Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Liniar 2m cu GI7B


lorik199

Postări Recomandate

Recent am achizitionat un transceiver TR9000, all mode in 2m, insa puterea de doar 10W e relativ insificienta.

Asa ca m-am hotarat sa construiesc in liniar cu GI7B, o singua bucata, pt un output de aprox 350W.

Schema ce am gasit-o ar fi cea de mai jos, insa am cateva lucruri ce nu le inteleg:

-comutarea receptie/emisie trebuie facuta auxiliar schemei din ce vad, prin doua relee trebuind sa exclud din circuitul de antena liniarul.

-tensiunea disponibile de alimentare o sa fie in jur de 3KV(traf de microunde). care sper sa nu ridice mari probleme, asa pot cumva compensa lipsa de putere la intrare

-cutia amplificatorului(partea cu tubul) am vazut ca e de dimensiuni cam la fel la toate amplificatoarele, intrebarea fiind daca dimensiunile sunt critice.

-Lant din schema ar fi in cumpla cu La pe lateral, distanta dintre ele cum ar trebui sa o deduc, nefiind precizata?

http://www.qsl.net/yu1aw/VHF_PA/6m_4m/GI7B%20Final.pdf

In rest sugestii, propuneri, orice sfat e binevenit

Editat de lorik199
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • lorik199

    3

  • MiniTehnicus

    1

Top autori în acest subiect

Pentru 300w ai nevoie de o putere de intrare de 15-30w de la transceiver. Din punctul asta de vedere nu poti utiliza amplificatorul la putere maxima.

Pentru 10w out cel mai potrivit este un amplificator realizat cu GU29 sau QQE06/40 care au o putere de iesire in jur de 100w si sunt mai simple de realizat.

 

O varianta mai practica este sa cumperi un amplificator de 100w KL145 de la Zetagi.Este usor si pentru transport daca lucrezi din portabil.

 

Pentru constructia unui amplificator este bine sa pornesti pe etape de la simplu la complex.Tuburi de sticla, tuburi metaloceramice, tranzistori bipolari, MOS, putere mica pana la putere mare si sa ai disponibile sau acces la aparate de masura.O rezistenta de sarcina este obligatorie.

Preferabil sa construiesti unul-doua amplificatoare pentru scurte pana o sa-ti "faci mana" dupa care sa treci la VHF si mai sus.

 

Schema de amplificator cu GI7 este una fara protectii si daca nu esti atent ai distrus tubul.

Tubul GI7 este metaloceramic, asta inseamna ca trebuie ventilatie fortata, care sa porneasca prima si sa mai functioneze cel putin 10min dupa ce ai oprit amplificatorul.

Constructia cutiei se realizeaza din tabla de aluminiu, liniile de acord din tabla de alama sau cupru, preferabil argintata.Se mai utilizeaza folie de teflon pentru izolarea liniilor din anod si pentru realizarea "cosului de fum anodic" care asigura evacuarea caldurii catre exterior printre aripioarele anodului.Se vede in poza cu amplificatorul gata cu grila ventilatorului in fata si pe partea de deasupra catre exterior evacuarea.

 

Realizarea alimentatorului cu un trafo de la cuptorul de microunde nu este cea mai buna solutie.

Pentru comutarea emisie-receptie, ai nevoie de 2 relee coaxiale montate la intrarea si iesirea amplificatorului, care pentru receptie se conecteaza pe direct, iar in momentul in care amplificatorul primeste de la transceiver comanda PTT se aclanseaza si comuta amplificatorul in circuit.

 

Ceea ce ai vazut, este doar cutia circuitelor rezonante, adica doar montajul tubului cu circuitele de intrare si iesire.

Aceasta cutie se monteaza in alta mai mare care cuprinde circuitele de comanda si protectie ale amplificatorului si automatizarile, eventual si partea de alimentare daca se doreste o cutie mai compacta.Exista si varianta cu alimentarea in cutie separata.  

 

Cum se spune, "Diavolul se ascunde in detalii". Pentru a reusi realizarea unui amplificator functional si cu investitii minime, recomand neaparat sa construiesti alte cateva amplificatoare mai simple si cu tuburi de sticla GU50, PL500, GU29 care rezista mai bine la greselile de reglaj si utilizare.In plus tensiunea anodica necesara este in jur de 1KV, mai usor de gasit trafo pentru asta.Odata construit amplificatorul trebuie reglat si acordat pentru puterea maxima de iesire la care este nevoie de un powermetru, eventual un analizor de antena sau un griddip-metru, ca sa nu discut de lucruri sfinte gen analizor de spectru.

 

PS. Pentru a reusi sa scoti puterea maxima din GI7b trebuie sa realizezi un etaj driver care sa preia de la transceiver 10w si sa livreze 30-40w pentru atacul tubului.

Se poate contrui cu tranzistoare sau cu alt tub de putere ma mica. Asa ca poti incepe cu aceasta constructie.

Iar daca ai doar clasa 3-a de autorizare nu te obosi prea tare, pe autorizatie ai doar 100w out maxim.

Link spre comentariu

Strict din punctul meu de vedere si repet, STRICT PERSONAL, eu vad lucrurile asa:

 

1. puterile trecute pe autorizatii sunt inamicul public No1 al experimentatorilor de liniare. Daca era sa ma iau dupa ele, nu as fi construit nici un liniar in viata mea sau ma opream la 3 lampi de televizor puse in paralel. Dintre oamenii pe care ii aud constant in benzile de radioamatori adevarate (W6CCP, ON7TQ, SV3GLL, VK7AC) NICI UNUL NU LUCREAZA CU MAI PUTIN DE 1 KW!  Trebuie inteles ca teoria e una si realitatea e alta. Daca vrei sa joci in liga mare, joci cu jucarii de liga mare. Daca nu, stai si bati apa in piua in 3,705 MHz toata viata iar la sfarsit constati ca nu ai facut nimic...

 

2. Vorbim totusi de K Lori, care nu e la primul contact cu letconul, eu zic ca merita incurajata tentativa de a lucra cu GI-7B, chiar daca, poate, nu va obtine cei 350W ci doar 200...

 

Eu am lucrat o singura data in viata mea cu lampa asta (GI-7b) si asta era in 10m. Impresia lasata este una foarte buna, acordul l-am obtinut foarte usor, lampa a fost foarte stabila, tunarea circuitului de intrare a fost foarte simpla. In ceea ce priveste alimentarea anodica, eu am scos o priza din secundarul trafului de cuptor cu microunde, cu ajutorul unui cutter foarte ascutit (lama noua), astfel incat tensiunea nu trece de 2500V CC. Chiar si asa, daca atac liniarul cu mai mult de 45-50W in catod, se produc descarcari in tub. Am patit-o de vreo 3 ori deja, tubul a rezistat, dar nu pot spune pana cand... :) Ma gandesc ca la 3000 V lucrurile risca sa fie si mai nasoale. Eu as scoate priza din secundar si nu ast trece de 2500V, mai ales ca vorbim de VHF.

Este adevarat ca trafurile de cuptor sunt un compromis, in sensul ca tensiunea pica destul de mult din regimul de mers in gol in regimul de sarcina, ceea ce duce la o modificare a punctului de acord al filtrului de iesire. In unde scurte aceasta modificare e neglijabila, nu stiu cum e in VHF... Deci un traf barosan care sa tina mai bine tensiunea anodica, sigur, ar fi de preferat.

 

In concluzie, eu cred ca merita incercat si experimentat. Mai ales ca piratii au facut-o deja...  https://www.youtube.com/watch?v=CMU6iovX9kk  Si daca ei au facut-o, o pot face si radioamatorii.

 

PS. Daca vrei totusi sa fii sigur ca la 10W drive scoti cei 350W, iti ofer gratuit un 4CX350. Doar ca acolo o sa ai bucluc cu tensiunile de grila 1 si 2... Insa acela scoate puterea si la 0.5W atac. Acel tub nu poate lucra cu grilele la masa, trebuie polarizat corect si atacat pe G1...

 

Singura conditie pe care o pun in acea situatie este prezentarea cu poze a evolutiei proiectului aici pe forum...

 

Scucces si 73 de YO6PMX

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspunsuri, o sa raspund pt fiecare in parte.

@MiniTehnicus:

-inteleg ca e nevoie de ceva mai multa putere, deci voi face un etaj driver cu un tub de putere medie.

-nici prin gand nu imi trece sa cumpar liniar de fabrica, consider ca pot incropi unul.

-experienta in domeniul RF nu am foarte multa, singura constructie notabila a fost un liniar cu 2 gu50 acum ceva timp, pt HF, am disponibil powermetru, rezistenta de sarcina si chiar acces la analizor de spectru de la facultate

-trafo de microunde stiu ca nu e ideal, insa e foarte ieftin si compact.

-am mai gasit o schema fara linii acordate, doar clasice bobine, o s-o testez pe asta.

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=13219

-cred ca nu o sa tuseasca daca nu are relee coaxiale, nu imi permit sa cumpar asa ceva.

-in legatura cu puterea autorizata, am clasa I, asa ca nu este nici o problema.

 

@dyogenes:

Si eu sunt deacord ca puterile permise in YO sunt prea mici, daca vrei sa lucrezi serios, cu transceiverul cu 100W si o antena Windom destul de bine degajata la 8m de sol nu ma fac auzit cum trebuie,si ma refer la Europa, nu alte continente.

Stiu ca traful de microunde e un compromis, insa stiu ca am un traf ce scoate parca vreo 1KV,trebuie sa il verific maine sa vad ce scoate si daca tine macar 0.4A la o cadere rezonabila de tensiune.

Dupa cum am scris mai sus,am gasit alta schema vreau sa o testez pe aia, pana la urma radioamatorismul reprezinta constructii si teste, daca nu merge cum trebuie macar mai invat ceva.

Sper totusi sa n-am surpriza sa mi se sudeze tubul, insa am 5 bucati, asa ca am cu ce experimenta.

Va multumesc de propunere, insa nu vreau sa imi iau un angajament pe care e posibil sa nu-l pot onora in timp util, timpul meu liber e destul de limitat si nu stiu cand voi finaliza proiectul.

As incerca si un atac pe grila la GI7B, insa nu am cunostintele necesare in a elabora o schema, si din toate sapaturile cu Gogu n-am gasit pe nimeni sa fi abordat o astfel de varianta.

 

In schema postata, n-am inteles utilitatea circuitului din parta stanga jos din catod, daca imi poate explica cineva raman dator.

Orice alta sugestie e binevenita

Editat de lorik199
Link spre comentariu

Stanga jos? La mine nu se vede nimic in stanga, pe dreapta e circuitul de polarizare a catodului pentru stabilirea curentului de mers in gol... Practic simuleaza un Zenner de putere... Dar se poate si mai simplu, cu un singur tranzistor de putere. Eu am folosit schema lui PA0FRI cu un PNP Darglinton... http://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/GLA1000/gla1000eng.htm

 

Am observat si eu ca nimeni nu ataca GI-7b pe grila. Sau aproape nimeni. Cred ca din motive de simplitate, scapi de sursa de alimentare a grilei si in principiu nu ai nevoie de neutrodinare. Insa in cazul tau, cand ai nevoie de un castig mare, eu cred ca ar fi interesant un atac pe grila...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dreapta jos vroiam sa spun, era tarziu si eu eram obosit cand am postat.

Ce ar mai trebui aditional schemei pt atacul pe grila? Daca aveti timp in a elabora o schema v-as fi recunoscator

Link spre comentariu

Schema se modifica radical. Nu mai ai nevoie de soc de catod, acesta fiind cuplat direct la masa. Nu mai ai nevoie de circuitul acela de stabilire a potentialului catodului. Ai nevoie de o sursa de tesiune stabilizata CU STABILIZATOR PARALEL pentru G1. In principiu, din catalog, pentru un curent de repaus de 30mA/tub ai avea nevoie pe G1 de -40 -50 V... Nu ma intreba cum s-ar face neutrodinarea in VHF, ca habar nu am. 

 

Eu as incerca inatai configuratia cu grila la masa. Sunt convins ca nu ai fi dezamagit. Macar vreo 200W tot o sa obtii... Dupa aceea mai poti incerca sa te joci cu atacul, etc...

 

Nu am construit niciodata un amplificator VHF, deci nu ma aventurez la trasat scheme...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări