Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung Bernardo Standard 150

Ion_Bumbu

Postări Recomandate

In sfirsit am reusit sa`l pun pe pozitie, inca provizoriu dar macar este sus.

post-199767-0-83223300-1442755252_thumb.jpg

Mai trebuie sa`i pun distantiere reglabile sa`l aliniez si apoi mai vedem.

Am inceput lucrul la ele, mai trebuie sa le debitez si apoi iara distractia cu manevratul lui.

Dupa aia nivela....

post-199767-0-48844800-1442755356_thumb.jpgpost-199767-0-96028300-1442755346_thumb.jpg

Momentan merge binisor, cam zgomotos sistemul cu rotile de schimb.

Vibratii nu am simtit cu 3mm la o trecere si 0,1mm/rot avans.

Oricum era cam greu pentru cutit

Grig

Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Sa vedem daca in timp nu apar probleme. N-am avut experiente bune cu Bernardo.

Am echipat un atelier cu ''firma'' asta. Stramba din nas la garantii,timpi lungi de asteptare.

In exploatare apar deficiente. Se pot remedia cu investitii proprii. In principiu,baza e buna,detaliile sunt ieftine... Cam asta e Bernardo.

Nu vreau sa te descurajez. Pune-l la traba si vezi cum se comporta in diverse situatii.

Sa fie intr-un ceas bun si sa te bucuri de el cat mai mult.

Link spre comentariu

In sfirsit am reusit sa`l pun pe pozitie, inca provizoriu dar macar este sus.

Posted ImagePe pozitie.jpg

Mai trebuie sa`i pun distantiere reglabile sa`l aliniez si apoi mai vedem.

Am inceput lucrul la ele, mai trebuie sa le debitez si apoi iara distractia cu manevratul lui.

Dupa aia nivela....

Posted ImageM20a.jpgPosted ImageM20.jpg

Momentan merge binisor, cam zgomotos sistemul cu rotile de schimb.

Vibratii nu am simtit cu 3mm la o trecere si 0,1mm/rot avans.

Oricum era cam greu pentru cutit

Grig

Felcitari pentru achizitie . Oricum la cum arata '' farmacia '' in care este instalat mie imi pare totul a fi un  hobby  , acasa ,  nu la luat la omor in hala industriala ,

asa ca eu zic ca o sa tina mult si bine. Cat stie sa ridice ''domnisoara girafa'' din poza ?

M-a luat invidia ce curatenie este in incinta dar si cat este de curat strungul . As fi vrut si eu asa utilaj nou si curat. :26 .

Editat de TITI
Link spre comentariu

Va multumesc si sper ca si voua sa va mearga utilajele bine si sa le folositi

cu placere.

Bernardo l`am luat deoarece era senificativ mai ieftin decit Optimum.

Clar ala are referinte mai bune dar ma scotea bine de tot mai scump .

Cum va fi voi vedea, momentan pare OK , ghidajele caruciorul sint OK, suportul de cutite e cam nefinisat .

Curelele par a nu avea prea multa viata in ele da asta e, mai traim si mai vedem , sper sa nu am probleme mari.

Da, este luat mai mult ca scula personala/hobby , de , ma pregatesc si eu de pensie si nu vreau sa ma plictisesc.

In foto e ordine si bine , dar mai e o vorba, afara`i vopsit gardul, inauntru leopardul!

Oricum e nou si a fost curatit dupa ce am taiat 5 hexagoane de 30 si gaurile de 13 din surub.

Girafa e a cumnatului , aia clasica de auto , 2T cu bratul scurt, 0,5T cu bratul la maxim.

Strungul se echilibreaza usor din papusa mobila si carucior si merge pe pozitia de 1T extrem de lejer de pus, 2 persoane am fost si a durat cam 10 minute totul.

Grig

Link spre comentariu

Ca e Bernardo , ca e Optimum sau SN  totusi un strung nou e un  strung nou si tu esti primul care ii simte mirosul de vopsea noua . Eu de exemplu am constatat o faza la al meu azi (SN281) ca are rozetele alea de la cutia de avansuri inversate (ma refer la rozetele de aluminiu). Mi s-a parut mie ca imi calca aiurea  la cuplarea lor si ca pentru diferite tipuri de avansuri la filetele cu pas fin inainteaza mai repede caruciorul  decat la altele cu pas mare . Imi spusese mie proprietarul ca nu stie cum e cu filetele la el  si stiu ca a schimbat uleiul din cutie. Cand ma uit in carte sa imi pice fata , apoi ma uit pe aici la pozele lui Danual si constat beleaua , cum sa iasa filetele daca rozetele sunt puse invers .

Link spre comentariu

De curiozitate la ce folosesc suruburile alea 5 de 30 pe care ati realizat primele debitari ? Intreb pentru ca mi se pare foarte la indemana ideia , modul de a confectiona o piesa gen aia de sus dintr-un surub .

Link spre comentariu

In esenta alea vor fi distantierele reglabile.

Strungul are 6 gauri de prindere cu suruburi de 12mm in cuburile alea 2.

Vor fi 6 astfel de suruburi gaurite si scurtate la nivelul piulitei infiletate la maxim.

In felul asta voi avea posibilitatea sa miditicdin filet orizontalitatea.

Asa cum este e la nivel cu o nivela normala, cu aia mecanica insa nu, mai mult decit atit e un pic rasucit.

Am nevoie de maxim 1mm excursie la suruburi ( distantiere reglabile)

N`au fost placut de prelucrat din 2 motive cel putin , sint 8.8 iar eu mi`am pierdut indeminarea dupa vreo 30 de ani

in care n`am mai pus mina pe un strung sa lucrez.

Oricum acuma`l am pe al meu!

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Eu nu am decat doua suruburi la papusa fixa si unul la celalalt capat. Toate cele trei suruburi sunt pe mijloc.

Stiu ca sunt niste role cu benzi de diferite grosimi, ce ar putea fi puse sub batiul strungului insa nu stiu cum se numesc si prin urmare cum sa caut.

Are cineva idee ?

Am nivela de precizie insa nu reusesc  sa-l aliniez ( nici nu prea am cu ce ) Daca strunjesc un arbore de circa 100 mm lungime diferenta intre diametrul de la capat si cel de la universal se apropie de o zecime. Enorm.

Scuze daca se considera offtopic.

Link spre comentariu

Eu stiu ca bailagare se numesc acele tablite de adaos , acuma cum se numesc la magazin nu stiu.

Da, e o problema reglajul ala, de aia incerc eu cu acele distantiere reglabile.

Mai e o problema, strungul trebuie sa fie prins pe ceva rigid.

Al meu e prins pe acele postamente care la rindul lor sint prinse in planseul de beton care e dublu armat cu 6 conespan-uri de 18mm.

Hmmm, 0,1mm/100mm e destul de mult, verifica daca nu cumva e deplasata axa universalului de axa batiului.

Trebuie doar o bara de test ( au inlocuit`o unii colegi cu un ghidaj de imprimanta cu succes) si un comparator.

Apoi aplici Rollie`s dad`s si ai macar o idee despre ce si cit e .

Bineinteles nu stii precis daca e dezaxata papusa fixa sau rasucit batiul.

Incerci sa rasucesti batiul invers si vezi ce iese.

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Salut,

Batiul in nici un caz nu trebuie tensionat.Ca sa verifici geometria masinii,slabesti suruburile de fundatie si verifici orizontalitatea,pe toata lungimea batiului.Daca e un strung de precizie medie,sunt admise abateri de 0,02mm/m.Daca ai abateri mai mari,singura solutie corectiva este repararea batiului.Asta o poti face rectificand batiul,dupa care trebuie sa pasuiesti sania longitudinala si leaturile dupa noua geometrie a batiului,prin razuire.Dupa care trebuie sa verifici pozitia caruciorului care,cel mai probabil,a coborat.Aceasta problema o inlaturi tot prin razuire.E munca de chinez batran,dar doar asa poti obtine precizia dorita.

Alex

P.S. Ca sa poti sa fii sigur de rezultatul verificariii paralelismului axei batiului cu axa arborelui principal,trebuie sa te convingi,mai intai,ca batiul este in regula.Alfel,obtii niste date cu care nu ai ce face.

Editat de alex.cselenyi
Link spre comentariu

Cu o nivela de precizie,o rigla de precizie(poate fi si de 500mm),si 2 cale plan-paralele.Asta e cea mai simpla metoda.Verifici suprafetele orizontale.Verifici de-a lungul batiului pe una dintre suprafetele orizontale(sau pe ambele) direct cu nivela,iar perpendicular pe axa longitudinala,folosesti calele pt. a ridica rigla peste ghidajele prismatice.

Alex

App.............sa-l folosesti sanatos.Sa produci multe containere de span cu el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări