la o amplificare mai mica, insa pana la urma stabilitatea cred ca este mai importanta decat comoditatea unui semnal mic necesar pe intrare.Eu as vrea sa incerc sa pun acei condensatori de 100uF in loc de 47uF cat sunt prevazuti in schema, o sa incerc si cu ei si fara ei. Legat de amplificare chiar ma gandeam sa o reduc pentru ca in amplificatoarele PRO destinate PA cum de altfel este si ideea acestuia, n-am intalnit niciodata intrari de 1V, de obicei sunt atacate cu 2V cat are orice mixer la iesire. Chiar daca sunt amplificatoare care afiseaza si sensibilitati mai mari la intrare, acestea sunt amplificate intern prin preu/adaptor etc si pana la urma etajul final este atacat tot cu 2V, nu cred ca este stabilit degeaba acest criteriu... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Probabil ar putea fi acomodata si o amplificare in bucla inchisa mai mare insa nu cred ca fara pretul unei compensari foarte restrictive, si atunci pierzi prea mult din beneficiile configuratiei. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Exact asta este si parerea mea, si consider ca nu are rost sa ma complic cu asemenea amplificare odata ce exista posibilitatea de a functiona foarte bine si cu 2V la intrare... nu cred ca se justifica intrare de 1V, pana la urma nu este un amplificator pentru auditii de camera ca sa ii dai semnal direct din laptop sau alte surse de semnal mic. Si chiar asa sa fie, se poate intercala foarte usor un preu ridicator... In alta ordine de idei, nu realizarea practica este cea mai mare problema pentru mine, ci proiectarea unui PCB... pentru ca pana la urma as incerca sa il fac direct pe cablaj de la cap la coada, pentru a minimiza anumite efecte precum si inductante si capacitante parazite care pot aparea la montajul in "aer". Avand in vedere ca sunt cam "bâtă" in folosirea programelor de editare PCB, faza asta poate sa dureze ceva... Deocamdata incerc sa ma acomodez cu Sprint Layout, sunt ceva tutoriale insa tot mi-e destul de greu, pentru ca nu am pe nimeni cu experienta care sa ma indrume cat de cat... asta e. Cert e ca in timp e va materializa si acest proiect, incerc din toate puterile sa il duc pana la capat! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Nu este indicat sa se renunte la rezistorii din bazele prefinalilor, nici la primul etaj nici la al 2-lea, din contra sunt esentiali asigurarii stabilitatii locale. Deasemeni nu cred ca mutarea etajelor prefinale din A in AB ar ajuta prea tare, cred insa ca primul etaj prefinal ar putea fi setat la un curent mai mare, as zice macar 5mA cu R26 la 470R, dar ar putea merge si mai mult, MJE-urile puse pe radiator se pot descurca chiar si cu 1W acolo. Si cred ca si prefinalii principali ar putea fi dusi un pic mai sus, poate un 33R la R27. Cu cat curentul prin prefinali este mai mare cu atat mai ferm se face blocarea etajului urmator. C11 cred ca este un pic cam mare, la mine l-am lasat la 220n. Nu sunt sigur ca inteleg rostul R24 si R30... Condensatorii din colectoarele finalilor sunt destul de mici, nu cred ca ei sunt cauza problemelor insa nici nu cred ca ajuta prea tare, la puterea aia riplul de curent ca si cel de tensiune este foarte mare, condensatorii aia au o capacitate prea mica sa conteze prea mult acolo. Daca aveti de gand sa incercati schema, faceti-o fara compensarea de pe rezistenta din reactie, mariti Cmiller la 100p si reduceti neaparat amplificarea pe la 20, maxim 25, sunt constient ca puterea aia ar cere semnal mai mare pe intrare la o amplificare mai mica, insa pana la urma stabilitatea cred ca este mai importanta decat comoditatea unui semnal mic necesar pe intrare. Marian, iata configuratia de iesire la al meu Leco V3 triplet deep darlington pe iesire: Te asigur ca intre VAS si primul tranzistor din triplet NU exista nicio rezistenta, si nici intre el si prefinal, doar in bazele finalilor, adica ce am recomandat si acestei scheme. Am incercat si eu "artificii" gen reactii de curent locale, sau alte giumbuslucuri, stabilitatea finala am gasit-o fara nicio rezistenta nicaieri, cu trasee cit mai scurte intre ele. Rezistentele alea din VAS in bazele primilor trz din triplet, se foloseau ca limitare de curent pentru VAS, daca se folosea limitarea de curent SOA si trebuia compensat cu niste capacitori paralel pe ele, fiecare inseriat cu cite o rezistenta de citiva ohmi, sau cu o rezistenta cu o bobina de citeva sute de uH si un capacitor paralel. Crede-ma ca sigur stiu ce vrbesc, experimentez, iar ce vezi mai jos demonstreaza asta, la un etak final alimentat la +/- 120Vcc: Iata stabilitatea cu 1uF nepolarizat pe iesire la putere mica, citiva V la iesire: Si iata si la Pmax pina in clipping, cu acelasi 1uF/400Vdc, paralel pe iesire: Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Leco nu am nici o indoiala ca ampliful tau functioneaza perfect ( sincer ), si nu am spus ca rezistentele din baze sunt obligatorii, sau daca am lasat sa se inteleaga asta atunci imi cer scuze, ideea este ca in anumite situatii acele rezistente sunt indicate, fie doar si 2-3 Ohm, adica in anumite situatii pot ajuta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Marian, hai sa vedem cind va face colegul ampliful, si mai ajustam la schema. Stai linistit tot ca am spus, nu am spus cu rautate sau altceva, insa am experimentat destul pina am pus V3 pe picioare astfel incit sa nu am nicio problema de stabilitate pe niciun fel de sarcina, inductiva-reactiva-capacitiva-rezistiva, si am scris un pic "mai apasat". Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 (editat) Un inceput timid de cablaj, astept criticile voastre. Faceti abstractie de notatiile componentelor, inca nu sunt definitivate, as vrea doar sa aflu parerea voastra in ceea ce priveste rutarea, grosimea traseelor etc. Asta este ceea ce mi-a iesit dupa o zi de "munca" in Sprint Layout, nu l-am folosit niciodata acest program! Ma enerveaza ca inca nu stiu cum sa stabilesc o axa de simetrie, astfel incat componentele si traseele aflate in pozitii similare de o parte si de alta a axei sa fie perfect simetrice... mai studiez... Editat Ianuarie 19, 2016 de elektronu85 Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) Marian, iata configuratia de iesire la al meu Leco V3 triplet deep darlington pe iesire: @DjLeco daca imi permiteti intrebarea, ce rol au rezistentele cuplate in emitoarele tranzistorilor finali si legate la liniile L11, respectiv L12?? Sunt destinate protectiei SOA sau au alt rol dedicat in circuitul amplificatorului?? Daca rolul lor este legat de o configuratie care nu poate fi facuta publica, nu-i nici o problema, nu trebuie sa-mi raspundeti! Multumesc! Editat Ianuarie 20, 2016 de elektronu85 Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Intrebare! Q15. Q16, Q17, Q18 din schema de mai sus trebui pusi pe radiator?? Daca da, trebuie pusi pe radiatorul finalilor sau se pot pune pe un alt radiator mai micut?? Am nevoie sa stiu asta ca sa vad cum ii pot ruta pe cablajul meu. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 @DjLeco daca imi permiteti intrebarea, ce rol au rezistentele cuplate in emitoarele tranzistorilor finali si legate la liniile L11, respectiv L12?? Sunt destinate protectiei SOA sau au alt rol dedicat in circuitul amplificatorului?? Daca rolul lor este legat de o configuratie care nu poate fi facuta publica, nu-i nici o problema, nu trebuie sa-mi raspundeti!Multumesc!De acolo se culeg tensiunile pentru comanda protectiei SOA, insumate, de la fiecare final in parte. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Am banuit corect, multumesc frumos! Link spre comentariu
elektronu85 Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 (editat) Intrebare! Q15. Q16, Q17, Q18 din schema de mai sus trebui pusi pe radiator?? Daca da, trebuie pusi pe radiatorul finalilor sau se pot pune pe un alt radiator mai micut?? Am nevoie sa stiu asta ca sa vad cum ii pot ruta pe cablajul meu. Multumesc! Alta intrebare: se pot folosi rezistente SMD de 0 ohmi ca si strapuri sau exista si alte variante? Nu sunt sigur daca pot folosi rezistente de 0 ohmi pentru ca acelea de obicei se folosesc pe post de sigurante fuzibile si nu sunt convins ca isi vor face treaba in circuit, adica ma tem sa nu se comporte exact ca niste sigurante si sa ma lase cu ochii in soare cand mi-e lumea mai draga. Ma refer la acele rezistente pe care DjLeco le-a pus sub semnul intrebarii si la care este posibil sa renunt in cursul experimentelor. Ce solutii sunt pentru a realiza strapuri in locul acelor rezistente, bineinteles in varianta SMD?? Nu-mi spuneti de picatura de fludor care sa uneasca pad-urile, nu mi se pare o solutie profesionala.... Deocamdata am conceput varianta cu toate componentele de tip THT, insa am in vedere si o varianta cu SMD-uri unde voi incerca sa realizez pe cat posibil un PCB simplu placat, astfel incat sa poata fi accesibila realizarea practica si in regim de amator. Editat Ianuarie 21, 2016 de elektronu85 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum