Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magazin debitare PAL

marius75

Postări Recomandate

Eu lucrez cu Hornbach pentru ca il am aproape. Si cu PAL de 18 pentru ca este la jumatate de pret fata de MDF iar eu n-am gasit vreo diferenta care sa justifice pretul.

Avantajul la ei este ca platesti atat cat iei, nu trebuie sa cumperi o foaie intreaga.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

10

• stone100

5

• bogdanc2011

4

• tomalex

2

Top autori în acest subiect

Vor fi sealed. Pentru BR trebuie mai multa experienta, trebuie calculata incinta functie de parametrii difului, altfel iese fiasco total. Mai am 6 cutii sealed si 2 BR facute de mine si acum vreau sa le inlocuiesc pe cele BR tot cu sealed.

In schimb alte doua incinte BR pe care le mai am, sunt facute de fabrica si suna foarte bine. Daca incinta nu se "pupa" cu diful, adio calitate sunet de la incinte BR. In schimb o incinta sealed este mai ingaduitoare vis-a-vis de parametrii difului.

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator audio1

Marius felicitari pentru intelegerea fenomenului bass - reflex  si optarea ta pentru incinte inchise .PAL ul nu e bun pentru boxe , e de ajuns sa incerci sa montezi un surub din acela mare ( confirmator ) in cant-ul palului si o sa vezu cum se crapa .Am citit mult despre boxe si am si construit cateva .Doar MDF ul este pt boxe . O placa intreaga mi se pare imensa pentru doar doua incinte .Hornbach ( Brasov ) vinde doar cat ai nevoie .Home made inseaman suflet , merita material bun , oricum PAL ul iese din discutie .In loc de MDF mai merge placajul acela stratificat .Placaj stratificat se poate vedea aici .Nu e atat de bun precum MDF ul deoarece prezinta o propagare prin al a unor vibratii datorita structurii lui elastice.( vibreaza cumva ca o tabla )MDF ul este "amorf" , este tacut , este linistit, nu creaza sunete suplimentare perturbatoare peste muzica inregistraata .Poate parea exagerat dar nu este de loc : boxa , ca sa sune bine,  trebuie sa aiba in interior intariri care sa uneasca intre ele suprafetele opuse .Locurile de unire vor fi cat mai spre  centrul acelor suprafete .Intaririle se pot vedea aici .Pennnntru difuzoare cu parametrii necunoscuti de vor construi incinte mari ca dimensiuni altfel boxele vor avea sunetul specific de "cutie" .MDF ul se poate prelucra foarte usor si rezulta structuri stabile chair daca sutn de dimensiunei mari .La noi in Brasov in afara de Hornbach mai este cum a scrs cineva mai sus este Darel .Darel eset cel mai ieftin posibil la noi .Dar la noi stiu ca Darel nu are MDF , doar PAL dar trebuie vazut ...Un pont : daca placile sunt decupate doua cate doua suprapuse in timpul taierii atunci multe erori de taiere se anuleaza .Se poate merge la intelegede cu mesterii locali .Toate cele bune Adrian / Brasov. 

Link spre comentariu

Eu am lucrat numai cu PAL si nu mi se pare ca nu e bun. Ca acustica, daca ciocani cu degetul intr-o placa de MDF, o sa aiba si aia un sunet al ei, nu e nici pe departe mort. Pretul este dublu, deci nu stiu daca se justifica. Pentru subwoofere nici atat, pentru ca au frecventa de acord prea jos. Cu conditia sa fie intarite. Poate pentru niste bookshelf-uri mai bune...

Oricum, cel putin cand se testeaza diferite tipuri de incinte, PAL-ul e perfect, ca nu plangi dupa el daca nu iese ce trebuie. Apoi cand esti sigur pe un design, poti trece la MDF.

Iar de suruburi nu e nevoie daca folosesti un adeziv bun.

Link spre comentariu

O sa merg totusi pe PAL, folosesc pentru prindere holsuruburi gen "negrese rigips" de 45mm + silicon universal. Placa de deasupra o gauresc cu spiral de 3mm sa intre usor holsurubul...Inca n-am ajuns la stadiul de a face ceva de calitate, din pacate... 

Link spre comentariu

O sa merg totusi pe PAL, folosesc pentru prindere holsuruburi gen "negrese rigips" de 45mm + silicon universal. Placa de deasupra o gauresc cu spiral de 3mm sa intre usor holsurubul...Inca n-am ajuns la stadiul de a face ceva de calitate, din pacate... 

Poti lua adeziv la tub si lipi placile cu el, ca sa nu te mai chinui cu suruburile. Gen Moment Fix, Bison, Soudal. Sunt ieftine, un tub iti ajunge fara probleme, iar ca putere de lipire sunt excelente. Eu am incercat sa dezlipesc doua placi si s-a rupt placa iar imbinarea a ramas intacta.

Link spre comentariu

O sa cumpar atunci un adeziv din cele enumerate mai sus. Mai de mult am lucrat si eu cu ceva asemanator (dar alt producator) si intr-adevar, cand am incercat sa desfac cutia, s-a rupt bucata din PAL. 

Link spre comentariu

Cel mai bun adeziv pe care l-am folosit eu, este Moment WOOD Express.

Rugaminte foarte serioasa, daca gasiti ceva mai bun de atat, pentru lemn pe lemn, sa-mi spuneti si mie...

La toate incintele pe care le-am facut, n-am facut altceva decat sa aplic un cordon de adeziv, sa lipesc, sa sterg surplusul, si gata...

Link spre comentariu

Unde am spus ca s-a rupt bucata de PAL am folosit Moment Expres Fix.

Pretul reflecta calitatea, Moment Wood Express fiind mai scump, banuiesc ca este mai bun (personal n-am folosit).

Link spre comentariu

Am facut incinte si din MDF, si din PAL. 

Concluzia e una; Daca proiectul nu e dus pana la capat, corect, din toate punctele de vedere, poti face incintele si din tritanium, este irelevant...

Eu de la o vreme le fac doar din MDF 18mm. In regim de amator, materialul la grosimea asta se comporta ireprosabil. Cine vrea, poate exagera cu ranforsarile si adauga in +18mm la baffle.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

La Hornbach nu taie mai mult de 5 bucati/piese sau mai mult de o foaie (pe loc). La ei foaia este mai mica si aveam nevoie de doua foi. Pentru cantitati mari termenul de executie este de 5 zile. Adica lasam cotele pentru taieri si banii pentru pal si veneam peste 5 zile sa ridic marfa.

Pana la urma tot raul spre bine, :rade:  Am gasit sa iau pal nemelaminat de 18mm printr-un vecin care se ocupa cu mobila si aduce material de la Regency, deja a sosit foaia, urmeaza sa o taie azi sau maine. La vremea cand am facut topicul, inca nu-si deschisese atelierul. Cred ca am cheltuit banii de pal de cel putin doua ori pana acum...ii strangeam ... ii cheltuiam...si tot asa. :rade:  E frustrant sa ai banii si sa nu gasesti ce vrei sa cumperi, in apropiere... :nerv

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator selwe

Pentru vreo 400 de lei am decis sa-mi cumpar freza, fierastrau circular si accesoriile necesare. Sunt amator/incepator si probabil nu voi construi incinte pe banda rulanta, dar am cateva proiecte si as vrea sa le fac cu mana mea (am si ceva cu incinte cilindrice separate pentru fiecare din difuzoare). Plus ca sunt scule care vor fi utile si pentru alte lucrari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări