Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Postări Recomandate

@Dudikoff Cum sa renuntati la electronica caci aceasta este o boala incurabila.Nici nu vreau sa aud ca va dati batut mai ales ca intr-un alt topic tot de la categoria amplificatoare v-am felicitat pentru o realizare care mi-a placut foarte mult.Dupa cum vedeti multi de pe aici incearca sa va ajute deci nu ii puteti dezamagi.As ajuta si eu pe multi dar sunt si la inceput cu electronica asta si fara pregatire in acest domeniu iar din tot ce vad ca scrieti aici cei care va pricepeti incerc sa mai bag si eu la cap una alta dar inca sunt destule lucruri pe care nu le inteleg deocamdata.Deci capul sus si straduiti-va in continuare caci sigur veti reusi.Mult succes!

Link spre comentariu

Amplifu ZAL100 a mers pt ca nu are schema facuta de mine. Eu doar i-am adaugat degenerare la diferentiale si filtru de rejectie.... mare treaba.

In rest, toate amplificatoarele la care am creat EU schema nu a mers nici unu, toate au oscilat. Eu cred ca e timpu sa fac ceva util cu viata mea, nu sa o irosesc aiurea cu amplifuri care oscileaza.

Link spre comentariu

Dudi as avea 2 chestii de subliniat, in primul rand cam tot ce facem fiecare se numeste tot un fel de copiat, adica ne folosim de solutii constructive dezvoltate si inventate de altii cu mult inaintea noastra, nu putem pretinde ca am conceput ceva 100% noi insine, numele topicului confirma asta, adica ideea este ca nu trebuie sa privesti lucrurile prea rigid, nu prea conteaza cine a facut schema respectiva, atata vreme cat este functionala, suficient de performanta incat sa te satisfaca, si o intelegi suficient de bine, nu vad de ce sa nu... fireste nu vorbesc de scheme protejate de drepturi de autor.

In alta ordine de idei, repet ce am zis mai devreme, simulatorul nu coincide intotdeauna cu realitatea ci este la fel de bun precum cel mai slab model din schema, sunt parametrii pe care nu-i poate reproduce, si in nici un caz nu poate anticipa cablajul folosit, in simulator toate legaturile electrice sunt ideeale, fara rezistenta electrica, fara inductanta, fara capacitati parazite, etc... Toate astea rareori pun probleme la scheme simple si nepretentioase insa atunci cand complexitatea creste, cresc si motivele de instabilitate, sunt poli, zerouri ( si deci intarziere sau avans de faza ) pe care nu le poti anticipa si care iti pot da totul peste cap, dar asta nu inseamna ca este un esec total, ci ca este suficient de complex incat cere mai multa munca pentru a-l stabiliza, poti incerca alta limita de banda ( si deci intersectie cu abscisa ), fie mai sus, fie mai jos, poti adauga un pol sau un zero, adica poti umbla pe la compensari asa cum am zis, daca ai rabdare, la un moment dat vei gasi combinatia potrivita. Asta presupunand ca nu sunt probleme serioase de rutare trasee.

Link spre comentariu

Vezi patania mea cu quad-ul, vezi ce masuri am facut sa il aduc pe linia de plutire.

Bucla de reactie era ok, DAR:

-finalii oscilau de capul lor

- finalii nu erau condusi bine de etajul anterior (nu dadea destul Ugs) si cand ajungea in Ugs max o lua razna. Asta am vazut si din simulator.

- oscila pur si simplu la alimentare mai ridicata, inca nu stiu de ce, dar de compensez tace!

Toate au avut solutii.

Baga acolo niste millere peste BC la finali, prefinali, mai scade SR cu miller pe Vas.

Pas cu pas, pana il faci sa mearga.

Totodata dupa rezistentele de pe alimentare mai ai alti conzi?

Masa e ok?

Hai ca merge el, in simulator probabil l-ai facut corect, dar acum mai trebuie ajustat dupa realitatile de care nu s-au vazut acolo.

Link spre comentariu

Dupa rezistentele de pe alimentare (de protectie) normal ca sint conzii de filtraj.

Cum sa fie masa ok ? Nu e intrerupta, daca la asta te referi.

Deci.... i-am scos tripletul si nu mai oscileaza ! Creste biasul frumos de la 0 la 100mA...

Toata lumea zice pe net ca tripletu e nenorocit, dar nu am crezut sa fie chiar in halul asta. I-am pus rezistente si conzi in baza in colector, peste tot si degeaba....

Dupa patania asta io ce sa mai fac, ce sa mai cred ? Ca mai am 94 grade margine de faza ? Pai mi s-a demonstrat ca ce e in simulator nu corespunde deloc cu realitatea. Deci imi vine sa-l arunc la gunoi, asa mergand...

Link spre comentariu

Totusi este o schema creata de Bob Cordell, te-ai fi asteptat sa fie o prastie ? :) THD-ul aproape intotdeauna este mai bun la putere mare, mai ales la amplificatoarele cu castig mare, cum e acesta. Stabilitatea este foarte buna in simulator dar la 22pF Cmiller sa te astepti la surprize in realitate. Cred ca mai rezonabila va fi valoarea de 47pF-100pF. Ramane de vazut la concret.

Pai da Dudi , in realitate datorita componentelor parazite pot aparea mai multi poli care sa-ti induca instabilitate fortzandu-te sa cresti influenta polului dominant asa incat sa recastigi stabilitatea. In plus mai ai un neajuns. la schemele simetrice capacitatea necesara este sparta in doua, una pentru fiecare ramura, ceea ce in final este un avantaj, practic compensarea va vedea in timpul lucrului doar jumatate din Cmiller. Cei 22pF la tine inseamna cam 11pF la simetrice... Hmmmm... ma indoiesc ca stabilitatea se va mentine si ca nu vor aparea cel putini distorsiuni de tip burst, de scurta durata.

Victor lucreaza mult pe hartie dar realitatea e mai dura de cele mai multe ori. Sunt scheme o gramada cu compensari de 100pF care suna fantastic. Sa nu uitam ca schema lui Cordell are un castig in bucla deschisa foarte mare, chiar si cu 100pF ramanand o gramada pentru corectie. Ma rog, lucrurile astea de finete le mai discutam cand o sa realizezi amplificatorul practic, acum este prea devreme.   :)

Etajul VAS este cel mai putin important. Pe primul loc este etajul de intrare, apoi cel de iesire si la final VAS-ul.

Link spre comentariu

Inainte de tripleti ai mai modifcat ceva? Adica VAS, si prefinali au ramas ca in schema sau ai mai umblat si acolo la compensari?Daca nu ai umblat la etajele astea treaba este buna, zic eu!!!Incearca sa ii pui doar o pereche de finali si vezi ce zice... eu am impresia ca reactia negativa nu lucreaza bine, sau tranzistorii prefinali n-au destula putere sa conduca finalii.Incearca sa pui doar o pereche de finali sa vezi ce zice...Sunt de acord si eu cu miller de 100pF...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Si cand te gandesti ca ti-ai batut capul pana la cel mai nesemnificativ detaliu ...

Te-ai izbit fix de realitate .  Daca ajungeam in stadiul asta , in locul tau as fi renuntat la toata partea de intrare si as fi adapat un dublu diferential . Nu stiu de ce dar nu imi plac deloc amplificatoarele Bob(parere personala) .

Link spre comentariu

@elektronu85,

Nu am umblat la nimic altceva, decat i-am scos tripletul. Si i-am scos si cascoda din VAS dar nu era de la asta, ca o scosesm inainte sa scot tripletu si tot oscila si fara ea. Oricum era in plus si asta.

Nu e problema cu comanda finalilor, Le-am dat 20mA la prefinali bias.

Asta e schema cu care merge acum:

Edit: I-ar mi-a micsorat-o forumul. Deci mor !

Am 3mV offset acum. :rade:

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu te f__i deloc pe el de amplificator daca Miller-ul e de 100pF. Traiesti prea mult in simulator si iti formezi perceptiile eronat dupa el. Chiar mi-e sila ca trebuie sa ma citez dar chiar de curand ti-am spus ca amplificatoarele simple sunt stabile. Ti-am mai spus si faptul ca ai un cablaj la final pe verticala si asta nu e bine deloc. Fiecare mm cu care te ridici "de la sol" te duce catre dezastru. Apoi iarasi am mai subliniat chiar la tine intr-un topic faptul ca finalii trebuie sa fie cat mai rapizi daca vrei stabilitate. Cei de 4Mhz pe care ii folosesti sunt dezastru intr-un final triplu. Vrei nu vrei esti nevoit sa compensezi mai agresiv din aceasta cauza. Leco a facut-o la V3 si acum ampliful lui suna superb, chiar daca i-a scazut SR-ul. Stabilitatea neconditionata este secretul unui amplif reusit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări