Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

Omule, tu te auzi ce zici ? E ca si cand ai zice scoate finalii si vezi cum functioneaza. Cum sa scot tranzistorul ala daca e facut sa mearga cu el ? Tu credeai ca e pus asa doar ca sa dea bine ?

:) Pana sa sari in sus intreaba-te daca tu cunosti bine functionarea acestei scheme. Mai gandeste-te, mai studiaza si apoi o sa intelegi ceea ce vreau sa spun. Apoi usor usor o sa intelegi intreg contextul, o sa "vezi" cum nenea Cordell si-a protejat schema foarte inteligent. De fapt nu este singura cheitza din schema, eu am mai gasit cel putin doua. Schema poate deveni functionala "la liber" , dar trebuiesc inlaturate chichitele plantate de el.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Q12 nu are (sau nu ar trebui sa aiba) nici un rol în regim de lucru normal. Este acolo doar pentru a proteja VAS la supracurent. Pragul protectiei este setat pe la 25-30mA ceea ce ar putea fi prea putin. Împartiti R14 în doua rezistoare înseriate (13+9,1) si conectati baza lui Q12 la punctul de înseriere.

Acest tip de frontend, unchiu Self îl recomanda a fi folosit pâna la o putere de ca. 200W.

Pai da, in regim de lucru normal, prin acel tranzistor trec ceva de ordinul nanoAmperi, iar in cliping tot curentul din diferential.

Link spre comentariu

De fapt nu este singura cheitza din schema, eu am mai gasit cel putin doua. Schema poate deveni functionala "la liber" , dar trebuiesc inlaturate chichitele plantate de el.

Ok, atunci ne ajuti tu sa rezolvam problemele gasite de tine si sa facem functionala aceasta schema open-source (nu secreta ca schemele altora) ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Daca iei acceptul lui Cordell cu mare drag :) Eu ti-am dat punctul de start de unde sa incepi ca sa intelegi . Simuleaza, vezi ce se intampla, gaseste si restul de bube si ai schema dorita. Banuiesc ca este o schema protejata prin ceva drepturi de autor , oricat as dori sa te ajut nu pot sa ti-o dau la cheie. Nu te apuca s-o faci asa cum e acum. Ori o destelenesti ori o lasi balta. E pacat sa bagi niste bani aiurea.

Link spre comentariu

Ok, deci doar vorbe fara sens... :) La fel ca Victor: "stiu dar nu vreau sa spun". Sintem satui pana in gat de oameni din astia care intra pe forum cu alte scopuri decat acela pentru care e facut un forum sa fie: de a se ajuta oamenii intre ei in rezolvarea unor probleme. Schema asta nu e a doar a mea, e publica, poate sint si altii care vor s-o faca.

Mie imi merge foarte bine schema (BOB400) in simulator si o s-o incerc indiferent ce. Daca gresesc macar sa fie greseala mea.

Link spre comentariu

La regulament ai sa observi ca nu poti atasa aici materiale protejate cu drepturi de autor. Nu poti pune carti fara acordul autorului, nu poti pune muzica, etc... Banuiesc ca tu macar ti-ai cumparat cartea lui Bob Cordell de vrei sa-i faci schema. Nu mai zic de a face un produs comercial din ea. ..Tocmai de aceea exista un punct de la care mergi singur mai departe. La fel am patit si eu si a trebuit sa-mi fac singur schemele. In plus a ajuta pe cineva nu inseamna a-i da mura in gura. Ti-am spus de unde sa pleci cu sapaturile in continuare. Deasemenea tot foarte aproape de aceasta piesa este si a-2-a cheitza. Apuca-te de simulari si calcule si o sa ajungi unde trebuie. Daca te simti bine doar sa mi-o dai mie varsandu-ti naduful pe mine nu cred ca vei castiga ceva.

Hai pune mana si simuleaza. Ce ai obtinut fara Q12 ?

Link spre comentariu

Ori e schema lui Cordell ori e a ta... fi corect. Asteptam sa vad ce ti-a iesit din simulare fara Q12. Era un pas inainte. Intentia era sa te sustin dar se pare ca tu ai alte ganduri. Bine, atunci ne oprim din pacate. Succes.

Link spre comentariu

Da, e schema mea, ti-am zis e diferita fata de cea a lui Cordell. Iar eu o declar fara drepturi de autor. Deci puteti oricare dintre voi sa o folositi in ce scopuri doriti.Fara Q12 face ce face si fara oricare alta piesa din el: adica nu merge. Nustiu de ce. Am observat ca doar daca ii scot cascoda merge si fara el. In sensul ca merge in regim normal dar in clipping face urat (cum e si logic). Adica pana la urma Q12 tot trebuie pus, indiferent ca merge sau nu fara el.

Asa zic si eu, daca nu ai chef sa lucram impreuna, mai bine sa o lasam asa, ok ? Au venit sarbatorile, afara ninge, e luminite, frumos elegant cat de cat... Nu vreau sa ne mai certam, macar nu acum.

Link spre comentariu

Cu Q12 si cu cascoda merge normal. (clipping perfect)

Fara Q12 si cu cascoda iesirea sta pe alimentarea pozitiva.

Fara Q12 si fara cascoda iar merge normal. (in afara ca stramba nitel forma la clipping)

Link spre comentariu

Fara Q12 si cu cascoda iesirea sta pe alimentarea pozitiva.

Cum arata în cazul acesta semnalul din colectorul tranzistorului slave (Q13) din cascoda ("iesirea" cascodei)? Se poate observa ceva în baza tranzistorului slave? Dar în emitorul sau? Cum evolueaza tensiunea EC la tranzistorul Q14? Înlocuiti D2 cu un LED si vedeti ce se-ntâmpla.

Link spre comentariu

Nu mai e nevoie. L-am facut sa mearga si fara Q12. :) Se pune o rezistenta de 2k in colectorul primului tranzistor din VAS.

Imi aduc aminte ca asa am vazut la schema lui marian si am intrebat atunci pe topicul lui pt ce se pune aia. Si cine credeti ca mi-a raspuns ? Tocmai Raimond. Si ce credeti ca mi-a aspus ? Nu are nici o utilitate acea rezistenta. :) ..... Ce sa mai zic, intentiile sint evidente...

Oricum, vine Craciunul, va urez pace in suflet la toti !

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări