Vizitator Postat Decembrie 8, 2015 Partajează Postat Decembrie 8, 2015 Cit este biasul pina la urma? Total, nu per tranzistor. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2015 30mA pe tranzistor si deci 8 x 30 = 240mA pe total. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2015 Partajează Postat Decembrie 8, 2015 Fa-mi te rog o placere si simuleaza cu 64mA bias total, deci circa 8mA per final, vezi daca mai apare acel crossconduction de care te plingi, alimentarea fiind de +/- 95Vcc. Si vezi si THD-ul daca ramine cit de cit constant. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2015 Am incercat. Tot la fel face. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2015 Partajează Postat Decembrie 8, 2015 Grav... Nu stiu ce sa zic. Incearca cu aceiasi 64mA dar la un +/- 60Vcc Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 8, 2015 Partajează Postat Decembrie 8, 2015 Nustiu ce sa fac, sa pun led sau zener pt referinta de tensiune de la cascoda din VAS. Am nevoie de 2...2,4V. Cum o fi mai bine ? Vad ca Bob a pus cu led. O sti el ceva... Dar mie nu prea imi place sa am lumini in amplif. Mi se pare mai manelistic... tl431 nu e bun? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2015 Nustiu, nu cunosc integratul ala sau daca e bun aici. M-am decis sa pun tot un led banal pana la urma, si daca o lumina prea tare il vopsesc cu oja neagra. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 9, 2015 Partajează Postat Decembrie 9, 2015 (editat) Dudikoff merg foarte bine si tranzistorii astia doar ca e nevoie de o compensare mai agresiva. Nu stiu de ce n-au vrut sa te lamureasca baietii de pe diyaudio , in fine. Regula zice clar ca ultimul etaj trebuie sa fie cel mai rapid. La tine etajele anterioare sunt mai rapide si la limita ai aceasta problema. Etajele anterioare le faci mai lente compensandu-le mai puternic. In loc de C miller 47pF incearca cu 100pF sau chiar mai sus. Cred ca ti-am mai zis pe undeva ca si amplificarea in bucla deschisa este lasata prea mare si vei avea probleme. Nu te teme si fii un pic mai agresiv cu compensarea. Deasemenea vezi ca tu acolo n-ai crossconduction in stilul clasic, care din cate vad este mai mult decat ok, ci doar acele ciocuri care provin de la clipping cand ti se agata iesirea de rail. Pune un circuit anticlipping si acele ciocuri vor disparea. Editat Decembrie 9, 2015 de RaimondAudio Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 9, 2015 Partajează Postat Decembrie 9, 2015 Exista LEDuri în infrarosu. Ramâne de vazut cât de bune sunt pe post de stabilizator de tensiune. ...Regula zice clar ca ultimul etaj trebuie sa fie cel mai rapid.... De mult n-am mai auzit/vazut aceasta regula din gura/condeiul unui inginer. Deci mai exista sperante. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 9, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2015 (editat) Am marit compensarea pana a devenit semnalul triunghiular, si tot face. Si treaba e ca face si cu semnal dreptunghiular de amplitudine mai mica nu doar in clipping. Editat Decembrie 9, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 9, 2015 Partajează Postat Decembrie 9, 2015 Daca acele ciocuri sint in clipping dreptunghiular (n-am citit tot topicul), vezi daca la 3V sub clipping mai apar. Altfel exact cum aspus si Raimond, mai trebuie compensata. Si eu am 8 perechi de finali de 4MHz (MJL21193-MJL21194), alimentati la +/- 125Vcc, dar nu exista fir de agatare sau probleme nici in clipping pe dreptunghiular cu limiterul IOC dezactivat, iar sunetul cu tot cu compensarea mai agresiva un pic, vi-l spune Raimond, ca l-a ascutat. Oricum rise si fall times sint pastrate sub 3,5uSec, desi etajul final este capabil cu toti cei 8 perechi de sub 2uSec. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 9, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2015 (editat) Nustiu daca ati inteles corect. Acele spike-uri sint in curent. In acel grafic e curentul de colector al finalilor nu tensiunea pe iesire. Tensiunea pe iesire e perfecta, desi curentul e aiurea. Nici eu nu inteleg. Uite, sus e tensiunea pe iesire, jos sint curentii prin finali: Leco, la tine poate limiteaza protectia SOA. Daca veri sa vezi ce am masurat eu aici pune masa de la osciloscop pe rezistenta din emitorul finalilor, in partea dinspre iesire si varful pe partea dinspre final si da-i dreptunghiular la 75% din amplitudine. Editat Decembrie 9, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 9, 2015 Partajează Postat Decembrie 9, 2015 Nu, la mine protectia SOA intra la 0,8 ohmi sarcina si un curent de 39,5A rms (amplificatorul fiind cotat 2 ohmi stabil). Eu totusi inclin sa cred ca biasul este muult prea mare (240mA) pentru +/- 95Vcc, eu niciodata la niciun amplificator alimentat la acea tensiune (nici ale mele, nici reparate, de firma), nu am vazut bias mai mare de 80mA). Nici rezistenta din baza finalilor si cea a finalilor, desi e mai rapida schema asa, nu imi place la alimentari mari. Incearca sa le faci fata de iesirea etajului final, cum am modificat mai jos la Bob. Incearca sa te inspiri din iesirea lui Leco V3: Cu aceasta configuratie pe iesire, asa trebuie sa arate in realitate, masurat la iesire cu dummy si osciloscop: Ti-am modificat in schema lui Bob ce sa faci, bias maxim 100mA, si ti-am pus niste valori cu care ar trebui sa functioneze flawless. EDIT, momentan nu mai pot masura nimic, amplificatorul l-am inchis... Cind il incep pe al 3-lea, daca nu uit, am sa iti fac masuratoarea aia in ralitate/ Modifica in schema ce ti-am facut mai sus pe schema lui Bob si revino te rog cu o noua simulare. Foloseste pentru inceput valorile puse de mine, condensatorul de 100pF (incercuit in bleu) il poti mari un pic 150-180 pf pina pe la 220pF pentru stabilitate absoluta. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 9, 2015 Partajează Postat Decembrie 9, 2015 Pe ce sarcină obții vârfurile alea ? Pare încărcarea unui condensator .... ( Ești cu Zobel-ul pus ? ) Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 9, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2015 (editat) Da, pe sarcina, ca altfel n-ar exista acel curent. Cu zobelul pus. Leco, ti-am zis ca asa arata si la mine in tensiune ! Ma rog, pana la urma o sa fac o incercare si vad cum sta treaba, poate minte simulatorul, e posibil... Desi aia de pe diyaudio au incercat si nu le-a mers. Editat Decembrie 9, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum