Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

Radiatorul are 20 x 10 cm cu talpa de 5mm si 16 aripioare de 5 cm inaltime. As vrea sa-l pun cu aripile vertical ca sa se raceasca singur, sa nu mai pun ventilator.

Link spre comentariu

Nu cunosc dimensiunile radiatorului deci nu ma pot pronunta, oricum cu 4 sau 5 perechi de finali, radiatorul tot atata trebuie sa disipe pentru aceeasi alimentare.

Oare asa sa fie? Sa nu uitam de caracteristica patratica a curentului.

Spor sa fie...

Link spre comentariu

Pare ok la prima vedere, poate scapi de oscilatii din cauza "cablajului" pe verticala. Daca totusi apar probleme o compensare ceva mai puternica ar trebui sa fie suficienta. Din punct de vedere termic in mod categoric radiatorul acela nu poate sustine o treime din putere vreme de o ora, fara ventilator si 30 de grade mediul ambient. In idle este o usoara crestere a calduri degajate daca se folosesc 5 perechi de tranzistori in loc de 4, datorata unui bias necesar mai mare.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Numarul finalilor in paralel nu afecteaza randamentul global al etajului final decat eventual foarte putin undeva aproape de clipping ( se exclude cazul subdimensionarii substantiale ), unde saturatia ar fi mai mica la mai multi finali, datorita curentului mai mic prin fiecare, insa in zona de stres maxim pe etajul final ( departe de clipping ) randamentul etajului final nu va fi influentat de numarul finalilor in paralel, astfel incat radiatorul tot atat va trebui sa disipe, fie ca sunt 4 finali, fie ca sunt 5. Asta am dorit sa subliniez.

Link spre comentariu

Iar eu am spus ca daca va regla biasul corect ca avea o disipatie mai mare la varianta cu 5 perechi, afirmatie care nu are legatura cu randamentul din timpul functionarii. Deasemenea am spus ca acel radiator , la o privire sumara care nu implica vreun calcul, va depasi temperatura de 70 de grade la o 1/3 din putere in sinusoidal fara sa se foloseasca un ventilator, cand temperatura mediului ambiant este de 30 de grade. Temperatura de 70 de grade este lege internationala legata de temperatura obiectelor pe care le poate atinge accidental publicul.

Link spre comentariu

Posibil sa fie adevatat ce spuneti @RaimondAudio . Temperatura de 70 de grade (sau mai mult) o atinge in anumite conditii , doua cele mai importante ar fi sarcina la iesirea amplifului si perioada de timp in care e forjat . Daca e asa , inseamna ca acea lege e prost determinata . Scuze de interventie ...

Link spre comentariu

Acel radiator are un prêt rapitor la TME.

Eu am scos putin peste 350W cu tipul asta de radiator.

Are talpa suficient de groasa a.i. sa nu se stearga filetul daca strangi mai tare suruburile.

Daca se va folosi in carcasa atunci trebuie ventilat.

Eu l-am folosit ca si perete lateral al carcasei.

Link spre comentariu

Raimond, total de acord cu tot ce ai zis, iar interventia mea de mai sus nu era legata de vreun raspuns de-al tau, ci era un raspuns la postul #319.

Scuze pentru offtopic, am dorit insa sa clarific chestia asta pentru a nu lasa loc de interpretari.

Link spre comentariu

Claudiu cand se fac teste serioase unui amplificator la un review, primul test este acesta. Amplificatorul ruleaza pe semnal sinusoidal de 1khz timp de o ora, la 1/3 din puterea declarata , pe impedanta specificata de producatorul aparatului, cu temperatura mediului ambiant in jurul a 30 de grade.  Unele aparate comerciale trec testul cu bine, multe nu. Producatorii din cauza banilor subdimensioneaza termic aparatul pentru situatii mai putin stresante, intalnite mai des in practica.Nici transformatorul nu scapa de acest trend. Nu este niciun fel de obligatie din acest punct de vedere.

In cazul de fata nu prea conteaza, fiind un circuit de test, daca o sa fie necesar Dudi ii adauga un ventilator si scapa de orice grija. Eu asa as proceda pentru puteri mari, nu mi se pare deloc intelept sa se tranteasca nshpe kile de aluminiu la radiator. Trebuie sa ramanem ecologici plus e vorba si de comfortul in utilizare, transport, elegantza , etc. Daca imi place ideea de simplitate a lui Nelson Pass, nu mai sunt de acord cu el in privinta radiatoarelor :) Racirea activa la puteri mari e din alt film iar calitatea nu sufera deloc.

Link spre comentariu

la puteri mari trebuie racire corespunzatoare, eu la V3 a eliminat foita de mica dintre trz si radiator, izolind radiatorul de carcasa.

In testele de acasa, V3 le-am testat la 35-45% din putere timp de peste o ora si totul a fost ok, doar in 2 ohm, mai sarea in termic din cind in cind, la 90% din Pmax cu un singur fan.

Acum am inteles de ce a venit Enel, dublu...

Mi-ar fi placut sa fi fost prezent la intilnire, a fost excelent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări