Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

Inca n-a nins...

Si nu inteleg ce intereseaza pe unii daca eu fac amplifu sau nu... Poate imi trece chefu si nu-l mai fac, ce se intampla, voi fi pedepsit ?

Stii cum e vorba aia: cainele moare de drum lung si....

Link spre comentariu

Este prea mica inductanta acestor rezistoare incat sa fie luata inseama. Eu folosesc variantele de 5W verticale. Campul se mai anuleaza si in plus disipa mai bine caldura. Sa nu uitam ca oricum se pune la iesire o bobina de x-microhenry. Nu vad de ce ar fi foarte rea aceasta inductanta. Inca o non-problema ca si cea cu condensatoarele din calea semnalului.

Link spre comentariu

Este prea mica inductanta acestor rezistoare incat sa fie luata inseama....Nu vad de ce ar fi foarte rea aceasta inductanta.

În anumite situatii poate provoca oscilatii locale (în special împreuna cu tranzistoare MOSFET laterale).

Link spre comentariu

În anumite situatii poate provoca oscilatii locale (în special împreuna cu tranzistoare MOSFET laterale).

Probabil dacă ar fi în poartă , dar în sursă ? Dacă ați putea fi mai explicit ....și concret , vorbind de rezistențe de sute de mΩ și inductanțe de zeci-sute de nH .

Link spre comentariu

Vorbești de scheme de amplificatoare ? Dacă da , dă te rog exemple . Recunosc că nu am o colecție prea grozavă de scheme de amplificatoare , mai ales din cele cu MOSFET-uri .

EDIT . De fapt , nu prea are importanță . Eu mă întrebam doar dacă se folosesc și la amplificatoare , unde impedanța de atac este mult mai mare față de SMPS . În al doilea caz cel puțin ( SMPS ) răspunsul este simplu , legat de ceea ce sugera @franzm mai sus . Împiedecarea oscilațiilor .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ecler, toate amplificatoarele lor au perle de ferita pe portile la trz finali, si sint lucrate cu IRFP-uri industriale, dar sint comandate si corespunzator cu buffere tottem pole.

Si bineinteles Zennere de 12V intre Poarta si Sursa, ca sa fie deschise corect, nu cu zennere de 6,2V sau 7,5V...

Link spre comentariu

Da , primul care mi-a căzut în mână (MPA4-400) e așa cum spui tu. Cred că perla are un dublu rol aici - de a atenua direct eventualele oscilații ( avem buffer totem pole dar avem totuși 220R în serie deci riscul , la prima vedere , nu e mare - nu știu cum era cablajul , pare a fi pus separat de placă MOSFET-ul ) și de a izola capacitatea porții de cea a Zener-ului . 

Oricum , asta confirmă  ceea ce spuneam mai sus .

De altfel ne-am depărtat puțin - de la rezistențe inductive la perle de ferită e o cale lungă iar fenomenele analizate sunt exact opuse.

La un rezisor , rezistența este caracteristica de bază iar inductanța este parazită pe când la o perlă de ferită inductanța este caracteristica de bază și rezistența este parazită. E drept că avem o diferență fundamentală - la resistor inductanța este nedorită pe când la perla de ferită ea este căutată dinadins.

Asta de fapt este diferența între un inductor ( care trebuie să aibă de regulă o rezistență cât mai mică ) și o perlă de ferită ( care trebuie să aibă o anumită rezistență de pierderi , eventual la o anumită frecvență ) .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu te contrazic la modul general , dar fi mai explicit te rog . Despre care situație vorbești, că deja ne-am mutat de la rezistențele din emitor/sursă la cele din poarta MOSFET-urilor ? În niciuna din acestea nu văd - așa , direct - cum poate fi inductanța de folos . La ieșirea unui amplificator/stabilizator , da .

Link spre comentariu

Alta chestie.

Cum sa fac eu sa aflu rezistentele potrivite pentru emitoarele driverilor si predriverilor de la triplet in functie de cati finali si ce putere vreau ?

http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2015/post-175886-0-04950600-1442788005.png

Eventual sa masor ceva pe undeva prin simulare care sa-mi spuna cand rezistentele sint optime.

Cordell explica in cartea lui cum se calculeaza, dar ma ia ameteala cand citesc ce e acolo....

Link spre comentariu

Salut! La mai toate schemele full simetrice pe care le-am vazut sunt de 150R (la driveri) . Un exemplu ar putea fi cea din atasamentul de mai jos .

Bineinteles ,daca exista o metoda de calcul ar trebuii sa se tina cont de asta .

600w_Circuit.pdf

P.S : Poate o si simulezi candva ,ar trebui sa obtii niste performante modeste .  Scuze daca sunt Off .

Link spre comentariu

Salut !

Nu e aceeasi treaba. In schema ta e dublet darlington cu driverii in clasa B, iar la mine e triplet cu driverii in clasa A.

Edit: Aaa nu, e tot triplet. N-am vazut eu bine.

Mda, asa si eu am vazut tot felul de valori la diferite scheme.... Dar vreau sa stiu cum se alege.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Leco, doar ca repeti obsesiv treaba cu totem pole, iti explic ca sa intelegi o data problema reala ca-s satul deja cum tot perorezi cu exemple partial intelese.

Bufferul este dublu deoarece cele doua grile nu sunt comandate de acelasi potential cum e la un repetor pe sursa, repetor pe emitor.

IEsirea e in drena, iar cele doua tranzistoare sunt comandate cu semnale defazate.

Bufferul totem pole e o necesitate in schema respectiva.

Si nici nu e macar buffer! Cele doua tranzistoare impreuna cu finalii formeaza o bucla de reactie locala, la fel ca si amplifurile cvasi complementare!

In cazul unui etaj normal de iesire, cu iesirea in sursa, un repetor pe emitor face acelasi lucru, oferind impedanta redusa si comanda ferma, iar un buffer de genul ar fi redundant, asta ca sa nu zic ca ar necesita inca o inversare de faza, dar astea sunt deja alte detalii.

Pentru un constructor de amplificatoare ca si tine ar trebui sa intelegi ceea ce prezinti.

Pot sa explic si mai in detaliu daca te intereseaza, dar daca vei raspunde printr-un post kilometric, nu merci.

Cu zenerele ti s-a explicat cum sta treaba, nu isi mai bate nimeni capul mai departe, ramane sa te lamuresti singur cum functioneaza un amplificator in clasa AB.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări