Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

Dupa mine e din cauza comportamentului urat la clipping. Baga-l in clipping pe semnal sinusoidal la 20khz. Atunci vedem daca iesirea se lipeste de alimentare. Pune-i Baker clamp si vezi daca mai face la fel.

Link spre comentariu

Incearca totusi modificarile astea:

Posted Image

La mine si cu zobel si cu un 10nF/630vac dupa zobel si bobina de la iesire, pus paralel direct pe iesire, deci 10nF capacitate de iesire permanenta, arata aproape impecabil in dreptunghiular la prag de 1V sub clipping, masurat in realitate cu 8 ohm dummy load:

Posted Image

Link spre comentariu

@UDAR

Ce analiza sa-i fac ? Daca te referi la curent, atunci asa arata:

Posted Image

@Raimond

Doamne, dar parca nu vorbesc romaneste. Am spus de o mie de ori ca spike-urile alea le face si in clipping si cu semnal dreptunghiular sub clipping ! Si nu in tensiune pe iesire, ci in curent de colector final.

Nustiu ce e baker clamp.

@Leco

Am facut si cum ai zis tu si exact la fel imi face. E clar e simulatorul defect.

Link spre comentariu

Eu ziceam să analizezi în minte ce se întâmplă când faci o tranziție de tensiune de 130 V la bornele acelui Zobel ... În fine , încearcă fără Zobel . Dacă n-ai sarcină inductivă , e OK și fără el.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu e de la Zobel. Se lipeste iesirea de alimentare. Stai ca nu m-ai inteles Dudikoff. Stiu exact ceea ce ai simulat si ca simularea ta reprezenta curentul de colector prin tranzistorul final, dar vroiam sa gasim cauza acestui comportament. Fa cum iti zic eu si o sa ne intelegem pe parcurs. Fa o simulare cu semnal sinusoidal la 20khz in hard clipping. Deocamdata afiseaza te rog doar tensiunea de iesire, fara curenti.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

post-176515-0-96402000-1449663808_thumb.jpg

Cam așa arată ... Intrarea are fronturi de 1µs ; am fost probabil optimist . Zobel-ul e 47nF cu 10Ω iar rezistența ”sense” e de 0,1Ω.

Dar , desigur , poate să nu fie de la Zobel . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Banuiesc ca iesirea , in clipping, pe langa cele doua ciocuri pe care le are, va avea o portiune de timp in care tensiunea de iesire va sta lipita de tensiunea de alimentare dupa care iese de acolo si revine brusc . In acel timp comportamentul este de scurtcircuit cu cresterea curentului spectaculos. Chestia asta se intampla in general din cauza subcompensarii. In poza am desenat cam cum arata, cam ce am vazut eu insumi pe osciloscop de-a lungul timpului cand am incercat diverse variante de compensare.

later edit: nu ai condensatorul de 1uF pus in driveri da ? mai mareste-i un pic frecventa, du-te catre 50khz si apoi apropie-te de zona in care banuiesc eu ca e problema.

Ar fi mai usor daca mi-ai da fisierul LTSpice al schemei si sa-mi spui de la cine sunt modelele. 

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Nu e nici de la Zobel. L-am scos si tot asa face.

Da , trebuia să fiu mai atent . În poza ta se vede că tranzistorii conduc simultan . Dacă era ( numai ) de la Zobel , conduceau pe rând.....Cred că în poza ta de la Zobel e doar diferența dintre curenții la un moment dat pe + respectiv pe - . 

Link spre comentariu

Face numai cand tensiunea de iesire e pe partea pozitiva. Pare o limitare de curent provenita din VAS pe partea de sus, pozitiva, poate de la sursa de curent constant ? Pare sa fie de la slew-rate-ul asimetric....De ce ai pus R20 si R24 ? 

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

R20, R24 si celelalte rezistente din bazele tranzistoarelor etajului final sint masuri anti-oscilatii. Cica tripletul e mai predispus la oscilatii decat alte configuratii si trebuiesc luate masuri speciale.

Uite aici fisierul LTSpice impreuna cu modelele folosite.

Le copiezi in folderul cu modele al LTSpice-ului, dar sa iti faci backup inainte la cele pe care le ai deja. Banuiesc ca stii tu.

E setat deja cum trebuie ca sa vezi problema. Decat ii dai sa simuleze si pui sonda de curent in colectoarele unei perechi de finali.

E incredibil. Am scos cascoda, am marit curentul prin VAS de la 10 la 20mA.... Nici o schimbare ! :bataie

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Pana una alta... eu ma apuc de fratele mai mic, BOB400 care in simulare da bine de tot la toate masuratorile. :dsaf

Ca a venit iarna, am ajuns acasa, si ma cearta Leco daca nu fac nimic... :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări