Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoare MA


Vizitator poseaidon

Postări Recomandate

Vizitator poseaidon

Buna ziua,

 

In urma cu ceva timp am realizat cu succes cateva montaje de radioreceptoare cu amplificare directa, dupa scheme preluate din revista Tehnium,(explicatiile schemelor apartineau lui Gh. Oprescu). La scurt timp dupa aceasta am abordat si un montaj tip reflex cu trei tranzistoare insa auditia era asemanatoare ca putere. In timp ce ma "jucam" nestingherit cu montajele realizate, ma uit la receptorul "Pescarus" de pe masa si ma intreb ce artificiu tehnic as putea sa fac unui receptor cu 4-5 tranzistoare astfel incat sa ma bucur de o auditie mai puternica, similara cu cea a receptorului "Pescarus"? Sa adaug in circuit un tranzistor de putere?, sau poate sa construiesc separat un etaj final? Orice solutie in aceasta privinta e binevenita.

Link spre comentariu

Poate o antena de vreo cativa zeci de metri in serie cu un condensator de vreo 20 pf, la mine a mers asta .Sau la partea de acustica ati putea sa incercati sa puneti o palnie, la receptorul meu cu cristal a mers sa aud postul local la peste un metru, in conditii bune .Am vazut in ,,Tanarul radioamator" de V G Borisov ca se poate creste audibilitatea punand casca, sau difuzorul intr-o cana, cele mai rotunjite sunt cu siguranta mai bune, mai ales daca sunt de portelan sau sticla ( sunt mai netede )

Link spre comentariu
Vizitator poseaidon

Am incercat si aceasta solutie cu palnia in jurul castii dar volumul nu a carescut cu mult...Difuzorul de "Pescarus" are 0,5w si 8 ohmi...insa ideea de ansamblu era aceasta: Poate un montaj cu amplificare directa (4-5, sau chiar 6 tranzistoare) sa fie imbunatatit astfel incat sa atinga macar jumatate din puterea unei superheterodine?

Link spre comentariu

Dacă vreți o putere mai bună la acel receptor cu amplificare directă, construiți-i un etaj final în clasă AB în locul celui în clasă A pe care probabil îl are..... http://3.bp.blogspot.com/-yKJaRIugqnY/Ud06-9bxxUI/AAAAAAAAAGA/f93YskPPvGM/s1600/schema+a;plif+cu+4+tr.png . G.D. Oprescu a prezentat într-un număr mai vechi din Tehnium (anii 80-90 cred) o serie de mici amplificatoare simplificate cu tranzistori pentru radiouri în regim DIY.

Link spre comentariu

Poate un montaj cu amplificare directa (4-5, sau chiar 6 tranzistoare) sa fie imbunatatit astfel incat sa atinga macar jumatate din puterea unei superheterodine?

La un receptor cu amplificare directă care are deja 4-6 tranzistoareeste absolut neraţională adăugarea a încă 3-4 tranzistoare pentru aobţine o putere care să vă satisfacă (precizaţi ce înţelegeţi prin"puterea unei superheterodine" ; puterea unui receptor superheterodinărealizat industrial variază de la câteva zeci de mW până chiar la zecide W !Pentru un sfat concret e necesar să postaţi schema pe care doriţi săo îmbunătăţiţi ; în principiu, cu un montaj reflex cu 4-5 tranzistoareputeţi obţine la ieşire o putere de câteva sute de mW, comparabilă cucea a unui "Albatros", "Mamaia", etc.Lucrurile cu adevărat importante pe care le-aţi omis să le precizaţi suntatât tensiunea de alimentare cât şi caracterul aparatului (portabil saustaţionar, pentru a putea dimensiona sursa de alimentare şi în consecinţăschema şi puterea etajului final); aşadar, reveniţi neapărat cu precizărilepe care le-am amintit.
Link spre comentariu
Vizitator poseaidon

Cand spun " puterea unei superheterodine" am in vedere intensitatea volumului receptorului(cat de tare se aude). Ca tot ati pomenit de receptoare precum Albatros sau Mamaia, limita de auditie a acestora imi este suficienta pentru montajul pe care intentionez sa il imbunatatesc. Cat priveste tensiunea de alimentare dorita,  daca receptorul este stationar, 9V, iar daca aparatul va fi portabil, intre 3-6 V. Atasez aici cateva imagini pentru a va face o idee despre ce tip de montaj e vorba.

 

http://www.tiikoni.com/tis/view/?id=54e643b

http://www.tiikoni.com/tis/view/?id=49bcd58

 

Tin de asemenea sa precizez ca in locul montajelor cu amplificare directa, as prefera un receptor tip reflex insa, singura schema pe care o am are doar 3 tranzistoare.

Editat de poseaidon
Link spre comentariu

Aveti, aici , o schema tot a lui C. Padureanu construita de mine cand aveam...16 ani! Etajul de radiofrecventa este reflex si este f. sensibil...puteti face combinatia intre etajul RF postat de mine si etajul audio din schema nr. 2 postata de dvs...eu asa am facut atunci cand l-am construit si am fost f. multumit!

Iata schema:post-228380-0-29079700-1442328425_thumb.png

Spor!

Link spre comentariu

Ce varză a ajuns acest topic ; fiecare postează "ce-ldoare" unde se nimereşte !poseaidon :Este evident că n-aţi înţeles întrebarea mea anterioarăreferitoare la "puterea superheterodinelor" !V-am întrebat d.p.d.v. cantitativ ; tocmai de aceea v-amdat exemplele cu "Albatros" şi "Mamaia" ! Între acesteaşi un Cora (tot superheterodină !) este o mare diferenţăa puterii audio, nu credeţi ?

Tin de asemenea sa precizez ca in locul montajelor cu amplificare directa, as prefera un receptor tip reflex insa, singura schema pe care o am are doar 3 tranzistoare.

E momentul să aflaţi că ŞI RECEPTOARELE REFLEX SUNT TOTCU AMPLIFICARE DIRECTĂ. E adevărat că există şi superheterodinereflex (clasă economică), dar acestea nu fac obiectului discuţiei.Din acea schemă "reflex" cu 3 tranzistoare pe care spuneţi că o aveţi(ce bine era dacă aţi fi pus-o şi pe ea !) păstraţi doar primul etaj(cel amplificator RF şi AF) ; în loc de următoarele două tranzistoare(amplificatoare de audiofrecvenţă) cuplaţi orice etaj final vă convine,preluat dintr-un receptor industrial (cu sau fără transformatoare).Sper că "am ghicit" configuraţia schemei la care v-aţi referit, aceastafiind de tipul 1-V-3 (un etaj ARF, un etaj detector şi 3 etaje AAF,primul tranzistor lucrând în montaj "reflex".Oricum, cu acea schemă cu 3 tranzistoare ar trebui să puteţi "jongla"în limite foarte largi.
Link spre comentariu
Vizitator poseaidon

Multumesc pentru lamurire domnule Cristian Draghiescu. Aveti dreptate cand deosebiti un Cora de un Albatros sau Mamaia( nu e vb doar de numarul tranzistoarelor ci si de complexitatea etajelor, asta insemnand ca un receptor Albatros are categoric o superioritate mai mare nu numai ca volum al auditiei ci si al selectivitatii.) Ca si receptoarele reflex sunt tot cu amplificare directa, asta nu stiam si va mutumesc pentru lamurire.

 

Atasez aici si schema "cu pricina"

 

http://www.tiikoni.com/tis/view/?id=d48c13d

Editat de poseaidon
Link spre comentariu

Acum că aţi postat schema, recunosc că nu prea "am ghicit" configuraţia reală.Evident că puterea de ieşire este foarte mică (audiţie în cască), însă schemanu mi se pare a ieşi cu nimic în evidenţă (şi mai ales circuitul de acord).În fine, acum dacă tot aţi realizat-o şi tot ceea ce vă nemulţumeşte este doarputerea sa redusă, puteţi construi doar etajul final audio din cel de-al doilealink al dvs. (postarea #98), dar atenţie !Acel montaj are plusul la masă. Deci în montajul dvs. vor trebui îmlocuite toatetranzistoarele cu altele PNP (BC 177...179, etc.) şi inversat sensul componentelor C4, C5 şi D1. Grupul paralel R5-cască se poate înlocui cu o rezistenţă de cca 2 K (se tatonează). Semnalul audio de amplificat se preia din colectorul lui T3 şi se aplică pe capătul "cald" al potenţiometrului (cel din schema amplificatorului).O altă variantă ar fi "transpunerea" etajului final pentru a funcţiona cu minusulla masă (caz în care receptorul nu se mai modifică), însă o consider o soluţiemai greoaie. Dar, dacă aveţi toate componentele (T3 şi T4 devin NPN, T5 şi T6 se inversează între ele, la fel şi C5, C6, C7, C9 şi C10), atunci puteţi proceda şiîn acest mod.În cazul în care posedaţi tranzistoarele cu germaniu şi transformatoarele necesareschemei postată de domnul flomar60 (postarea #100), v-o recomand şi eu la fel decălduros ; veţi fi plăcut surprins, mai ales de puterea oferită de acel montaj.Transformatorul defazor şi cel de ieşire pot fi chiar de tipul celor utilizate încele două aparate româneşti deja menţionate.

Link spre comentariu
Vizitator poseaidon

Din pacate nu posed acele 2 transformatoare, si asta imi da putina bataie de cap, intrucat ma forteaza sa evit montajele cu transformatoare. Tot ce am e un singur transformator de iesire cumparat de la un magazin de specialitate....insa in momentul in care l-am inseriat la iesirea unui receptor cu amplificare directa cu 3 tranzistoare...nu s-a prdus nici o schimbare....volumul de auditie era acelasi...Din acest motiv am ales sa abordez scheme fara transformatoare.

O solutie asemanatoare cu cea propusa de dvs. am primit de la domnul flomar60 si se refera la un montaj hibrid intre partea de radiofrecventa a schemei postate de dumnealui si partea de audiofrecventa din cea de-a doua schema postata de mine...

Editat de poseaidon
Link spre comentariu

Tot ce am e un singur transformator de iesire cumparat de la un magazin de specialitate....insa in momentul in care l-am inseriat la iesirea unui receptor cu amplificare directa cu 3 tranzistoare...nu s-a prdus nici o schimbare

Mai exact, cum l-aţi "înseriat" ?Primarul trebuie montat în locul căştilor ; dacă are priză mediană atunci folosiţidoar jumătate din el (unul din capete + mediana).Alte soluţii simple (dar să nu vă aşteptaţi la rezultate deosebit de spectaculoase)ar fi adăugarea a încă unui tranzistor (medie putere, tip BD) care să lucreze înclasă A (împreună cu transformatorul pe care-l deţineţi), sau (ca final) mai puteţi încerca şi un Darlington NPN (caz în care transformatorul nu se mai foloseşte, însăconsumul va fi relativ mare). O posibilă schemă a acestuia o aveţi în link :http://postimg.org/image/ffv7xh0kd/Am înţeles că doriţi ca amplificatorul să fie realizat fără transformatoare şi doarcu componente discrete ; o altă cale ar fi reproducerea unei scheme industriale simple(de ex. un receptor românesc cu tranzistoare complementare cu alimentare la 4,5... 9 V).Părerea mea este că cea mai bună soluţie ar fi să construiţi un etaj final de micăputere cu circuit integrat (tipurile acestora şi schemele lor se găsesc cu duiumul atât pe forum, cât şi pe net).
Link spre comentariu
Vizitator poseaidon

"o altă cale ar fi reproducerea unei scheme industriale simple(de ex. un receptor românesc cu tranzistoare complementare cu alimentare la 4,5... 9 V)." Puteti oferi un exemplu de "schema industriala simpla" ?

Editat de poseaidon
Link spre comentariu

http://tehnium.org/wp/?p=3008

 

Nu stiu cat de " industriala " este ( nu ... ) , dar e simpla si da rezultate bune . Daca te deranjeaza autotransformatorul , sant optiuni : una e prezentata in josul paginii : Radioreceptorul " Cora " , printre cele mai simple superheterodine " industriale " . In link sant si pagini care ar putea fi folositoare ... spor la citit !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Poate că totuşi se sesizează un moderator al acestei secţiunişi face un topic separat pentru problemele domnului poseaidon.S-a creat un talmeş-balmeş în care nu se mai ştie cine întreabăşi cine cui răspunde.

Editat de ratza
Am rezolvat. Lăsasem discuţiile în acelaşi topic fiindcă mi s-a părut că au legătură.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări