Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Bob Cordell

Blacksmith

Postări Recomandate

In cartea lui, Bob Cordell recomanda aceasta varianta de amplificator, simplu dar si performant. Eu am mai adaugat cascoda pe intrare, oglinda Wilson si am facut niste mici ajustari. Se mai poate adauga o superdioda imbunatatita si ceva filtrare intre etaje pt imbunatatirea rejectiei. Schema are THD 0,003% la 200W/4R 10KHz si SR de 55V/us. Clipping-ul este perfect. Offsetul e zero (cel putin in simulare).

Schema:

SR de 55V/us, fara oscilatii pe dreptunghiular

Clipping frumos, elegant, cat de cat...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Aduce ceva imbunatatiri oglinda wilson? DAca tot ai adaugat-o.

De la nea Bob poti sa incerci varianta cu mosfeti si error correction?

Ar fi mai buna dpdv al costului si al puterii disipate pt un amplif de putere mare, in caz ca reusesti sa o scalezi la o alimentare mai ridicata.

Altfel ampliful e cam rapid si tare ma tem ca e cam greu de facut mega stabil, dar...cine stie.

Keep up the good work!

Link spre comentariu

Dudi stiu ca ai sarcina activa la diferential, si totusi impedante diferite pe intrari sunt nu doar inexplicabile, dar si inestetice, nu crezi? Apoi verifia totusi marginea de faza, atat la bucla inchisa cat si deschisa, compensarea mi se pare ( mie cel putin ) un pic cam sumara. Nu stiu ce simulator folosesti, dar daca pun schema asta in multisim ceva imi spune ca n-as mai gasi aceleasi performante. ZIlele astea poate imi fac timp si o pun.

Link spre comentariu

@Sharky

Pai daca la oglinda normala am diferenta de 160uA in curenti, la Wilson am doar 3uA. Desi pare o imbunatatire destul de mare, in THD nu se observa decat foarte putin.

Incerc si varianta cu mosfeti dar nu stiu la care te referi... mai ales ca eu am sarit tot ce am gasit despre mosfeti cand am citit prin carte.

@Marian

Te referi la R8 (20k) si Rbias (18k) ? Stii de ce am pus asa ? Am observat ca scade offset-ul de la cati 3mV la 60uV. Posted Image Ce, afecteaza cu ceva ?

Marginea de faza (in bucla deschisa, ca asta conteaza) este de 84 de grade, am scris si pe schema. Initial, Bob Cordell recomanda 30pF la compensare, dar vad ca nici cu 22pF nu arata rau.

In legatura cu simulatoarele... aici e treaba destul de imputita. Eu folosesc Orcad PSpice in principal, dar m-am jucat un pic si in Multisim iar acum vreau sa invat si LTSpice. Si asta tocmai pentru a vedea daca sint diferente intre ele. Eu simulez, dar nu am incredere 100% in simulari. Chiar te rog, daca poti sa-l verifici si tu in Multisim sa vedem ce zice. Si daca vrei iti zic si eu (la topicul tau) rezultatele amplifului tau in simulatorul meu, care sint cam diferite de ce ti-a dat tie. Deci vezi, nu stii in care sa mai ai incredere....

Link spre comentariu

Acuma scriu de pe mobil ca-s plecat, nu stiu cand o sa am timp sa pun schema de aici in multisim, sper zilele astea. Intre timp daca ai deja ceva rezultate de simulare a schemei mele mosfet de 400 posteaza te rog acolo ca intr-adevar sunt curios...

Link spre comentariu

Te referi la R8 (20k) si Rbias (18k) ? Stii de ce am pus asa ? Am observat ca scade offset-ul de la cati 3mV la 60uV. Posted Image Ce, afecteaza cu ceva ?

Intrebare: Care este scopul oglinzii de curent pe post de sarcina activa la diferential?

Link spre comentariu

Pffff... Stiam eu ca trebuie sa fie ceva bun ! Posted Image Eu nici nu mai imi imaginez amplif fara oglinzi de curent.

Victor unde vezi tu SR asimetric ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu stiu. Care e ? Mai are si alt scop in afara de cel evident de a egala curentii ?

La asta doream sa fac trimitere:

...echilibreaza curentii din diferential.

Ei bine tu ai zis ca ai gasit un foarte bun echilibru cu oglinda optimizata, tocmai asta este unul din avantajele ei, anuleaza eventuale diferente dintre cei 2 tranzistori ( inclusiv de polarizare deci rezistenta in baza ) pentru a forta un offset cat mai mic, deci in mod teoretic nu este nevoie sa pui valori diferite la rezistentele din baza pentru a ajusta offset-ul.

Link spre comentariu

Hmmm, eu nu prea văd cum oglinda de curent din sarcina diferențialului compensează offset-ul .

Drept e că acu vorbesc pe o schemă virtuală, am să mă uit în topic să văd despre ce vorbiți.

EDIT Da , am văzut schema mai sus . Îmi întărește convingerea că oglinda de curent Q7-Q8 nu îmbunătățește de niciun fel offset-ul 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ba da , îmbunătățește offset-ul deoarece are amplificarea mai mare în buclă deschisă . Desigur , contează in mod esential valoarea impedanțelor din circuit și curentul din intrare , dar așa e viață , cam complicată .Dar SR-ul este asimetric în continuare :) .Sper ca este evident de ce ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări