Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Postări Recomandate

Da, trebuie si el pus. Pai un scurt pe iesire distruge tot... daca n-ai protectie SOA.

Asa cum e acum cu pragul ala de 25-30mA merge perfect. Protejeaza bine in clipping iar in functionare normala nu baga distorsiuni in plus.

Sau sa-l mai scad ? Ca VAS-ul e la 10mA...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Sincer acum si fara sa crezi altceva, un asemenea etaj final fara o protectie SOA, mai ales la acea alimentare, nu are de ce sa EXISTE.

Eu cred ca Bob a facut o caterinca ieftina...

Cum pana mea concepi o schema cu atitea chichitze, fara o protectie SOA adecvata?

Mie imi pare bataie de joc la adresa celor ce vor sa o construiasca.

Hai, inteleg una cu 2 finali de 100W sa nu aibe SOA, se ard 2 finali, asta e, dar ditamai schema, de aproape 800W/4R, imi pare caterinca fara SOA limiter.

Link spre comentariu

DAca scria si de SOA mai punea vreo 50 de pagini la carte. Probabil nu a avut chef si a considerat ca tratarea SOA e dincolo de scopul urmarit.

Una e o schema si un manual de service pt un produs finit, alta e o carte de electronica in care se prezinta concepte din care lumea sa se inspire, dar pana la un produs final e cale lunga.

Din cate vad Dudi are ceva probleme, inca la capitolul simulare, deci ceva lipseste. :)

Link spre comentariu

Ce probleme sa am, Sharky ? N-am nici o problema. :rade: Am remediat chestia ai cu Q12. Merge perfect in simulare. Ma refer la BOB400. M-am si apucat sa strang piesele...

Da, Leco, si eu tot asa zic. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe nici un amplificator fara protectie SOA.

In cartea lui, Bob zice si despre protectii si despre tot ce vrei. Iar in afara de asta mai am inca 3 carti de Amplificatoare Audio. Oi face eu pana la urma si o protectie SOA. Dar ca sa fac o protectie la un amplif, mai intai ampliful trebuie sa existe, si mai vedem pe urma ce protectii ii mai punem.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Dudi, cînd te plictiseşti de cărţile ptr popularizarea amplifurilor în rîndul clasei muncitoare, găseşti protecţii ptr inspiraţie la amplifurile de putere ale firmelor consacrate. Cu puţină inteligenţă poţi recalcula şi experimenta alte praguri de acţionare, specifice amplifului tău, căci fiecare amplif are o protecţie dedicată, nu există unele universale.

Link spre comentariu

:) Dudi n-ai rezolvat-o deloc. Aceea rezistenta are scopul de a limita curentul prin tranzistorul Q11 si a se putea utiliza tranzistori cu VCE mai mica . Are rol tot de protectie dar montajul trebuie sa lucreze fara ea. Ti-am spus ca nu are niciun rol pentru ca tu nu intelegeai atunci ca si acum, schema de functionare a amplificatorului. Ce rost mai avea sa discutam despre rolul ei de protectie ? Tichie de margaritar iti trebuia... Apoi aceea rezistenta (nu stau sa-ti arat aici prin ce mecanisme), introduce distorsiuni suplimentare si un anumit grad de instabilitate. 

Deci ca s-o scurtez ca nu mai am timp de joaca, amplificatorul trebuie sa mearga impecabil(de fapt mai bine) si fara aceea rezistenta. N-ai facut decat sa muti "carja" de la Q12 la aceasta rezistenta de 2k. Dar in plus "carja" asta este mai proasta, ia pune tu o simulare la clipping fara Q12 si cu aceasta rezistenta in colectorul lui Q11... sa vedem ce iese...

Spui ca sunt rau intentionat. Da asa este, sunt rau intentionat ca ti-am atras atentia ca iti pui increderea si banii intr-o schema structural gresita... De data asta m-am facut baiat bun si iti recomand s-o construiesti, ba chiar sa vinzi amplificatoare pe baza ei. :) Succes.

erata: Mi-am adus aminte ca te-am sustinut cu idei de nenumarate ori pe mai multe topicuri, tu in schimb odata n-ai scos un cuvintel de bine la adresa mea...pacat.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Merge perfect schema in simulator cu rezistenta aia chiar si in clipping si nu baga nici o distorsiune. Iar caderea de tensiune pe ea e prea mica ca sa poti folosi tranzistori de VCE mai mic. Vorbesti aiurea ca de obicei, no offence.

Ti-am multumit de fiecare data cand ma ajutai inainte pana sa stii ca vreau sa si vand din amplifurile facute, dar pe urma te-ai intors impotriva mea.

Daca nu ai de gand sa ne spui care e marea ta descoperire, pentru ce intri pe topicul asta, doar ca sa ne enervezi ? Eu ma chinui sa fac ceva aici, daca nu ai de spus nimic constructiv si nu doresti sa contribui atunci te rog frumos sa ne lasi, nu mai fa offtopic. Iar daca esti invidios pe mine fa ceva in afara forumului, du-te la o sala de sport si boxeaza cu poza mea pe sac. Sau contacteaza-ma pe privat daca ai sa-mi zici ceva, sa nu facem scandal aici, ok ? Eu nu imi amintesc sa fi intrat pe topicurile tale SARA si AudiophileStarter ca sa iti spun ca e ceva gresit dar nu iti spun ce, si alte tampenii. Deci nu doresc sa ma cert cu nimeni.

Link spre comentariu

Macar acum in spiritul sarbatorilor de iarna, sa fim mai buni si sa ne certam/ciondanim mai putin! Eu chiar mi-am propus sa fiu mai bun si am si pus asta in aplicare.Totusi de ce nu pastrezi configuratia de iesire cum ti-am pus schema de la V3-ul meu (te asigur ca ce am pus aia este, nu ascund chichite aiurea), careia sa ii adaptezi un VAS de calitate si un diferential full simetric? Ai incepe imediat sa poti produce. Cu SOA te mai ajut eu cit ma pricep (si ai vazut sper ca mi-a iesit bine) iar la restul incercam cu totii sa mai optimizam pe ici colo...Nu intotdeauna numele mari au facut revolutia in audio, si fara sa vreau sa jignesc, multe scheme "Apex" contin gresele elementare sau sint facute "pe genunchi" mai ales acel Apex cu acel asa zis limiter cu zenner si Ldr... Toate numele mari au fost nume mici, cindva...

Link spre comentariu

Merge perfect schema in simulator cu rezistenta aia chiar si in clipping si nu baga nici o distorsiune. Iar caderea de tensiune pe ea e prea mica ca sa poti folosi tranzistori de VCE mai mic. Vorbesti aiurea ca de obicei, no offence.

Ti-am multumit de fiecare data cand ma ajutai inainte pana sa stii ca vreau sa si vand din amplifurile facute, dar pe urma te-ai intors impotriva mea.

Daca nu ai de gand sa ne spui care e marea ta descoperire, pentru ce intri pe topicul asta, doar ca sa ne enervezi ? Eu ma chinui sa fac ceva aici, daca nu ai de spus nimic constructiv si nu doresti sa contribui atunci te rog frumos sa ne lasi, nu mai fa offtopic. Iar daca esti invidios pe mine fa ceva in afara forumului, du-te la o sala de sport si boxeaza cu poza mea pe sac. Sau contacteaza-ma pe privat daca ai sa-mi zici ceva, sa nu facem scandal aici, ok ? Eu nu imi amintesc sa fi intrat pe topicurile tale SARA si AudiophileStarter ca sa iti spun ca e ceva gresit dar nu iti spun ce, si alte tampenii. Deci nu doresc sa ma cert cu nimeni.

Hai sa vedem cat de aiurea vorbesc eu , cat de mult minti tu si cum arata simularea "perfecta" a clipping-ului. Deocamdata n-ai mai pus nicio simulare dupa ce ti-am atras atentia ca e o schema cu "bombe" plantate in ea. Lasa ca pun eu daca tot n-ai astampar. Chiar nu ma mai interesa topicul tau dupa ce mi-am dat seama ca scopul tau nu este sa inveti si sa creezi, ci doar sa furi, sa minti , sa imbrobodesti si in viitor sa dai tzepe. A devenit clar ca tu n-ai ce sa cauti printre oamenii onesti de pe acest forum.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Ia sa vedem cat mint eu : :)

Si aici ai fisierul cu simularea ca sa-l vezi mai bine:

Eu sincer iti recomand, nu fac misto sau altceva, du-te la sala si descarca-ti energia negativa sau asculta niste colinde. O sa iti crape inima de atata rautate.

Am ajuns sa fiu acuzat de fapte pe care o sa le fac in viitor. :rade:  Tare, ce sa zic. Asa ti-a dat tie in globul de cristal ?

Eu zic sa incheiem ca deja s-a plictisit lumea, iar eu am destula treaba.

P.S: Si te asigur ca nu ai de ce sa imi porti pica, pentru ca n-o sa vand nici eu nimic. Ai vazut foarte bine pe pielea ta ca nu cumpara nimeni amplificatore de calitate facute cu piese scumpe. Dar din partea mea nu e nici o problema pt ca scopul meu principal nu e sa fac o afacere ci sa-mi satisfac hobby-ul. Sarbatori fericite !

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Vă bateţi în simulări?  :rade:

..............

Mai bine încropiţi fiecare la repezeală cîte un montaj de test cu doar o pereche de trz finali şi sarcină redusă şi înfigeţi oscoloscopul prin el. Dacă e în regulă cu o pereche, va fi şi cu zece, numai să-i ducă prefinalii. Aşa va avea şi asistenţa ce vedea şi comenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări